Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΥΑΠ: 1,8 εκ. ευρώ οι οφειλές των δημοτών για το νερό στο Δήμο Πρέβεζας

image
Σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι οφειλές των δημοτών για το νερό στο Δήμο Πρέβεζας και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κ. Βασίλη Κουτρούμπα το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών ξεκινά από την ίδρυση της Επιχείρησης και δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση καθώς ορισμένοι συστηματικά, όπως έχει αποδειχθεί δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του νερού».
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Επιχείρησης η οικονομική ευμάρεια παρελθόντων ετών και η έλλειψη πολιτικής βούλησης προηγούμενων δημοτικών αρχών, βασισμένη στην λογική της μη «διατάραξης» των καλών σχέσεων με ψηφοφόρους αλλά και φόβου ανάληψης του πολιτικού κόστους, οδήγησε σε συνδυασμό με τη δύσκολη σημερινή κατάσταση, στην αύξηση των οφειλών. Την ίδια στιγμή οι επαναλαμβανόμενες γραπτές και προφορικές ειδοποιήσεις, καθώς και διευκόλυνση εξόφλησης μέσω διακανονισμών, έχουν επιφέρει σχετικά μικρά αποτελέσματα. Σε 3.000 ανέρχονται οι δημότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ μόνο το 40% - 50% των καταναλωτών πληρώνει εμπρόθεσμα το λογαριασμό του.
Η ΔΕΥΑΠ υπογραμμίζει ο κ. Κουτρούμπας τον τελευταίο καιρό βρίσκεται μπροστά στο σημαντικό πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των οφειλών, από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, γεγονός το οποίο δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην ρευστότητά της. Εξηγεί δε, ότι συνέπεια είναι να κινδυνεύει να υποβαθμιστεί δραματικά η ποιότητα του κοινωφελούς ανταποδοτικού έργου της ΔΕΥΑΠ, να κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της απέναντι σε τρίτους αλλά και να κινδυνεύει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού της και τα υπόλοιπα λειτουργικά της έξοδα καθώς μόνη πηγή εσόδων για την επιχείρηση αποτελούν τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, χωρίς να λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση, και χωρίς να επιβαρύνει το δημοτικό προϋπολογισμό.
Ο Πρόεδρος της Επιχείρησης με αφορμή τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο και στον τοπικό τύπο σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ για την 6μηνη ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο , των διακοπών της παροχής νερού συνδρομητών με μακροχρόνια ληξιπρόθεσμες οφειλές , εξηγεί ότι δυστυχώς το μειωμένο προσωπικό και οι καθημερινές τακτικές και έκτακτες ανάγκες , δεν βοηθούν στο να υπάρχει οργανωμένος τρόπος προγραμματισμού και εκτέλεσης των διακοπών, από την ίδια την επιχείρηση. Μην έχοντας δυστυχώς άλλη εναλλακτική λύση το Δ.Σ της ΔΕΥΑΠ, προσθέτει ο κ. Κουτρούμπας αποφάσισε κατά πλειοψηφία, την ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο, για 6 μήνες, των διακοπών νερού αναφορικά με μακροχρόνια ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. Την ίδια στιγμή ο κ. Κουτρούμπας ξεκαθαρίζει πως η διαδικασία διακοπών, καθώς και οι παροχές που θα διακόπτονται, θα καθορίζονται και θα ελέγχονται αυστηρά από την ίδια την ΔΕΥΑΠ, με κυρίαρχα κριτήρια (τα οποία θα ισχύουν αντικειμενικά για όλους ), τη διάρκεια και το ύψος της οφειλής. Στην απόφαση του ΔΣ επίσης αναφέρεται στην ύπαρξη και ειδικών κοινωνικών κριτηρίων τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη. Τέλος ο κ. Κουτρούμπας τονίζει πως ουδεμία πρόθεση υπάρχει για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, αλλά αντιθέτως σκοπός της διοίκησής είναι η μείωση των επισφαλειών της, η οποία θα επιτρέψει τη συνέχιση της υγιούς δημόσιας λειτουργίας της και την απρόσκοπτη παροχή του δημόσιου αγαθού του νερού στους δημότες της Πρέβεζας.
Δημοτική Ρδιοφωνία και preveza-info