Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Δημοσκόπηση στην "Guardian" για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

 
Online δημοσκόπηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με αφορμή τις δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ, τρέχει από σήμερα στην ιστοσελίδα της βρετανικής "Guardian".

Το ερώτημα της δημοσκόπησης είναι: "Έχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα;" και στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης το αποτέλεσμα διαμορφωνόταν ως εξής:

        - 73% υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων και
        - 27% κατά της επιστροφής.

Όπως αναφέρει το site της "Guardian", η δημοσκόπηση θα διαρκέσει ακόμη για δύο ημέρες.

Μέσα στις τελευταίες ημέρες, ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει ταχθεί δημοσίως δύο φορές υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τη μία από το Φεστιβάλ του Βερολίνου και τη δεύτερη από το Λονδίνο, όπου βρέθηκε για την παρουσίαση της ταινίας του "Μνημείων Άνδρες".

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζήτησε να διεξαχθεί ανοικτή συζήτηση για το θέμα, επισημαίνοντας πως και άλλοι οργανισμοί όπως το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί έχουν ήδη επιστρέψει θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδος που βρίσκονταν στην κατοχή τους.

Ανάλογη θέση διατυπώνουν, μάλιστα, και άλλα αστέρια του κινηματογράφου, όπως ο συμπρωταγωνιστής του κλούνεϊ στη νέα του ταινία Μπιλ Μάρεϊ.

Ενοχλημένη, η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου είχε απαντήσει χθες στον Κλούνεϊ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του.