Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Περιφέρεια Ηπείρου: 304 εκ. ευρώ στην Ήπειρο μέσω του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος

 
Οι Θεματικοί Στόχοι - Άξονες του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020 παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα Ιωάννινα.
Το διαθέσιμο σύνολο πόρων για τη διαχείριση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020 ανέρχεται σε 303.917.063,99 ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι η 28η Φεβρουαρίου.
Στη Διαβούλευση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν βουλευτές της Ηπείρου, εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τεχνικών και επαγγελματικών φορέων.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης χαρακτήρισε τη νέα Προγραμματική Περίοδο ως την τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης της περιφέρειας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, επισημαίνοντας την αλλαγή φιλοσοφίας που τη διακρίνει:
"Για την ένταξη στο πρόγραμμα έργων στη νέα Προγραμματική Περίοδο πλέον απαιτούνται συνέργειες με βασικές κατευθύνσεις την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Δεν θα υπάρχουν τα έργα, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Όλα είναι διαφορετικά. Ήδη έγινε μια προέγκριση ένταξης στη νέα Περίοδο 2014-2020, κατ' εξαίρεση για την Περιφέρεια Ηπείρου, για το έργο "Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου". Ήταν μια πρόταση που δουλεύτηκε και από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Στη συγκεκριμένη πρόταση προβλέπεται αναστήλωση στα αρχαία θέατρα, υποδομές πρόσβασης σε αυτά, όπως η παράκαμψη της Εθνικής Οδού έξω από το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης, αλλά μέσα στις συνέργειες προστίθενται και δράσεις του πρωτογενούς τομέα, όπου προβλέπεται και πώληση τοπικών προϊόντων. Αυτό θεωρήθηκε πρωτοπόρο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στα έργα περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της νέας Περιόδου 2014-2020:
"Με βάση τις κατευθύνσεις της νέας Περιόδου οι Δήμαρχοι θα δώσουν έμφαση σε έργα περιβάλλοντος, όπως βιολογικούς καθαρισμούς και αποχετεύσεις. Σε αυτά που αναλύουμε σήμερα δεν περιλαμβάνεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για το οποίο οι 13 Περιφερειάρχες πέτυχαν το 30% των πόρων του, να τους διαχειριστούν οι Περιφέρειες. Σε αυτόν τον τομέα θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους Νέους Αγρότες, τα Σχέδια Βελτίωσης, τα μικρά αρδευτικά έργα και αναδασμούς".
Η βασική εισήγηση έγινε από την Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη, που ακολουθεί στη συνέχεια.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ κ. ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ,
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Κυρίες και κύριοι …
Είναι γεγονός ότι οι κεντρικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών, ενώ περικλείονται από το πλαίσιο ενός πολύ σοβαρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο ο τόπος βεβαίως και είχε ανάγκη, επισκιάστηκαν από άναρχα, επιπόλαια και αιφνιδιαστικά φορολογικά μέτρα, που επέφεραν την κοινά διαπιστωμένη σήμερα δυσβάσταχτη καθημερινότητα.
Ο καθένας μας καλείται να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ανεβαίνοντας το δικό του Γολγοθά, έχοντας στο μυαλό του ευθύνες και υποχρεώσεις και στους ώμους του, το αόρατο για τους άλλους, δικό του φορτίο.
Κανείς, όμως δεν πρέπει να λυγίσει ή να παραιτηθεί από την προσδοκία ενός καλύτερου αύριο.
Στην Περιφέρεια της Ηπείρου, κληθήκαμε πριν 3 χρόνια
  • να οργανώσουμε μια νέα διοικητική δομή,
  • να σχεδιάσουμε ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο ανάπτυξης και
  • να επιδοθούμε – σε καθημερινή βάση – σ’ έναν αγώνα επίλυσης θεμάτων, απλών ή σύνθετων, που αφορούν κάθε πολίτη και αναφύονται πολλές φορές από την, εξόχως παράλογη, δομή και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας έχει υποστεί μεταρρυθμίσεις, τομές, νεωτερισμούς και πολύ, μα πάρα πολύ, διάλογο.
Σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, περίσσευε το όραμα και το μεγαλόπνοο σχέδιο και την ίδια στιγμή απομακρυνόταν λίγο περισσότερο η κοινή λογική.
Σήμερα όμως, ζούμε την επανάσταση, ή μάλλον την εκδίκηση, του αυτονόητου.
Οι αποτυχίες, οι αδυναμίες και οι αναβολές μας δεν πρέπει να παραμένουν κρυφές και αόρατες.

Επιλέξαμε, λοιπόν, ως Περιφερειακή Αρχή,
  • να καταγράψουμε την κατάσταση,
  • να αναδείξουμε τις στρεβλώσεις,
  • να αναλύσουμε τα δεδομένα,
  • να τηρήσουμε και να θέσουμε όρους και
  • να λάβουμε αποφάσεις.
Προτιμήσαμε αντί για βαρύγδουπες εξαγγελίες, τη συστηματική και μεθοδική δουλειά.
Σταθμοί στην προσπάθειά μας αυτή, απετέλεσαν:
  1. Η ανάπτυξη μιας πρότυπης συστηματικής σχέσης με όλους τους Δήμους και τους φορείς της Ηπείρου, προωθώντας την ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, με αποτέλεσμα :
i.  τη δημιουργία της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων των προτεινόμενων Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου, που ολοκληρώθηκε την 4η Απριλίου 2011,
ii. την υλοποίηση της Αναπτυξιακής Ημερίδας με τίτλο “Η Ήπειρος σε Σταυροδρόμι. Επιδοτούμενη ή Αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάπτυξη;”, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2011 και
iii.τη σύνταξη και έγκριση ενός ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012-2014 (Δεκέμβριος 2011).
2. Η δημιουργία του ιστότοπου www.politis.gov.gr για την ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, στον οποίο είναι ανηρτημένες πληροφορίες (μεταδεδομένα) και έγγραφα, που αφορούν τις διαδικασίες βάσει των οποίων πραγματοποιούνται οι έλεγχοι και παρέχονται οι υπηρεσίες για τις οποίες είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Ηπείρου και αποτελεί το 1ο σημαντικό βήμα για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Περιφέρειας Ηπείρου», επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, εξασφάλιση διαφάνειας και ενίσχυση της ίσης πρόσβασης προς την πληροφόρηση
3. Η επιλογή ως στρατηγικού στόχου της διαφύλαξης του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, επιδεικνύοντας συστηματική παραγωγική δραστηριότητα τόσο στην υλοποίηση έργων όσο και στον σχεδιασμό νέων υποδομών και λειτουργιών. Επιγραμματικά:
i. με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, εκτός του περιβαλλοντικού και κοινωνικού οφέλους, συντελέσαμε στο οικονομικό όφελος της Περιφέρειά μας, αφού αποφεύγονται δυσβάσταχτα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
ii. με την ολοκλήρωση συμπληρωματικών παρεμβάσεων στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου, βελτιώθηκε και αναβαθμίσθηκε η λειτουργία τους.
iii.με τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των μελετών, αδειοδοτήσεων & εγκρίσεων του Δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου, συμπληρώνουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων ΠΗ.
iv. με την ταχύτατη υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η μονάδα επεξεργασίας Αστικών Στερεών Απορριμμάτων Ηπείρου -έργο μεγάλης σημασίας και αξίας για την Περιφέρεια- πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2016.
v. με την έγκριση της επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠεΣΔΑ Ηπείρου), αναθεωρούμε οριστικά τη λογική της αντιμετώπισης των απορριμμάτων, αξιοποιώντας τις προαναφερόμενες δράσεις και εισάγοντας την προώθηση της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης με καινοτόμες δράσεις.
4. Η Διαχείριση των διατιθέμενων κονδυλίων των τρεχόντων χρηματοδοτικών μέσων, κατά τρόπο υπεύθυνο και εναρμονισμένο τόσο στις προδιαγραφές αυτών, όσο και στις ανάγκες του τόπου.
Κύριο κριτήριο κάθε χρηματοδότησης ήταν και θα συνεχίζει να είναι η αναγκαιότητα του κάθε έργου και όχι η φευγαλέα ικανοποίηση του οποιουδήποτε αιτούμενου φορέα.
Στην Περιφέρειά μας υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται:
i. Έργα οδοποιίας συνολικού μήκους 752,9 χλμ. και προϋπολογισμού 169,224 εκ. €.
ii. Έργα υδρεύσεων συνολικού μήκους 250 χλμ. και συνολικού προϋπολογισμού 27,8 εκ. €.
iii. Έργα αποχετεύσεων συνολικού μήκους 145 χλμ και συνολικού προϋπολογισμού 50,4 εκ. €.
iv. Άλλα έργα υποδομών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. €.
v. Κτιριακές υποδομές συνολικής επιφάνειας 12.321 m2 και συνολικού προϋπολογισμού 41,7 εκ. €.
vi. Έργα υποδομών στους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού συνολικού προϋπολογισμού 15,9 εκ. €.
vii. Έργα ερευνητικών προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκ. €.
viii.Έργα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (25 τον αριθμό), συνολικού προϋπολογισμού 8εκατ.€ περίπου, με αποκλειστικά κριτήρια την ανάδειξη και την επαύξηση της προστιθέμενης αξίας της Περιφέρειάς μας, σε ειδικούς τομείς
ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ:
  1. στην περαιτέρω ένταξη έργων για την προστασία του περιβάλλοντος συμβάλλοντας καταλυτικά στην οικιστική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος για το σύνολο της Περιφέρειας, με άμεση προτεραιότητα στα έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων Αμβρακικού, Φιλοθέης και Ζαλόγγου, οι μελέτες των οποίων βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
  2. στην πρόσβαση της Περιφέρειας Ηπείρου σε φθηνή ενέργεια. Απευθυνθήκαμε εγγράφως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, διεκδικώντας άμεση πρόσβαση της Ηπείρου σε φθηνή ενέργεια, μέσω της αδειοδότησης και χρηματοδότησης για την εφαρμογή της τεχνολογίας συστήματος αποκεντρωμένης χρήσης CNG/LNG.
  3. στην ένταξη έργων στα πλαίσια της στρατηγικής της Μακρο - Περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, με κύρια στόχευση την επίτευξη :
               ix. της ανταγωνιστικότητας του παραγωγικού κλάδου των υδατοκαλλιεργειών,
                x. την ενίσχυσης του Τουριστικού Κλάδου,
               xi. την προστασία και ανάδειξη των οικοσυστημάτων μας.
       4. την ένταξη έργων στη Διευκόλυνση “Συνδέοντας την Ευρώπη”, στους τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών. Η Περιφέρειά μας ήδη συγκρότησε πρόταση χρηματοδότησης κατάλληλων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1,46 δισ. Ευρώ, την οποία και παρέδωσε στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn.
        5. τη χρηματοδότηση μελετών, μέσω του προγράμματος ELENA (EuropeanLocalEΝergyAssistance) για σημαντικές δράσεις όπως:
             xii. Εγκατάσταση Ηλεκτρικού Τραμ, σαν βιώσιμο μέσο μεταφοράς (στην Γραμμή Πανεπιστήμιο – Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο – Βελισάριο – Κέντρο Πόλης - Μώλος και πρόβλεψη επέκτασης μέχρι το Αεροδρόμιο).
             xiii. Αντικατάσταση των υπαρχόντων παλαιωμένων και ενεργοβόρων πλωτών μεταφορικών μέσων της λίμνης Παμβώτιδας, με ηλεκτρικά και την επέκταση του δικτύου πλεύσης τους(με στάσεις πέραν του Μώλου και του Νησιού, στο Πέραμα και τη Λιμνοπούλα).
             xiv. Επισκευή του δικτύου Δημόσιου Φωτισμού, με αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης τεχνολογίας LED καθώς και σύστημα παρακολούθησης και τηλεδιαχείρισης της λειτουργίας του φωτισμού.
6. την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου, τεκμηριωμένου και με μετρήσιμα προσδοκώμενα αποτελέσματα Επιχειρησιακού Προγράμματος, η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου επιχειρεί να αξιοποιήσει, με τα μέγιστα ανταποδοτικά οφέλη και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα κοινοτικά κονδύλια της επερχόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020.
Πρόκληση είναι ο ορισμός στοχευμένων δράσεων, που θα πετύχουν το βέλτιστο πρακτικό αποτέλεσμα, με στόχο την ουσιαστική αξιοποίηση και την ανταποδοτικότητα των αντίστοιχων επενδύσεων. Η ουσιαστική πρόοδος του τόπου και ΟΧΙ η ενασχόληση με την λογιστική της απορρόφησης και της κατανάλωσης των κονδυλίων, αποτελεί το διακύβευμα της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Κυρίες και Κύριοι …
Η χώρα μας σήμερα διέρχεται περίοδο οβιδιακών μεταμορφώσεων. Ο ρόλος μας, περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή και συγκυρία, είναι καθοριστικός για την τύχη και το μέλλον του τόπου και των συνανθρώπων μας.
Η Περιφέρειά μας έχει ανάγκη :
  1. βελτίωσης και ολοκλήρωσης των βασικών υποδομών της,
  2. προσανατολισμού της παραγωγικής της δομής σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, την τεχνολογική έρευνα και τον τουρισμό,
  3. μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε υφιστάμενες και νέες παραγωγικές επενδύσεις,
  4. άρση του κλίματος αβεβαιότητας όσον αφορά τις προθέσεις και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Η συνεχής και αταλάντευτη προσπάθεια μας στοχεύει σε μία:
“Αξιοβίωτη, αυτοτροφοδοτούμενη και εξωστρεφή ανάπτυξη, εστιασμένη σ’ εκείνες τις παραγωγικές δραστηριότητες που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενισχύουν την τοπική ταυτότητα, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολίτη της Ηπείρου”.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ Ε.Δ.Α.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΡ. ΣΙΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γρηγόρης Σιαμόπουλος στην εισήγησή του τόνισε πως τη νέα Προγραμματική Περίοδο διέπει νέο όραμα, με στοχευμένες δράσεις και αποτελέσματα τόσο σε εθνικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο. Ο κ. Σιαμόπουλος αναφέρθηκε στη γενική στρατηγική της Περιφέρειας Ηπείρου για:
  • παραγωγή τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων /"Ηπειρωτικά Προϊόντα" (brandname)/ εξαγωγές,
  • "Ήπειρος" (brandname)/ "προορισμός 4 εποχών"
  • Καθαρές τεχνολογίες και ΑΠΕ για αειφόρο ανάπτυξη
  • Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο
  • Ανάδειξη της Ηπείρου σε κέντρο αναφοράς υπηρεσιών υγείας
  • Βελτίωση υποδομών (βασικοί οδικοί άξονες, διαχείριση λυμάτων και αποβλήτων)
    Οι παραπάνω στρατηγικοί στόχοι θα προαχθούν μέσα από τους 11 Θεματικούς Στόχους - Άξονες, που καθορίστηκαν για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Αναλυτικά πρόκειται για τους:
  • Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας
  • Ενίσχυση της πρόσβασης, χρήσης και ποιότητας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα
  • Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς
  • Προώθηση της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, της πρόληψης και της διαχείρισης του κινδύνου
  • Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων
  • Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών
  • Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων
  • Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας
  • Επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και στη δια βίου μάθηση
  • Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης
    Την προτεινόμενη στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης, που αποτελεί προϋπόθεση (αιρεσιμότητα) για την Περίοδο 2014-2020 ανέπτυξε ο Σύμβουλος Μελετητής κ. Γ. Στρογγυλόπουλος.