Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Αυξάνονται σε 400 οι δωρεάν επισκέψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΠΥ

Μέτρα για τους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εξαιτίας της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας παράλληλα τους γιατρούς να σταματήσουν την απεργία και να προσέλθουν στο διάλογο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο για την διεύρυνση του δικτύου των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό γιατρών, καθώς επίσης και την επέκταση των ισχυουσών συμβάσεων, ενώ διπλασιάζεται ο ανώτατος αριθμός των επισκέψεων ανά μήνα και από 200 που είναι σήμερα γίνονται 400.

Ο ΕΟΠΥΥ κάνει έκκληση στους συμβεβλημένους ιατρούς να αξιοποιήσουν την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων όσο το δυνατόν καλύτερα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

«Ο κόσμος δεν ταλαιπωρείται από εμάς αλλά από αυτούς που απεργούν. Τους γιατρούς. Τους θερμοπαρακαλώ, τους εκλιπαρώ να σταματήσουν την απεργία σήμερα και να μας καλέσουν όπου θέλουν να συζητήσουμε. Αν δεν έρθουν, η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη απεργία των γιατρών στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται να συζητήσει αν δεν ανοίξουν τα πολυιατρεία.

Για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζουν την απεργία για δεύτερη εβδομάδα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμα τον αριθμό αυτών που δεν θα απορροφηθούν στο νέο σχήμα καθώς το σχετικό πόρισμα θα είναι στα χέρια του την Παρασκευή.

Πάντως δεσμεύτηκε ότι όλοι οι νοσηλευτές και διοικητικοί θα μείνουν στην διαθεσιμότητα περί τις 15 με 25 ημέρες και θα επαναπροσληφθούν.

Όπως είπε οι γιατροί θα έχουν την δυνατότητα σύμβασης στα ιδιωτικά τους ιατρεία και δυνατότητα υποβολής αίτησης για πρόσληψη στο ΕΣΥ. «Αλλά αυτό το τελευταίο δεν θα ισχύσει αν δεν σταματήσουν την απεργία», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει ταχύτατα.

Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί έως 13 Δεκεμβρίου

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από την πλευρά τους συνεχίζουν την απεργία έως και 13 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Πάντως ο οργανισμός λαμβάνει ειδική μέριμνα για την λειτουργία των Επιτροπών Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους.

Ειδικότερα τα περιστατικά που παραπέμπονται στην Επιτροπή και εφόσον οι γιατροί ειδικότητας απεργούν και αφορούν συνεχιζόμενη θεραπεία, δίνεται η δυνατότητα συνέχισης της θεραπείας για ένα μήνα, χωρίς απόφαση της Επιτροπής.

Για τα παιδιατρικά περιστατικά που αφορούν σε πρόληψη σοβαρής νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο οφειλόμενης στον αναπνευστικό συγκυριακό ιό (respiratory syncytial virus RSV) δίνεται η δυνατότητα προέγκρισης από ιατρό-παιδίατρο αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων Αθήνας.

Πρόγραμμα για ανέργους

Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην κατάρτιση 1.300 ανέργων επαγγελματιών υγείας σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας. Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση που δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανέργους επαγγελματίες του κλάδου της υγείας να λάβουν υπηρεσίες εναλλασσόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση της πρακτικής άσκησης σε δημόσια νοσοκομεία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από 9 έως 20 Δεκεμβρίου, μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα www.Voucher.gov.gr. Η μοριοδότηση θα γίνει με βάση τον χρόνο ανεργίας, την οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα και την ηλικία. Όσοι επιλεγούν, θα κάνουν θεωρητική κατάρτιση 240 ωρών και πρακτική 960 ωρών σε μονάδες υγείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ και είναι ύψους 15,6 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα - «ανάσα», το χαρακτήρισε ο υφυπουργός, Υγείας Αντώνης Μπέζας, που θα δώσει, όπως είπε, τη δυνατότητα σε επαγγελματίες υγείας να μπουν στην αγορά εργασίας.

πηγή