Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

232.000 ευρώ κόστισαν οι φοίνικες της Κυανής Ακτής !!!

FOINIKES KYANH AKTH
 

  • Σε μια πολύ σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε το EpirusPost για τους περίφημους πλέον φοίνικες της Κυανής Ακτής.
  • Ούτε λίγο ούτε πολύ αποδεικνύεται ότι οι φοίνικες (προσοχή μόνο οι φοίνικες όχι η ανάπλαση γενικά) κόστισαν 232.000 ευρώ !!!

Φοίνικες από ατόφιο χρυσάφι είναι αυτή που φυτεύτηκαν πρόσφατα στην Κυανή Ακτή Πρέβεζας, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της περιοχής.
Η επιλογή αυτή, η οποία προήλθε μετά από αναθεώρηση της αρχικής μελέτης προκαλεί μείζονα ερωτήματα. Ερωτήματα που δεν σχετίζονται μόνο με την αισθητική αλλά αφορούν και στο οικονομικό μέρος.
Στη μελέτη που παρέδωσε ο Δήμος Πρέβεζας στον ΕΟΤ, το 2006, αναφέρονταν με σαφήνεια ότι είναι επιβεβλημένη η διαφύλαξη της φυσικότητας της περιοχής ώστε να μην διαταραχθεί το τοπίο.
 
Τότε μάλιστα στις συζητήσεις που είχαν γίνει είχε επικρατήσει η άποψη να φυτευτούν ελιές, οι οποίες συνάδουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον της Πρέβεζας.
Στην πορεία βέβαια ο ΕΟΤ απέδειξε ότι είχε τα δικά του σχέδια. Από το αρχικό αντικείμενο του έργου αφαιρέθηκε ένα υποέργο, χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στον προυπολογισμό κι εκεί που επρόκειτο να φυτεθούν ελιές τελικά ξεφύτρωσαν φοίκινες.
Ιδού λοιπόν τι αναφέρει η μελέτη του ΕΟΤΑ για τον αριθμό και το κόστος τους έτσι ώστε να ξέρουν και οι πολίτες πόσο στοίχισαν οι φοίνικες που καμαρώνουν στην Κυανή Ακτή/
Η μελέτη λοιπόν έκανε λόγο για 21 φοίνικες σχετικά μεγάλου μεγέθους και 18 μικρότερους.
Στο τεχνικό δελτίο του έργου οι φοίνικες έγιναν 29 ανά κατηγορία.
Το κόστος κάθε φοίνικα υπολογίζεται σε 5.000 ευρώ (!) για την πρώτη κατηγορία και σε 3.000 ευρώ (!!) για τη δεύτερη.
Συνολικά, δηλαδή, σε (29 x 5.000) + (29 x 3.000) = 232.000 ευρώ (!!)
Φοίνικες λοιπόν από ατόφιο χρυσάφι....