Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γρηγόρη Κατσίλη περίπου 300 φάρμακα, κυρίως για χρονίως πάσχοντες δεν υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων διότι εξάγονται κυρίως σε άλλες χώρες από τις εταιρείες λόγω χαμηλής τιμής στην Ελλάδα.
Ο κ. Κατσίλης υποστήριξε πως την στιγμή που ο κ. Λοβέρδος διεμήνυε «το φάρμακο κοντά στον πολίτη» στα φαρμακεία δεν υπήρχε ούτε η ασπιρίνη για τους πολίτες και σήμερα ενώ οι παραγγελίες για την απλή ασπιρίνη φτάνουν τις δέκα,
στα ράφια των φαρμακείων καταλήγουν μία.
Ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας επισημαίνει ότι οι εταιρείες φαρμάκων, λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν απαγορεύσει την έκπτωση στις παραγγελίες των φαρμακοποιών ενώ παράλληλα έχουν περιορίσει την πίστωση κατά 50% και ζητούν από τους φαρμακοποιούς να πληρώνουν τις παραγγελίες τους μετρητοίς με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των εταιρειών και να προβαίνουν σε μειώσεις των παραγγελιών.
Τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων είναι ευρείας κατανάλωσης, όπως παυσίπονα, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, αλλά και για εξεζητημένες ασθένειες.
Την ίδια στιγμή τα εργαστήρια του ΙΚΑ κινδυνεύουν με λουκέτο καθώς έχουν ξεμείνει από αναλώσιμα υλικά.
Και ενώ τα εργαστήρια του ΙΚΑ κινδυνεύουν με λουκέτο, τα φαρμακεία ξεκινούν να κλείνουν την πόρτα τους, στους ασφαλισμένους των ταμείων της ΔΕΗ, των Δικηγόρων της Επαρχίας, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και του ΤΣΑΥ (γιατροί), μέχρις ότου εξοφληθούν οι οφειλές των ταμείων. Τα προβλήματα επεκτείνονται και στον ΕΟΠΥΥ, καθώς, όπως κατήγγειλε την Τρίτη το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), δεν έχει δημιουργηθεί καμιά δομή υποδοχής των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ.
Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι γιατροί καλούνται να δέχονται τους ασφαλισμένους στο ιατρείο τους, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις αμοιβής τους, καθώς δεν υπάρχει σύμβαση. Για το λόγο αυτό, ο ΠΙΣ ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη και θα ζητούν το ποσό που δικαιούνται από το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Είναι φανερό πως οι πιστωτές των φαρμακείων βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας και την πλήρη διάλυση του Κρατικού Μηχανισμού, ανασκουμπώνονται και αντιδρούν με απαξιωτικό τρόπο απέναντι σε φαρμακοποιούς οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν δώσει το παραμικρό δικαίωμα αναξιοπιστίας στις πληρωμές τους.
Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία διαβητικών συνταξιούχων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΔΙΣΑ) με αφορμή την παγκόσμια μέρα για τον διαβήτη που είναι στις 14 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες φαρμακοποιών της επαρχίας, που μετέφεραν μέλη της Ομοσπονδίας, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ με σακχαρώδη διαβήτη - που συνήθως παρουσιάζουν και υπέρταση ή προβλήματα στα νεφρά - κάνουν από μόνοι τους επιλογή για το ποια φάρμακα θα αγοράσουν, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι 25% σε αυτά.
«Επιλέγουν τον ένα μήνα να πάρουν τα φάρμακα για το διαβήτη και τον άλλο τα φάρμακα για την υπέρταση. 'Η αποφασίζουν να παίρνουν τα φάρμακα αντί για κάθε μέρα, κάθε 3 μέρες για κάθε αρρώστια», ανέφεραν μέλη της Ομοσπονδίας.
Ανύπαρκτη περίθαλψη, ανύπαρκτη πρόνοια, ανύπαρκτο σύστημα υγείας, ανύπαρκτο Κράτος!!!