Παρακολουθώντας καθημερινά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύσσουν τις προτάσεις τους για την οικονομία και διαβάζοντας το επίσημο πρόγραμμα του κόμματος, που διεκδικεί επί ίσοις όροις πλέον τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορούμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα: Η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επικίνδυνη ακόμη και από τη διαπραγμάτευση του ΓΑΠ και του Βενιζέλου με τις Βρυξέλλες. Γεγονός το οποίο εξηγείται προφανώς με την στρατιά πρώην συμβούλων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΓΑΠ που κατακλύζουν εσχάτως το επιτελείο Τσίπρα.
Μονομερής ακύρωση των συμφωνιών ανεξάρτητα από το κόστος & έξοδος από ευρώ
- «Εμείς δεν μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Το μνημόνιο δεν διαπραγματεύεται, η κόλαση δεν διαπραγματεύεται. Μιλάμε για ακύρωση του μνημονίου, καταγγελία της δανειακής σύμβασης…», Αλ. Τσίπρας, διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο (29/04).
- «Η λύση είναι μία: επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είτε βρίσκεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε σε κράτη, η αναστολή εξυπηρέτησης του υπόλοιπου ώσπου να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, και η εξυπηρέτησή του με ευνοϊκότερους όρους και ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα χρειάζεται να αξιοποιηθεί κάθε μέσο, ακόμα και η διακοπή της πληρωμής». (Εκλογικό Πρόγραμμα, στη συνέχεια “ΕΠ”, σελ. 4)
- «Μας λένε ότι δεν υπάρχουν πόροι. Λένε ψέματα! Πόροι μπορούν να απελευθερωθούν: Με αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους, διαπραγμάτευση για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του και εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης». (ΕΠ, σελ. 2)
- «Τα όπλα μας είναι η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης, οι στενές σχέσεις με πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν τις ίδιες θέσεις και ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αν δεν καταφέρουμε να τους πείσουμε, θα δούμε τι επιλογές έχουμε», Αλ. Τσίπρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (14.05).
- «Εμείς την τρόικα θα την απελάσουμε από τη χώρα. Δεν θα πάμε να τους τα πούμε. Θα την απελάσουμε, γιατί είναι επικίνδυνοι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι κάτι υπαλληλίσκοι δεύτερης κλάσης και δεύτερης γραμμής», Αλ. Τσίπρας στο ΣΚΑΙ (7/02).
- «Για μας το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα είμαστε ή όχι στο ευρώ», Μ. Γλέζος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στον Αnt1 (16.05).
- «Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν χρέη; Εμείς αμφισβητούμε ότι υπάρχουν. Δεν υπάρχουν χρέη!», Μ. Γλέζος στο Ράδιο 9 (15.05).
- «Όσοι πολίτες έχουν εισόδημα κάτω από ένα όριο (το οποίο έθεσε στις 20.000 ευρώ ετησίως) θα καταβάλουν προαιρετικά 100 ευρώ μηνιαίως σαν δάνειο προς το κράτος, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, θα καταβάλουν το ίδιο ποσό υποχρεωτικά», Μ. Γλέζος, www.skai.gr (12.05).
- «Εμείς μιλάμε για αριστερή έξοδο από το ευρώ σε συνολική σύγκρουση με την ΕΕ. Έχουμε επιχειρήσει πολλές φορές και τεκμηριωμένα να αντικρούσουμε και να εκθέσουμε τα θετικά επιχειρήματα της εξόδου από το ευρώ», Π. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. www.syn.gr (09.01).
- «Τί θα πάθουμε δηλαδή; Τι θα πάθουμε αν πληρώνουμε με δραχμές; Αυτό είναι το ζητούμενο;» Α. Θεοπεφτάτου, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., «Βήμα Fm» (14.05).
Πολιτική ασυνέπεια
- «Οι δύο συνέταιροι του δικομματισμού αγκομαχούν να αποκτήσουν, και οι δύο μαζί ή με τα δορυφορικά τους σχήματα, την πλειοψηφία της επόμενης Βουλής, για να εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνήσει με την τρόικα. Είναι ανάγκη να αποτύχουν. “Μα, τότε θα υπάρξει χάος και ακυβερνησία!”, μας λένε. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Με κάθε αποτέλεσμα θα υπάρξει κυβέρνηση».(ΕΠ, σελ. 2)
- (Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε μετεκλογικά τα πάντα για να υπάρξει ακυβερνησία)
Οικονομικό πρόγραμμα
Α. Επίθεση στην ιδιωτική περιουσία – εμμονή στον κρατισμό
- «Να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι Επιχειρήσεις και Οργανισμοί που έχουν εν μέρει ή συνολικά ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς). Να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον έλεγχο και την ευθύνη του Δημοσίου βασικές παραγωγικές μονάδες, κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, ορυκτός και ενεργειακός πλούτος». (ΕΠ, σελ. 7)
- (Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν απαντά που θα βρεθούν τα χρήματα για επανακρατικοποίησή τους)
- «Η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία να γίνει δημόσια και η οικονομία να διευθύνεται δημοκρατικά. Ο σοσιαλισμός με πλήρη άνθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι ο σκοπός μας». (ΕΠ, σελ. 3)
- (Πώς ορίζεται η μεγάλη ιδιοκτησία και από ποιο ποσό και πάνω θα δημεύεται;)
- «Αντί για το χαράτσι, εισφορά στο 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων που πέρυσι ήταν πάνω από 200 δις και θα μαζέψει περισσότερα», Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στα Γιάννενα (30.04).
