Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Συναυλία, του Ηπειρώτη Μουσικοσυν​θέτη Νίκου Παπακώστα


Ο  αρτινός Νίκος Παπακώστας με την ορχήστρα διαχρονικής  Μεσογειακής μουσικής CANTO MEDITERANEO, που αποτελείται από κορυφαίους έλληνες σολίστ σε ένα  μουσικό ταξίδι  στο Ανατολικό Ελληνικό τόξο, που ξεκινά από  την Πόλη  και καταλήγει στην Ήπειρο με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σμύρνη , το Αιγαίο και την Κρήτη.                                                        
Παράλληλα θα εκτελεστούν αποσπάσματα από τα έργα του συνθέτη, που γνώρισαν Διεθνή αποδοχή,  ΒΑΛΚΑΝ , ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ και  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ  ΟΝΕΙΡΑ. 
                                                                                                        
Η παράσταση, θα περιλαμβάνει τραγούδια των περιοχών, που προαναφέρονται, και αφορούν στην χρονική περίοδο από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα.                                                                                                                         
Επίσης για πρώτη φορά στην Άρτα θα εκιτελεστεί  το λαϊκό ορατόριο          ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, που παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14/3/09 με διεύθυνση του Μαέστρου Μιχάλη Πατσέα και έχει συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο της COMPAGNIA DOPERA ITALIANA γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.       
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ 
Ο Νίκος Παπακώστας κατάγεται από την ορεινή Σκουληκαριά της Άρτας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, η Άννα Βίσση, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadi από την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι Africa Moyo από το Κογκό, οι Guaragniaum και η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χώρια της Κάτω Ιταλίας κ.α.
Η μουσική του κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά.
Έχει γράψει ορατόρια και συμφωνικά έργα  για μεγάλες ορχήστρες κλασσικής μουσικής, , μουσική για θεατρικά έργα, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Έχει πολλές βραβεύσεις σε πολλές χώρες , ενώ έχει κερδίσει το μεγάλο βραβείο Βραβείο για τον πολιτισμό και τη μουσική WAM στα πλαίσια του φεστιβάλ Viva musica στις Βρυξέλλες, καθώς και την ανώτατη διάκριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δημιουργών στις Κάννες, για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων της τέχνης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΜΑΡΙΑΣ  ΣΟΥΛΤΑΤΟΥ   
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης και βρίσκεται στον καλλιτεχνικό χώρο αρκετά χρόνια. Η πρώτη της συνεργασία ξεκινάει με τον συνθέτη Λίνο Κόκοτο και ακολουθεί η δισκογραφική συνεργασία της με τον Κώστα Μουντάκη στo έργο ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ του Δραμυντινού. Αργότερα συνεργάζεται με τον Αριστείδη Μόσχο και από την συνεργασία αυτή προκύπτουν δύο δισκογραφικές συμμετοχές .

Πρώτη στον δίσκο με τίτλο ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ και δεύτερη ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ακολουθεί η συνεργασία της με τον Χριστόδουλο Χάλαρη στη βυζαντινή όπερα ΠΟΥΛΟΛΟΓΟΣ η οποία κυκλοφορεί και σε CD. Επίσης συμμετέχει και στο δίσκο ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΟΣ σε μουσική επιμέλεια του ιδίου. Ο δίσκος αυτός είναι μια αναφορά σε αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων για τη Μάχη της Κρήτης. Σταθμός στην πορεία της η γνωριμία και η συνεργασία με τον ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ στην παράσταση ΑΜΑΝ – ΑΜΗΝ , με θέμα της το ρεμπέτικο τραγούδι .
 
Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε στην Αθήνα όπως και σε όλη την Ελλάδα με 100 παραστάσεις .

Ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε CD. Ακολουθεί η παράσταση ΟΝΕΙΡΟΥ ΕΛΛΑΣ που παρουσιάστηκε στον παλιό Διογένη σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη και επιμέλεια της Θέσιας Παναγιώτου και η συνεργασία της με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής ,σε διεύθυνση ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ στα έργα: ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ένα αφιέρωμα στα 15 χρόνια από τον θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και Τραγούδια που έγραψε ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ για τον Ελληνικό κινηματογράφο .Οι παραστάσεις αυτές ξεπέρασαν τις 120 στην Ελλάδα και το Εξωτερικό . Η συνεργασία της με την Κ .Ο . Ε . Μ . σε διεύθυνση του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ συνεχίζεται στο ΗΡΩΔΕΙΟ με τα έργα : ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ και ΤΑ ΛΑΙΚΑ σε μουσική του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και στίχους των ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ και ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ αντίστοιχα .Και οι παραστάσεις αυτές ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα , ενώ η συναυλία του ΗΡΩΔΕΙΟΥ  ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε CD με τίτλο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΚΑΤΑ ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ.

Η συνεργασία της με τον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ έρχεται με την κυκλοφορία του δίσκου ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ , που ουσιαστικά αποτελεί και τον τρίτο προσωπικό της δίσκο , σε στίχους του συνθέτη , του Ηλία Κατσούλη , του Γιώργου Ηρακλέους , της Φλώρας Αποστολοπούλου και της Δέσποινας Ιωαννίδου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΡΟΥΝΗ
O Ζαχαρίας Kαρούνης γεννήθηκε στο χωριό Πάκια του Νομού Λακωνίας. Σπούδασε στη θεολογική σχολή του πανεπιστήμιου Αθηνών, σπούδασε επίσης βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον Λ. Κουζηνόπουλο και θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής στο ωδείο Αθηνών με υποτροφία.

Ξεκίνησε τη θεατρική του διαδρομή το 1998, από την παράσταση ''Βάτραχοι '' του Αριστοφάνη, που ανέβηκε από το εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου. Στη συγκεκριμένη παράσταση τους βασικούς ρόλους ερμήνευαν οι Γιάννης Μπέζος και Πέτρος Φιλιππίδης.
Την ιδία χρονιά συνεργάζεται με την '' Ορχήστρα των Χρωμάτων'' του Μάνου Χατζηδάκη, στην παράσταση ''Δυο φωνές για τη Λωξανδρα'', όπου ερμήνευσε μικρασιατικά τραγούδια. Το 2000 εμφανίζεται στο Ηρώδειο με το Λύκειο Ελληνίδων, στην παράσταση ''Θάλασσα''.
Στο ίδιο θέατρο, το καλοκαίρι του 2001, τραγουδάει με τη Μαρία Φαραντούρη, στη συναυλία ''Ένας Αιώνας Ελληνικό Τραγούδι''.                           Το καλοκαίρι του 2002 συνεργάζεται με τη Δόμνα Σαμίου, ενώ το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, ξαναβρίσκεται στη σκηνή του Ηρώδειου με τη Μαρία Φαραντούρη, για τη συναυλία ''Μελοποιημένη Ποίηση''.
Το επόμενο διάστημα τον βρίσκει να τραγουδά κάθε βράδυ με τη Σαλονικιά Μαριώ στο Περιβόλι τ' Ουρανού. Υπέροχες βραδιές που έχουν αποτυπωθεί και σε cd.  
                                                                                                                       
 Το 2003 επιστρέφει στο θέατρο (Τρένο στο Ρουφ της Τατιάνας Λυγάρη) όπου τραγουδάκι στην παράσταση Υπ' Ατμόν. Στην ίδια παράσταση τραγουδούσαν επίσης η Χαρά Κεφαλά και η Κωνσταντίνα Ψωμά. Οι τρεις τους μετέφεραν τους θεατές κάθε βραδύ σε άλλες χώρες και εποχές.                                                                           Το καλοκαίρι του 2004 και στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος ''Αθήνα 2004'' τραγουδάει στην παράσταση ''Ταλέντο - Η Συμμετρία της Αρμονίας''.

