Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η απόφαση για άσκηση θήρας στον Αμβρακικό

Για προσπάθεια εφεύρεσης κωλυμάτων από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης κάνει λόγο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία

Εν αναμονή της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της απόφασης με την οποία η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, επιτρέπει την άσκηση της θήρας σε δύο καθορισμένες ζώνες του Αμβρακικού, τελούν τα μέλη της κυνηγετικής οικογένειας, αλλά και οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων.
Παρά το θόρυβο που προκλήθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τον Φορέα Υγροτόπων Αμβρακικού και οκτώ
περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας, η απόφαση βρίσκεται στο ΦΕΚ και αναμένεται η δημοσίευσή της εντός των ημερών.
Παρ’ όλα αυτά όμως, εξακολουθούν, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο να εκδηλώνονται αντίστοιχες αντιδράσεις και προφανώς στο πλαίσιο αυτών, θα πρέπει να ενταχθεί η προγραμματισθείσα για σήμερα σύσκεψη, η οποία σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού γίνεται μετά από προφορικό αίτημα της ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κας Γεωργακοπούλου.
Με επείγον έγγραφό της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία κοινοποιεί τις παρατηρήσεις με τις οποίες αποδεικνύεται, όπως επισημαίνει, ότι οι ενστάσεις του Φορέα Διαχείρισης συνιστούν προσχήματα για τη συνέχιση απαγόρευσης της θήρας, και ζητά από την κα Γεωργακοπούλου να υπάρχει εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας στη σημερινή σύσκεψη ή να οριστεί νέα ημερομηνία προκειμένου να κληθούν και αυτοί.
Σε ένα δεύτερο, περισσότερο αναλυτικό έγγραφο, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία, απευθύνεται προς τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, κάνοντας λόγο για σαφή σκοπιμότητα στην πρόταση που αυτός κατέθεσε για την παράταση απαγόρευσης της θήρας για έναν ακόμη χρόνο.
«Το να ζητά ο Φορέας απαγόρευση της θήρας για έναν ακόμη χρόνο στον Αμβρακικό, κατά τη γνώμη μας είναι καθαρά προσχηματική διατύπωση αντικυνηγετικής θέσης και όχι ουσιαστική ανάγκη ταχύτατης εκπόνησης νέας μελέτης που θα καλύψει την ολιγωρία των τριών τελευταίων ετών. Πολλά από τα αναφερόμενα μέτρα ή υπάρχουν ήδη ή είναι παντελώς ανεφάρμοστα και οδηγούν στην εύκολη, αλλάς χωρίς ουσία απαγόρευση της θήρας, η οποία δε συνιστά από μόνη της διαχειριστικό μέτρο», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στην απόφαση της Απ. Διοίκησης, η οποία χαρακτηρίζεται τεκμηριωμένη, καθορίζοντας τις μέγιστες προϋποθέσεις ασφάλειας και προστασίας.
Στο μείζον ζήτημα της λαθροθηρίας η ΚΣΕ επισημαίνει ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισής της είναι η εντατικοποίηση της φύλαξης, την οποία μόνο η θηροφυλακή μπορεί να πραγματοποιήσει.
«Θεωρούμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Αμβρακικού, αντί να εξαντλεί τις δυνάμεις του εφευρίσκοντας κωλύματα και προφάσεις, ώστε να συνεχιστεί η καθολική απαγόρευση θήρας στον Αμβρακικό, καλό θα ήταν να αναζητά και να προτείνει λύσεις ρεαλιστικές, κοινά αποδεκτές από τους παραδοσιακούς χρήστες, όπως είναι οι κυνηγοί των οποίων η παρουσία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης και υποβάθμισης των υγροτόπων», καταλήγει η επιστολή.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία