Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τα πρώτα μέτρα για ανακούφιση της κοινωνίας

To πρώτο, έστω και δειλό, βήμα για ελάφρυνση των οικογενειών, αποτελούν οι ανακοινώσεις που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Σύμφωνα με αυτές, τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ από 5.000 ευρώ. Από του χρόνου, λοιπόν, θα μειωθεί ο απίστευτα μεγάλος φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι περισσότεροι πολίτες και που σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνονται ακόμη και 400%.
Επίσης, παγώνει η αύξηση των αντικειμενικών και δε θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση των φόρων στα ακίνητα.
Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης με μείωση κατά 10 λεπτά του πρώτου. Για το θέμα της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης, ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Εκτιμάται, επίσης, ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει από το 1,50 ευρώ σήμερα, στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο.
Το χαράτσι στα ακίνητα φέτος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις και από το 2013 θα αντικατασταθεί με ενιαίος φόρο ακινήτων. Ο λογαριασμός θα έρθει μέσα στο φάκελο της ΔΕΗ αλλά με ξεχωριστό ειδοποιητήριο.
Καταργούνται επίσης οι αποδείξεις που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αν και ενισχύθηκε το δικαίωμα των Ελλήνων να ζητούν απόδειξη.
Σε ότι αφορά την αύξηση των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος που περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί σε συνεργασία με την τρόικα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα πληρωθούν σε 9 δόσεις Το ίδιος ισχύει και για τη μείωση του ΦΠΑ 23% στη εστίαση.
Είναι τα πρώτα ευνοϊκά μέτρα, ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από την κυβέρνηση να πείσει ότι μπορεί να βγάλει τους πολίτες από το αδιέξοδο.