Ουδέποτε ως επαγγελματίας δημοσιογράφος,υπήρξα από αυτούς που αμφισβήτησαν δημοσκοπήσεις ως προς την γενική εικόνα που αυτές παρουσιάζουν. «Τσιμπήματα» και μικροστρεβλώσεις μπορεί να υπάρξουν, κατ’ απαίτησιν μέσων ενημέρωσης που θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα πολιτικά ή κομματικά συμφέροντα. Αλλωστε ο τρόπος διατύπωσης των ερωτήσεων καθώς και ο τρόπος ανάγνωσης(στάθμισης) των στοιχείων επιτρέπουν ελαφρές διαφοροποιήσεις, συνήθως στο όριο του στατιστικού σφάλματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η έρευνα είναι… «πειραγμένη» !
Υπό αυτή την έννοια οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνοντας υπεροχή της ΝΔ, αλλά και πλήρη κατακερματισμό τοπολιτικού σκηνικού δεν νομίζω ότι «ευνοούν ή αδικούν» κάποιον. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα σήμερα, που δείχνει την παγιωμένη βεβαιότητα πρωτιάς της ΝΔ με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα (όχι απαραίτητα το ΠΑΣΟΚ), αλλά χωρίς προοπτικές συγκρότησης ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Αυτά όμως συμβαίνουν δύο εβδομάδες πριν την τελική αναμέτρηση στις κάλπες και είναι πραγματικά οξύμωρο το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουμε να πληροφορηθούμε τις όποιες αλλαγές της εικόνας λόγω μίας αναχρονιστικής απαγόρευσης, που πότε αίρεται και πότε όχι, αναλόγως των γούστων της εκάστοτε εξουσίας.
Η εικόνα μπορεί να αλλάξει; Ασφαλώς. Γιατί οι συσπειρώσεις των κομμάτων είναι σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης του δικομματισμού. Προσωπικά για το ΠΑΣΟΚ δεν το βλέπω, καθώς η αποσυσπείρωση οφείλεται σε παγιωμένες διαρροές λόγω φθοράς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντίθετα στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, η εμπειρία μεταπολιτευτικά έχει αποδείξει ότι πλησιάζοντας την ώρα του…παραβάν, πριμοδοτείται έντονα το κόμμα με την ισχυρή «παράσταση νίκης» από την δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Το κρίσιμο στοιχείο όμως που δεν μας έχουν πεί οι δημοσκόποι αφορά το πρωτοφανές ποσοστό αρνήσεων συμμετοχής στις τηλεφωνικές έρευνες και ειδικότερα μάλιστα σε αυτές που διεξάγονται σε περιφέρειες της επαρχίας.
Οκτώ στους δέκα πολίτες κλείνουν το τηλέφωνο, γεγονός που επιτείνει το μυστήριο. Τι είναι αυτοί; «Βαρεμένοι» και αγανακτισμένοι, που βλέπουν τις δημοσκοπήσεις σαν ένα φθαρμένο εργαλείο, του παλαιού πολιτικού σκηνικού που αποσυντίθεται; «Φαρμακωμένοι» και προδομένοι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να «τιμωρήσουν», αλλά δεν θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους; Καθημερινοί άνθρωποι που ντρέπονται να πουν αυτό που θα ψηφίσουν; Η μήπως το σιωπηλό ποτάμι των υπεύθυνων πολιτών, που την ώρα της κάλπης θα ζυγίσει την ελπίδα με την απογοήτευση δίνοντας τελικά διέξοδο στο διαφαινόμενο μετεκλογικό τέλμα; Σε λίγες μέρες θα έχουμε απάντηση…