Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

6 στα 10 νοικοκυριά στην Ήπειρο έκαναν "στάση πληρωμών"

Κραυγή απόγνωσης και από τους κατοίκους της Ηπείρου

6 στα 10 νοικοκυριά έκαναν στάση πληρωμών, ενώ σχεδόν

8 στα 10 περιόρισαν ακόμη και το φαγητό

Το κεφάλι του επιδεικτικά γυρνάει το Κράτος στην κραυγή απόγνωσης των πολιτών και στην Ήπειρο. Η συνεχής φορολογία, τα «χαράτσια» που άδειασαν το οικογενειακό πορτοφόλι και πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων κάθε προϋπολογισμό, η ανεργία που αυξάνεται συνεχώς, η ανέχεια και η φτώχεια που «βασιλεύουν», η εγκληματικότητα που «οργιάζει» και πολλά άλλα έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους πολίτες.
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, βλέπουν διαρκώς ένα Κράτος και κυρίως μια Κυβέρνηση, όχι μόνο να μην έχει αντιληφθεί καθόλου το τραγικό σημείο στο οποίο έχουν οδηγηθεί, αλλά να τους ετοιμάζει και νέα φορολογικά μέτρα!

Δεν πάει άλλο…
Είναι όμως φανερό, ότι η… συνταγή των μέτρων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Όπως δείχνει μια άκρως αποκαλυπτική έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), μέχρι σήμερα 6 στα 10 νοικοκυριά έχουν κάνει «στάση πληρωμών» προς το Δημόσιο, ενώ σχεδόν 8 στα 10 δεν… τρώνε, γιατί δεν έχουν χρήματα! Αναλυτικότερα, το 64,2% των νοικοκυριών κάνει περικοπές για να ανταπεξέλθει στις πληρωμές προς το δημόσιο και τα δάνεια, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει τα εισοδήματα ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών! Μάλιστα, το 78% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δραστικές περικοπές στη κατανάλωση. Παράλληλα, το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1000 ευρώ, έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής (!), ενώ το 91,1% αυτών, περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση. «Φθάσαμε στο σημείο να μην έχουμε να φάμε. Δυστυχώς δεν ζούμε, αλλά μετά βίας επιβιώνουμε. Μπήκαμε σε ένα τούνελ που δεν έχει γυρισμό…» λένε Ηπειρώτες.
Η αγωνία…
Βέβαια, οι αριθμοί δείχνουν την μια πλευρά της αλήθειας. Η άλλη έχει να κάνει με την καθημερινή αγωνία για την εξασφάλιση των αναγκαίων. Και αν κάποιοι έχουν ακόμη δουλειά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο μπορούν να έχουν και ένα πιάτο φαί στο σπίτι τους. Τι γίνεται όμως με τις οικογένειες, που δεν έχουν δουλειά, ούτε ο πατέρας, ούτε και η μητέρα;
«Καθημερινά μας κυριεύει το άγχος. Βλέπουμε την κοινωνία να καταρρέει και μαζί με αυτή, εμείς είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε. Υπάρχει λύση;» είναι το ερώτημα που απευθύνουν συνεχώς άνεργοι Ηπειρώτες. Δυστυχώς όμως, το μεγάλο παράπονο όλων είναι, ότι κανείς αρμόδιος δεν είναι δίπλα τους. Για την ακρίβεια «είναι όλοι απόντες. Δεν έχουν συναίσθηση του τι περνάμε. Δεν μπορούν να αντιληφθούν, ότι δεν έχουμε δουλειά και υπάρχουν πολλές ημέρες όπου δεν έχουμε χρήματα ούτε για ψωμί. Μπορούν να δώσουν λύση ή ενδιαφέρονται για εμάς, μόνο τώρα που πλησιάζουν εκλογές;».

Αυτοκτονίες…
Η Πολιτεία όμως γυρνάει τα μάτια και σε άλλη μια πτυχή της κρίσης, που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τις αυτοκτονίες. Από το 2009 έως και το 2011 στην Ήπειρο 50 άτομα έδωσαν τέλος στη ζωή τους! Αναλυτικότερα 16 συνάνθρωποί μας αυτοκτόνησαν το 2009, 18 το 2010 και 16 το 2011.
Συνολικά, σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν 1.727 αυτοκτονίες μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή κάθε ημέρα γίνονταν σχεδόν 5 αυτοκτονίες!
Το 2009 ο αριθμός τους ανήλθε σε 507, το 2010 παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% (622), ενώ στους 11 μήνες του 2011 οι αυτοκτονίες ήταν 598!
«Θέλουν και άλλα στοιχεία οι Κυβερνώντες, για να αντιληφθούν το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η κοινωνία; Μήπως επιδιώκουν να γίνονται ομαδικές αυτοκτονίες έξω από τις Εφορίες, για να πάρουν πίσω τα μέτρα;» λένε σε σκληρό ύφος Ηπειρώτες.

***
Είναι προφανές, ότι όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να πειστεί επιτέλους η Πολιτεία, ότι η κοινωνία βρίσκεται ένα βήμα πριν τον γκρεμό και πως πρέπει επιτέλους να πάρει μέτρα ανακούφισης των πολιτών από τους συνεχείς φόρους.
Αν δεν το κάνει, είναι βέβαιο, ότι το κοινωνικό «ηφαίστειο» θα εκραγεί, με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες…