Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Στράτος Ιωάννου: Απάντηση στο Epiruspost

stratos-ioannou Στην αντεπίθεση απέναντι στο δημοσίευμα με τίτλο "Αντιπεριφερειάρχης με ικανότητες… μάντη!" που δημοσιεύτηκε στο Epiruspost βγήκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κος Στράτος Ιωάννου. Συγκεκριμένα η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας όπως δημοσιεύεται στο Epiruspost έχει ως εξής:

Χωρίς να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις επί της ουσίας, αλλά επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο υποδείξεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, δια του γραφείου του φυσικά απαντά στο δημοσίευμα για τη δέσμευση πιστώσεων τον Οκτώβριο ώστε να καλυφθούν τα οδοιπορικά του Δεκεμβρίου για τους υπαλλήλους του γραφείου πάντα, οι οποίοι σημειωτέον ότι δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι.

Η απάντηση που εστάλη από το γραφείο του κ. Ιωάννου έχει ως εξής:

Χάρη στο Διαύγεια οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να δουν αναρτημένες στο διαδίκτυο όλες τις αποφάσεις της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων και ιδιαιτέρως εκείνες που έχουν οικονομικό περιεχόμενο.
Με βάση το π.δ. 113/10 «Πριν από κάθε ενέργεια για την εκτέλεση οποιασδήποτε δαπάνης του Δημοσίου και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης απαιτείται σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης του αρμοδίου διατάκτη ή του κατά νόμο εξουσιοδοτημένου οργάνου, με την οποία εγκρίνεται η πραγματοποίηση της δαπάνης και δεσμεύεται η αναγκαία πίστωση». Εξειδικευόμενη η άνωθεν αρχή σύμφωνα με τον ν. 2685/1999 για την «κάλυψη δαπανών μετακινούμενων υπαλλήλων», όλες οι υπηρεσίες υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτημα ανάληψης δαπάνης, η οποία «πρέπει να προηγείται της μετακίνησης για να είναι δυνατή η εκκαθάριση της δαπάνης» και «δεσμεύεται η αναγκαία πίστωση». Η εν λόγω απόφαση απαιτεί από τους φορείς προγραμματισμό των δαπανών με απώτερο στόχο την αποφυγή αδικαιολόγητων υπερβάσεων στον προϋπολογισμό των οικείων φορέων, και περαιτέρω τη δημιουργία αδικαιολόγητων ελλειμμάτων.
Ως εκ τούτου η προαναγγελία και ο προγραμματισμός δεν είναι μόνο μια ενδεδειγμένη πρακτική, την οποία επιλέγουμε, αλλά και μια νομικά επιβεβλημένη πρακτική την οποία ακολουθούμε.
Αν κανείς διατρέξει τις αναρτημένες στο Διαύγεια από την Περιφέρεια μετακινήσεις θα δει ότι το ίδιο συμβαίνει με όλες τις υπηρεσίες και τις Διευθύνσεις, των οποίων η αποστολή και το έργο επιβάλλει τα στελέχη να μετακινούνται για να το επιτελέσουν.
Γι' αυτό το λόγο δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα του δημοσιεύματος. Ποιος είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η επιλεκτική ανάδειξη μιας πάγιας, νόμιμης και απαραίτητης πρακτικής;
Οι ειρωνικές αιτιάσεις για μαντική ικανότητα του Αντιπεριφερειάρχη είναι κακοπροαίρετες. Ζητούμενο και επιδίωξή μας είναι ακριβώς ο προγραμματισμός των ενεργειών μας, μια διάσταση του οποίου είναι και η πρόβλεψη των μετακινήσεων, με προγραμματισμένη και δεδομένη τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε 4 τουριστικές εκθέσεις για το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, η δέσμευση των πιστώσεων δεν σημαίνει ότι το εν λόγω κονδύλιο θα εξαντληθεί.
Σας ενθαρρύνουμε να ανατρέξετε στις αναρτήσεις της Περιφέρειας στο Διαύγεια για να έχετε μια σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα που θέτετε, όπως επιβάλλει και η δημοσιογραφική δεοντολογία και να μην καταφεύγετε εύκολα σε υποτιμητικές αναφορές και υπονοούμενα, που είναι τελείως ανυπόστατα.

Σ.Σ. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ευαισθησία του κ. Ιωάννου και του γραφείου του στο σχετικό δημοσίευμα. Αντιπαρερχόμαστε τα περί κακοπροαίρετου και παρακαλούμε να ανατρέξουν και οι ίδιοι στο Διαύγεια ώστε να φρεσκάρουν τη μνήμη τους για μία σειρά αποφάσεων περί της τουριστικής προβολής, καθώς εγείρουν πολλά ερωτήματα.