- «… σε έναν αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων ας πούμε σε κάποιες χιλιάδες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας θα μπορούσε να φορολογηθεί ο τζίρος τους κατά 1% το οποίο θα απέφερε πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα στο κράτος», Γ. Μηλιός στο Mega (16.05).
- «Αντί για το χαράτσι στα ακίνητα, να μπει εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, αξίας άνω των 500.000 ευρώ», Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στα Γιάννενα (30.04).
- «Αντί να μειωθεί το αφορολόγητο και πιο κάτω από τα 5.000 ευρώ ή και να καταργηθεί, να μπει έκτακτη εισφορά σε κινητές περιουσίες, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ κατ’ άτομο», Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στα Γιάννενα (30.04).
- «Να καταργηθεί το ειδικό καθεστώτος φορολογικής ασυλίας των οικονομικά ισχυρών παραγόντων, όπως των εφοπλιστών και της Εκκλησίας». (ΕΠ, σελ. 5)
- «Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4000 πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δις (500.000 ανά πλοίο)», Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στα Γιάννενα (30.04).
- (Η πρότασή του θα έχει συνέπεια να δοθεί η χαριστική βολή στον κλάδο της ναυτιλίας)
- «Σύγκρουση με τη λογική της μαζικής τουριστικής βιομηχανίας που απευθύνεται σε πλούσιους από το εξωτερικό», θέσεις της ΡΟΖΑ, συνιστώσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (18.11.11).
- (Θα είμαστε η πρώτη χώρα που δεν επιθυμεί τουρίστες υψηλού εισοδήματος που μπορούν να φέρουν πολύτιμο συνάλλαγμα!)
Β. Ανέφικτες υποσχέσεις
- «Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστες, ώσπου να βρουν δουλειά, και η αύξησή του σταδιακά στο 80% του τελευταίου μισθού για την πρώτη διετία». (ΕΠ, σελ. 13)
- «Να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ασφαλισμένους και να χορηγείται για όλο το διάστημα της ανεργίας. Να χορηγηθεί ειδικό βοήθημα για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα ασφάλισης ανεργίας». (ΕΠ, σελ. 6)
- «1.300 ευρώ βασικός μισθός, αντίστοιχη αύξηση στις συντάξεις για να φτάσουν στο ύψος του βασικού μισθού», θέσεις της ΡΟΖΑ, συνιστώσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (18.11.11).
- «Με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να μπορούμε, χωρίς ανορθολογισμούς και κατακερματισμούς να οδηγηθούμε, σε μια διετία, στο ύψος των μισθών που είχε διασφαλιστεί το 2009 και έκτοτε να λειτουργήσει ελεύθερα η συλλογική διαπραγμάτευση παντού». (ΕΠ, σελ. 9)
- «Τα χαράτσια θα ακυρωθούν (…) Ναι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Βεβαίως». Δ. Στρατούλης, Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο ΒΗΜΑ 99,5 (08.05). Την επομένη, όμως, (09.05) ο Δ. Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πάλι το ΒΗΜΑ 99,5 το διαψεύδει: «Δεν υπάρχει τέτοια εξαγγελία στο πρόγραμμά μας».
Αποδυνάμωση της Αστυνομίας παρά την έξαρση της εγκληματικότητας
- «Οι υπηρεσίες Δημόσιας Τάξης πρέπει να είναι πολιτικές υπηρεσίες. Να αποστρατιωτικοποιηθούν η Αστυνομία και το Λιμενικό σώμα όσον αφορά την οργάνωση, την εκπαίδευση και την εμφάνισή τους. Να πάψει η εκπαίδευση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις».(ΕΠ, σελ. 11)
- (Οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στοχεύουν ευθέως στην απόλυτη διάλυση της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας που θα σημάνει την αποχαλίνωση του εγκλήματος και τη γενίκευση της ανομίας
Νομιμοποίηση Λαθρομεταναστών
- «Νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών και η εξασφάλιση ότι οι εισφορές τους θα πιάνουν τόπο, ακόμα και αν φύγουν». (ΕΠ, σελ. 13)
- «Αποσύνδεση της χορήγησης άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων». (ΕΠ, σελ. 12)
- «Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστες, ώσπου να βρουν δουλειά, και η αύξησή του σταδιακά στο 80% του τελευταίου μισθού για την πρώτη διετία». (ΕΠ, σελ. 13)
- «Μας απειλούν ότι θα φύγουμε από το Σένγκεν, μικρό το κακό λέω, η Δανία έχει φύγει δυο φορές», Αλ. Τσίπρας στη ΝΕΤ (2.5).
- (Όλες οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συντείνουν όχι μόνο στη παγίωση της σημερινής κατάστασης με τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και θα βαρύνουν ακόμη περισσότερο τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό αλλά και δημιουργούν το ευνοϊκό περιβάλλον για να προσελκυσθούν και νέα κύματα λαθρομεταναστών. Οι θέσεις του δεν ισχύουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αντίκεινται στις συμφωνίες της χώρας και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδό μας από τη συνθήκη Σένγκεν)
Επάνοδος στο καθεστώς ανομίας του Πανεπιστημιακού ασύλου
- «Την αναστολή της εφαρμογής του νόμου 4009 μέχρι την οριστική του απόσυρση». (ΕΠ, σελ. 16)
Επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα αμυντική εξωτερική πολιτική
- «Αναγνώριση της ‘‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’ με το συνταγματικό της όνομα», θέσεις της ΡΟΖΑ, συνιστώσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (18.11.11).
- «Η άρνηση στράτευσης πρέπει να προστατεύεται». (ΕΠ, σελ. 12)