Haircut έως 50% ή εκλογές; Τι άραγε θα γίνει πρώτο; Αυτό είναι πλέον το ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί, μετά τις δραματικές εξελίξεις για την οικονομία και την… απειλή του Γ. Παπανδρέου ότι θα πάει σε εκλογές (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στο antinews).
Μετά τον επικεφαλής Ευρώπης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Αντόνιο Μπόρχες ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει
η συμφωνία της 21ης Ιουλίου (σχετικό ρεπορτάζ εδώ) ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι βγαίνουν ξεκάθαρα και μιλούν ακριβώς γι’ αυτό. Δηλαδή ότι η συμφωνία για βοήθεια της Ελλάδας με κούρεμα 21% που είχε αποφασιστεί το καλοκαίρι, είναι απλά ένα κουρελόχαρτο.
Πάμε για άλλα, πολύ χειρότερα και έχουν να κάνουν με κούρεμα έως και 50% των ελληνικών ομολόγων, κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση μισθών και συντάξεων, κρατικοποίηση των διαλυμένων τραπεζών και νέο κύκλο βαθιάς ύφεσης και λιτότητας για τον ελληνικό λαό.
Το σενάριο επιβεβαίωσε η Αγκελα Μέρκελ τόσο μιλώντας στο κομματικό της ακροατήριο όσο και μετά τη συνάντησή της σήμερα με τον Χ. Μπαρόζο. Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η 21η Ιουλίου και να ισχύσει στη θέση της το γερμανικό σχέδιο ή Plan B που προβλέπει μεγαλύτερο κούρεμα που θα επιβληθεί στους ιδιώτες κατόχους κρατικών ομολόγων. Η κυρία Μέρκελ δήλωσε πως πρέπει «να εξεταστεί αν οι αριθμοί της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου συμβαδίζουν ακόμα με την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα». Ρητορική δήλωση αφού είναι σίγουρο ότι έχουν αλλάξει τα πάντα από τότε.
Αυτό που πλέον συζητείται είναι αν το haircut θα γίνει οικειοθελώς, οπότε δε θα είναι πιστωτικό γεγονός, ή αν θα πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρ Μπαρουάν, έκανε στροφή στην γαλλική πολιτική αφήνοντας κι αυτός το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συμφωνίας του Ιουλίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας η οποία δήλωσε πως η Ευρωζώνη σε μεγάλο βαθμό αρχίσει να ξυπνάει ως προς το γεγονός ότι η συμφωνία είναι πολύ θετική και η ευθύνη πολύ μικρή για τους επενδυτές. Οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συμμετέχουν στην πληρωμή του λογαριασμού.
Καθόλου τυχαία δεν θα πρέπει να είναι επίσης η φημολογία ότι το ταξίδι του καγκελάριου Ρέσλερ στην Ελλάδα φέρνει και το σχέδιο Β. Αλλωστε, ο… κουρέας Ρέσλερ ήταν αυτός που για πρώτη φορά είχε θέσει θέμα αλλαγής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Γερμανία και Γαλλία, αλλά και ο Ολι Ρεν έχουν αρχίσει και σκέπτονται σοβαρά τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών και πόσα χρήματα θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Σημασία έχει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μόσιαλου ότι δεν έχει κατατεθεί ΕΠΙΣΗΜΗ πρόταση για κούρεμα σε ποσοστό 50%. Φυσικά, ανεπίσημα γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις. Έχει, επίσης, σημασία και η δήλωση του Λουκά Παπαδήμου, συμβούλου του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχθεί επιπλέον κούρεμα.
Το κλίμα είναι γεγονός πως είναι πολύ βαρύ για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση τρώει ξύλο από παντού ενώ σε πολύ βαρύ κλίμα έγινε και η τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ – Παπανδρέου. Εκεί η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε απογοητευμένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία και μίλησε ακόμη και για γενική χρεοκοπία της χώρας και όχι ένα …απλό κούρεμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου, υπό την πίεση των τελευταίων εξελίξεων σκέφτεται πολύ σοβαρά να πάει σε εκλογές με αυτό ακριβώς το διακύβευμα. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, όμως, έχει την ηρωική έξοδο. Προφανώς σκέφτεται ότι αφού δεν μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, ας την αφήσει να σκάσει στα χέρια άλλου