Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Πρόγραμμα κατάρτισης για 36.664 ανέργους!

Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέργων με τη μέθοδο voucher ενεργοποιεί ο ΟΑΕΔ.
Η σχετική λίστα με τους 36.664 ανέργους που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν έχει αναρτηθεί από χθες στο Διαδίκτυο. Η κατάρτιση διαρκεί 320 ώρες και το ποσό που θα πάρει κάθε άνεργος θα είναι 500 ευρώ. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Η επιλογή έγινε βάσει μοριοδότησης και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν αν εντάχθηκαν στο μητρώο ωφελουμένων από τον σχετικό πίνακα που έχει αναρτηθεί στο www.voucher.gov.gr. Βασικά κριτήρια επιλογής είναι η ηλικία του ανέργου και η χρονική διάρκεια που βρίσκεται συνεχόμενα χωρίς δουλειά. Οσοι είναι δικαιούχοι επιταγών κατάρτισης, μπορούν να παραλάβουν αυτοπροσώπως την επιταγή τους (training voucher) από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης 2 (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα. Η χορήγηση των επιταγών κατάρτισης θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 31 Ιουλίου. Η ενεργοποίηση των επιταγών κατάρτισης γίνεται αμέσως μόλις ο ωφελούμενος εγγραφεί σε κάποιο από τα πιστοποιημένα ΚΕΚ. Ακολούθως έχει χρονικό περιθώριο έξι μηνών για να εισπράξει το αντίτιμο της επιταγής που έχει στη διάθεσή του.
Το Σύστημα Επιταγών Κατάρτισης παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ανέργους με στόχο την επαγγελματική τους βελτίωση από πιστοποιημένους παρόχους. Χρήση των προγραμμάτων αυτών μπορούν να κάνουν όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Αποκλείονται από την τελική επιλογή όσοι άνεργοι παρακολούθησαν κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα κατά το τελευταίο ημερολογιακό έτος.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, λόγω της μεγάλης ζήτησης, διπλασιάστηκε από 22.000.000 ευρώ σε 44.000.000 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».