Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Απάντηση Στράτου Ιωάννου σε συκοφαντικό δημοσίευμα.

Οι αναγνώστες σας είχαν την δυσάρεστη έκπληξη να διαβάσουν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας σας την Παρασκευή 15-11-2013 ένα λίβελο ψευδών, ανερμάτιστης συκοφαντίας, ακραίας προσωπικής επίθεσης και διαστρέβλωσης της αλήθειας.
            Όλα αυτά που γράφονται στο «δημοσίευμα» της Τοπικής Φωνής είναι νοσηρό αποκύημα της φαντασίας σας, αβάσιμα και γελοία που έχουν σκοπό να παραπλανήσουν τους αναγνώστες και να σπιλώσουν το όνομά μου. Διότι οι απόψεις μου και οι δημόσιες δηλώσεις μου, αλλά και η προσωπική μου πορεία, είναι τελείως αντίθετες από αυτά που γράφετε, διότι είναι γνωστή σε όσους με γνωρίζουν η ζωοφιλία μου.

Οι λόγοι που το κάνετε είναι οι παρακάτω:
α) Σκοπιμότητες και προσωπική εμπάθεια
β) Προσπάθεια χειραγώγησής μου
γ) Διαστρέβλωση της πραγματικότητας προκειμένου να καλυφθούν η ανεπάρκεια του  συλλόγου Παρέμβαση για τα Ζώα.
 
Όσον αφορά το πρώτο, είναι γνωστό σε όλους από προηγούμενες άδικες επιθέσεις που έχω δεχτεί κατά καιρούς. Τρανή απόδειξη αποτελεί το επόμενο δημοσίευμα της 16/17-11-2013, όπου επιχειρείται άδικη επίθεση εφ’όλης της ύλης, και μάλιστα σε θέματα που είναι απτά τα θετικά αποτελέσματα από τις προσπάθειές μας. 
Όσον αφορά το δεύτερο, με λάθος άνθρωπο ασχοληθήκατε. Γνωρίζετε πολύ καλά και από το παρελθόν ότι όταν έχω δίκιο και πιστεύω σε κάτι το παλεύω και δεν υποκύπτω σε κανένα μέσο ενημέρωσης με αντάλλαγμα να με λιβανίζει.
Όσον αφορά το τρίτο, δεν εφαρμόζεται η πλέον ευνοϊκή νομοθεσία (Ν. 4039/2012 ΦΕΚ Α 02/02/2012), η οποία προέκυψε από διαβούλευση με τα φιλοζωϊκά σωματεία,  η οποία προστατεύει τα ζώα και μάλιστα θεωρείται από τις πιο φιλικές προς τα ζώα νομοθεσίες που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας διαπιστώθηκε, ότι τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στην πόλη δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες και από το νόμο οριζόμενες στειρώσεις και δυστυχώς, ότι πολλά από τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στην Πρέβεζα είναι ή ήταν ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΑ.  Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε από έλεγχο στα (υπαρκτά) Δελτία-Πιστοποιητικά Εμβολιασμού των αδέσποτων ζώων ότι και τα 7 σκυλιά της αγέλης που επιτέθηκαν στον 11χρονο, όλα ήταν ανεμβολίαστα ως τις 3-10 του 2013.  Δεν προσκομίστηκαν άλλα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα αυτά είχαν εμβολιαστεί ποτέ στο παρελθόν.
 
            Αφορμή για το συγκεκριμένο “δημοσίευμα” (η αιτία ήταν τα προαναφερθέντα) ήταν οι ενέργειες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας, να ζητήσει από το Δήμο να απομονώσει για κτηνιατρική παρακολούθηση σκύλο, ο οποίος παρουσίαζε επιθετική συμπεριφορά και δάγκωσε ένα εντεκάχρονο παιδάκι που οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο. Υπάρχουν καταγγελίες ότι ο συγκεκριμένος σκύλος έχει δαγκώσει και άλλους πολίτες. Κατόπιν αυτοψίας των εντεταλμένων κτηνιάτρων της υπηρεσίας κρίθηκε ως λυσσύποπτος.
            Και δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό στην περιοχή μας επίθεσης αδέσποτου ζώου σε πολίτη. Υπάρχουν πολλά περιστατικά από δάγκωμα αδέσποτων σκύλων για τα οποία τα θύματα δεν προέβησαν σε καταγγελία στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας όπως θα έπρεπε, γιατί δεν γνώριζαν τη διαδικασία, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Έχουν καταγραφεί όμως στο Μητρώο Ασθενών των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Μόνο από το Σεπτέμβρη του 2013, δηλαδή σε διάστημα περίπου 2,5 μηνών έχουν καταφύγει στο νοσοκομείο Πρέβεζας για περίθαλψη πάνω από 20 συμπολίτες μας από δάγκωμα σκύλου!
            Κατηγορήθηκα, λοιπόν, από τη συγκεκριμένη εφημερίδα, επειδή οι υπηρεσίες της ΠΕ Πρέβεζας έπραξαν το αυτονόητο, δηλαδή εφάρμοσαν το νόμο. Επειδή, δηλαδή, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ζήτησε από το Δήμο να απομονώσει το σκύλο για 15 ημέρες στο Καταφύγιο Ζώων για να τον θέσει υπό κτηνιατρική παρακολούθηση, με σκοπό την πρόληψη και προστασία των πολιτών από τη λύσσα, στην απευκτέα περίπτωση που το ζώο νοσεί.
 
            Όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα έχουν εμφανισθεί κρούσματα λύσσας. Πρόκειται για μια φοβερή θανατηφόρο ασθένεια, για την οποία πρέπει όλοι να λάβουν μέτρα προφύλαξης και οπωσδήποτε οι ιδιοκτήτες ζώων. Ο νομός μας έχει κριθεί ανάμεσα στους νομούς με υψηλή επικινδυνότητα για την εμφάνιση κρουσμάτων λύσσας με βάση αναλογιστικές και επιστημονικές μελέτες. Γι’ αυτό το Υπουργείο εφαρμόζει ρίψεις από αέρος εμβολίων κατά της λύσσας για άγρια ζώα.  Ευτυχώς, δεν έχει εμφανισθεί μέχρι σήμερα κάποιο κρούσμα. Ασφαλώς επιβάλλεται  εμβολιασμός των ζώων, τόσο των κατοικίδιων, όσο και των αδέσποτων  που αποτελεί ευθύνη του Δήμου.
            Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας οφείλει να κάνει ότι επιβάλλει ο νόμος για την προστασία της δημόσιας υγείας και των πολιτών. Όποιο ζώο κριθεί από τους κτηνιάτρους λυσσύποπτο, είναι επιβεβλημένο από το νόμο, για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της διάδοσης της ασθένειας σε άλλα ζώα και ανθρώπους, να ζητήσει από το Δήμο να θέσει σε καραντίνα για παρακολούθηση το ζώο για 15 ημέρες. Οι κτηνίατροι επισκέπτονται τακτικά το ζώο και παρακολουθούν την κατάστασή του. Ευτυχώς, οι πιθανότητες να νοσεί είναι ελάχιστες, αλλά δεν μπορούν σε καμμία περίπτωση να παραβλεφτούν. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν πάσχει από λύσσα. Ευτυχώς, δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα στην περιοχή μας, αλλά οι υπηρεσίες οφείλουν να είναι σε εγρήγορση και αυτό κάνουν. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και επιβάλλεται από το νόμο και την κοινή λογική.
            Και σε καμμία περίπτωση, η νόμιμη αυτή πρακτική δεν είναι ένδειξη εχθρικής προς τα ζώα στάσης. Τουναντίον, μάλιστα,  με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τόσο τα ζώα όσο και  οι άνθρωποι.
           
Τέλος σχετικά με αυτό το είδος «φιλοζωίας» που αποδίδει η εφημερίδα Τοπική Φωνή στους Πρεβεζάνους πολίτες, έχουμε να πούμε τα εξής: Οι Πρεβεζάνοι είναι ζωόφιλοι με αυθεντικό τρόπο, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη τους στα ζώα και ζώντας για αιώνες σε αρμονική συνύπαρξη με αυτά. Η ζωοφιλία αυτή δεν είναι τυμπανοκρουσία, ούτε άλλοθι συκοφαντικής επίθεσης, είναι σχέση αγάπης με τα ζώα τη φύση και τη ζωή. Ζωοφιλία είναι και η διαρκής μέριμνα των υπηρεσιών για την υγεία των ζώων και μέσω αυτής  για την προστασία των ανθρώπων. Ζωοφιλία είναι το έργο του καταφυγίου στο Νεοχώρι. Ζωοφιλία είναι η καθημερινή, σεμνή και αυτονόητη φροντίδα που όλοι αποδίδουμε στα ζώα που ζούνε δίπλα μας. 
            Η εφημερίδα Τοπική Φωνή, μέσω αυτού του επονείδιστου δημοσιεύματος προπαγανδίζει μια άλλη μορφή «φιλοζωίας». Την υπερβολική αγάπη για τη ζωή, και δη την δική μας ζωή, σε μια φίλαυτη και εγωϊστική εκδοχή της. Την «φιλοζωϊα» που είναι  ανέξοδη και εριστική, αυτήν που δίνει λαβές για συκοφάντηση και λασπολογία.
            Την απάντηση την έδωσε καλύτερα από μας ο Αριστοτέλης, στη Ρητορική (Ρητορ. Β΄ 1389 b 8-12)  που λέει ότι αυτή η «φιλοζωία» (η υπερβολική αγάπη για τη ζωή και τον εαυτό μας) μας κάνει φίλαυτους και αυτό είναι μια μορφή μικροψυχίας. Και αυτής της λογής οι «φιλόζωοι» ζουν για το συμφέρον τους και όχι για το (κοινό) καλό!»
 
Επιπλέον μετά από αυτή την απάντηση οι όποιοι αναγνώστες να φιλτράρουν από εδώ και πέρα παρακαλώ ότι γράφει για εμένα η Τοπική Φωνή.