Ακολουθούν οι παραστάσεις με το Γιώργο Νταλάρα, ''Όταν συμβεί στα πέριξ'' (Ηρώδειο - Για το Ρεμπέτικο Τραγούδι), ''Σα μαγεμένο το μυαλό μου'' (στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη), ''Όλα από την αρχή'' στο θέατρο Παλλάς σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, παράσταση-αναδρομή στην πορεία του Γιώργου Νταλάρα.
Δισκογραφία
Προσωπικοί Δίσκοι
2005 - «Solo»
2007 - 12 σολίστες μια φωνή
2007 - Έρωτας επιούσιος (Νίκος Μαμαγκάκης)

Συμμετοχές

2001 - Μαριώ - Στο Περιβόλι του Ουρανού (Μαριώ)
2003 - Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι" (Μαρία Φαραντούρη)
2004 - Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου
2004 - Υπ’ ατμόν - Το τραίνο στο Ρουφ
2004 - Τραγούδια από τον Κάβο Μαλιά και την Ελαφόνησο
2006 - Του έρωτα και της φυγής (Δόμνα Σαμίου)
2007 - Μαμαγκάκης Νίκος - Κρήτη, Μεγάλο Ορατόριο των Χρονικών
2007 - Τα ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια (Δόμνα Σαμίου)
2007 -  Κέντρο Διερχομένων (Νίκος Μαμαγκάκης)
2007 - Σαμίου Δόμνα - Της φύσης και του έρωτα
2007 - Σμύρνη - κερί κι ασήμι (Νίκος Μαμαγκάκης)
2007 - Στεναγμός Ανατολής (Νίκος Μαμαγκάκης)
2007 - Δεξιοτέχνες και Ερμηνείες (Βαγγέλης Τρίγκας)
2008 - Μαμαγκάκης Νίκος - Ρεμπέτικο προσκλητήριο
2008 - Νταλάρας Γιώργος - Τραγούδια με ουσίες
2008 - Το Τρένο στο Ρουφ - Χάρισ
μα
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΝΙΚΗ ΤΡΑΜΠΑ
Η Νίκη Τράμπα γεννήθηκε στην Ανεμοράχη της  Άρτας  τελείωσε τη βασική  της εκπαίδευση στην Άρτα.
Στη συνέχεια αρχίζει Θεατρικές σπουδές στην Αθήνα, στη Δραματική σχολή ΒΕΑΚΗ  και αποφοιτά το 1978.
Συνεργάστηκε με μεγάλους ηθοποιούς  όπως ο Παπαγιαννόπουλος, ο Ηλιόπουλος, ο Βουτσάς και άλλοι  στο θέατρο, την τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Παράλληλα αρχίζει τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι και συνεργάζεται με τον Άκη Πάνου, τον Καλογιάννη , τον Ρασούλη , τον Διονυσίου καλπ
Στα μέσα της δεκαετίας του 80 είναι μιά από τις σημαντκότερες φωνές στο ρεμπέτικο, σμυρναίικο και παραδοσιακό τραγούδι στην Αθήνα.
Το 1993 συμμετέχει δισκογραφικά στο διπλό βινύλιο με τίτλο ΣΤΟΑ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ .
Την ίδια εποχή εγκαταλείπει το θέατρο και αφοσιώνεται στο τραγούδι. Γνωρίζεται με τον ROSS DAILY και κάνουν πολλές εμφανίσεις σε συναυλίες . Η συνεργασία τους ολοκληρώνεται με την έκδοση του περίφημου cd ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ κυκλοφόρησε σε ολόκληρο τον κόσμο με τεράστια επιτυχία.
Το 2007 συνεργάζεται με τον επίσης Αρτινό συνθέτη Νίκο Παπακώστα και από τη συνεργασία αυτή προκύπτει μιά υπέροχη δισκογραφική δουλειά με τίτλο ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ πάνω σε μελωδίες και στίχους της ίδιας
Το 2009 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής , στην εκδήλωση για τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας.