Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Οι Περιφέρειες θα μοιράσουν 3 εκατ. στρέμματα γής σε αγρότες

Οι περιφερειάρχες θα κάνουν την κατανομή της δημόσιας γης ενώ θα υπάρχει μοριοδότηση των δικαιούχων.

Μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένεται θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παραχώρηση αγροτικής γης σε νέους
αγρότες. Το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», στην εκπομπή «Πρωινό Mega» και στο δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο.


«Σε όλους τους νομούς της χώρας έχουν καταγραφεί "καθαρά" 3 εκατ. στρέμματα και η παραχώρηση θα γίνει με συμβολικό ενοίκιο της τάξης των 5 ευρώ το στρέμμα, με τις συμβάσεις να κυμαίνονται από 5 έως 20 χρόνια, ανάλογα με την καλλιέργεια», ανέφερε ο υφυπουργός.
Για τα «καθαρά» εξήγησε ότι: «Εδώ και μήνες εργαζόμαστε, για να μην βγάλουμε στον ‘αέρα’ κάποια χωράφια και αρχίσουν μετά να λένε ‘όχι αυτό είναι διεκδικούμενο, αυτό είναι NATURA, είναι αρχαιολογικός χώρος’ και τα λοιπά».
Η παραχώρηση θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια από τους περιφερειάρχες και τα κριτήρια αυτά θα είναι μεταξύ άλλων: Ο δικαιούχος να είναι αγρότης, να είναι νέος κάτω των 30 ετών, να έχει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ Γεωπονικής Σχολής, να είναι το χωράφι του όμορο με αυτό που είναι του Δημοσίου. Ανάλογα με το αν διαθέτει κάποια από αυτά τα κριτήρια θα μοριοδετείται κι έτσι θα βγαίνουν οι δικαιούχοι. Αγρότες που έχουν ήδη καλλιεργήσιμη γη θα δικαιούνται επίσης διανομή, αλλά με κάποια «οροφή» που θα μπει. Δικαιούχοι μπορεί να είναι και κτηνοτρόφοι αλλά και επενδυτές σε αγροτικές δραστηριότητες (πχ επένδυση σε συσκευαστήριο).
Τα πρώτα στρέμματα θα δοθούν πιλοτικά σε Έβρο, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί το Σεπτέμβριο, «αμέσως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία από τους περιφερειάρχες», όπως είπε ο υφυπουργός.
Όλα τα δεδομένα θα ανακοινώνονται στο διαδίκτυο. Στόχος του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί η αναξιοποίητη δημόσια περιουσία και να κινηθεί ξανά ο κόσμος προς την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα.

Οι συγχωνεύσεις

Για τις συγχωνεύσεις Οργανισμών του υπουργείου, για τις οποίες έχουν εκφραστεί ήδη αντιδράσεις, κυρίως για το ΕΘΙΑΓΕ και τον ΕΛΟΓΑΚ, ο κ. Δριβελέγκας, διευκρίνισε:
«Πρώτον, δεν κλείνουμε κανέναν οργανισμό, κλείσαμε μόνο την ΑΓΡΟΓΗ, την καταργήσαμε παλιά. Απλά συγχωνεύουμε τέσσερις οργανισμούς, το ΕΘΙΑΓΕ, τον ΟΕΕΓΕΚΑ - ΔΗΜΗΤΡΑ, τον ΟΠΕΓΕΠ και τον ΕΛΟΓΑΚ.
Είναι τέσσερις οργανισμοί, οι οποίοι κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Βεβαίως χρειάζονται οι οργανισμοί, αλλά χρειάζεται κυρίως να εξυπηρετηθεί ο αγρότης.
Αυτό λοιπόν που υπήρχε μέχρι τώρα ήταν ότι ο κάθε οργανισμός έκανε τη δουλειά του, αλλά δεν υπήρχε διασύνδεση και δεν έφτανε το αποτέλεσμα της δουλειάς του στον αγρότη. Στους τέσσερις οργανισμούς, οι οργανικές θέσεις ήταν 2.885 που δεν ήταν καλυμμένες, ενώ συνολικά δουλεύουν 700 άτομα. Σήμερα και με τον καινούριο φορέα χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει αυτός σωστά, όπως το έχουμε σχεδιάσει, 1.000 άτομα. Δεν πρόκειται να απολύσουμε κανέναν, το προσωπικό θα αξιολογηθεί και θα μετακινηθεί αν χρειαστεί».

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