Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Βόμβα Μέρκελ: Κάντε δημοψήφισμα για το ευρώ!

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που πρότεινε η Αγκελα Μέρκελ. Στη συνομιλία της με τον Κ. Παπούλια πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν θέλει η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη ή όχι. Το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει στις 17 Ιουνίου μαζί με τις εκλογές. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, έχει πολλές ερμηνείες και μη βιαστούν κάποιοι να πουν ότι δικαιώνεται ο Γ. Παπανδρέου που το είχε προτείνει το Νοέμβριο. Διότι από τότε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την Ελλάδα.
Κατ’ αρχάς η κ. Μέρκελ γνωρίζει ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δε μπορεί να γίνει στις 17 Ιουνίου. Και γιατί είναι πρακτικά και τεχνικά αδύνατο και γιατί δε μπορεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να αποφασίσει κάτι τόσο κρίσιμο.
Επίσης, το να θέτει η Γερμανίδα καγκελάριος την τύχη της Ελλάδας σε ένα δημοψήφισμα (όπου όλα μπορεί να γίνουν) ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα της εξόδου στη χώρα μας.
Η ουσία είναι ότι επιχειρεί μια κλιμάκωση της πίεσης για να πάρουν οι Έλληνες πολίτες αποφάσεις στις 17 Ιουνίου. Είναι μια ακόμη ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας αφού ουσιαστικά βάζει το ξεκάθαρο δίλημμα ή ψηφίζετε ότι θέλουμε εμείς ή βγαίνετε από το ευρώ. Κι αυτό ασχέτως από την αντιευρωπαϊκή πολιτική του κ. Τσίπρα, είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο αφού χάνεται η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.
Η κ. Μέρκελ ξέρει ότι δημοψήφισμα δε μπορεί να γίνει αλλά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι διλημματικού χαρακτήρα. Ή οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, ή ο Τσίπρας και η έξοδος από το ευρώ.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αν τον περασμένο Νοέμβριο γινόταν το δημοψήφισμα του Παπανδρέου, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση. Όμως, η χρονική συγκυρία δεν ήταν η κατάλληλη καθώς υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες που λένε ότι υπήρχαν γκάλοπ που έδειχναν αβέβαιη την ψήφο του ελληνικού λαού.
Σε κάθε περίπτωση η βόμβα Μέρκελ αλλάζει τα δεδομένα αφού πρόκειται για απροκάλυπτη παρέμβαση αλλά και για ωμό εκβιασμό σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ.
Στο κάτω – κάτω ας αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες τι θέλουν, την Ευρώπη ή κάτι άλλο. Οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα είναι δουλειά της ελληνικής δημοκρατίας κι όχι της κ. Μέρκελ που πιθανότατα να έχει την τύχη του κ. Σαρκοζί.
Αναλυτικά η κυβερνητική ανακοίνωση:
Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης.