Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Καταγγελία Συλλόγου για παρεμβάσεις στην Κυανή Ακτή

από το pamepreveza
Πρέβεζα: Καταγγελία Συλλόγου για παρεμβάσεις στην Κυανή Ακτή Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη η οποία θα αποδώσει και τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, απειλεί ο Εξωραϊστικός Προοδευτικός Σύλλογος "Άγιος Γεώργιος" της Πρέβεζας, για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Κυανή Ακτή.
"Το ΔΣ του Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 15/6/2012 αποφάσισε ομόφωνα να δημοσιοποιήσει το παρακάτω κείμενο- καταγγελία στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

• Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90, από την τότε Δημοτική αρχή, ανατέθηκε εκπόνηση μελέτης προστασίας της Κυανής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπό τον πρώην Πρύτανη κύριο Μουτζούρη. Η μελέτη αυτή είχε στόχο την αποσόβηση του κινδύνου καταστροφής της ακτής από την εξελισσόμενη μεγάλη διάβρωση.
• Το έργο προέβλεπε την κατασκευή των γνωστών προβόλων και ολοκληρώθηκε περίπου στο τέλος της δεκαετίας του 90.
• Σύμφωνα με τη μελέτη και τις υποδείξεις του κυρίου Μουτζούρη που κατά καιρούς επισκέπτονταν την ακτή, το απολεσθέν έδαφος θα αναπληρώνονταν με φυσικό τρόπο από την ίδια τη θάλασσα με εναπόθεση φερτού υλικού (υγρής άμμου και φυκιών). Πράγματι το υλικό αυτό με την πάροδο του χρόνου και με διαδοχικές εναποθέσεις γίνονταν στέρεο έδαφος που όχι μόνο αναπλήρωνε το διαβρωμένο μέρος της ακτής αλλά σε πολλά σημεία δημιουργούσε και θετικό ισοζύγιο. Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε , με πρωτοβουλία του συλλόγου μας, την μεγάλη δενδροφύτευση στην αναγεννημένη ακτή μεταξύ αγωγού ομβρίων και κέντρου Αγράμπελης.
• Όλη την προηγούμενη δεκαετία μέχρι και πέρυσι τα πράγματα κυλούσαν ομαλά δηλαδή γίνονταν προσεχτική διευθέτηση των επιφανειακών φυκιών για τη διαμόρφωση της ακτής ώστε στοιχειωδώς να ικανοποιεί τις ανάγκες των συμπολιτών μας.
• Την προηγούμενη εβδομάδα, δυτικά του αγωγού των ομβρίων, προφανώς με εντολή του Δήμου, ο χειριστής του μηχανήματος δεν προχώρησε σε απλή διευθέτηση των επιφανειακών φυκιών αλλά κατέσκαψε σε μεγάλο βάθος και σε μεγάλη έκταση την ακτή αφαιρώντας φερτό υλικό που η θάλασσα εναπόθετε σχεδόν πάνω από μια δεκαετία. Υπάρχει φόβος μεγέθυνσης του προβλήματος καθώς το χειμέριο κύμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη διάβρωση με κίνδυνο να καταστραφούν και τα νεαρά δένδρα.
• Δυτικότερα έγινε επίσης το ίδιο με μία απίστευτη εκσκαφή και συσσώρευση υλικού που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε καν στη βάση στοιχειώδους λογικής. Ήδη Δημότες που επισκέφθηκαν το μέρος, έμειναν άναυδοι μπροστά στο θέαμα και κατάπληκτοι για το μέγεθος της ανευθυνότητας αυτών που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
• Υποβάλλοντας το ερώτημα αν ο υπεύθυνος αυτής της εντολής είχε τη σύμφωνη γνώμη των μηχανικών του δήμου, καταγγέλλουμε αυτό το τραγικό για την πόλη μας γεγονός και επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματος για προσφυγή στη Δικαιοσύνη η οποία θα αποδώσει και τις ευθύνες εκεί που ανήκουν. "