Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Κοινοβουλευτική δραστηριότητα Κώστα Μπάρκα

Στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Κώστας Μπάρκας κατέθεσε:

Ερώτηση σχετικά με την πολύμηνη καθυστέρηση έκδοσης Αριθμού Μητρώου σε νέους αγρότες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ με επονείδιστες συνέπειες για τους ίδιους.


Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση ΑΜ νέων αγροτών, οι οποίοι καταθέτουν τα αναγκαία δικαιολογητικά προκειμένου να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ, είναι αδικαιολόγητα μεγάλο. Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που συνάδελφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ανέδειξαν το θέμα για πρώτη φορά (ερώτηση 4374/26.11.2012). Aκολούθησε δεύτερη ερώτηση (6792/06-02-2013). Ακόμα και σήμερα όμως, νέοι αγρότες καταγγέλλουν ότι απαιτείται ένα εξάμηνο μέχρι να εκδοθεί η εγκριτική απόφαση από τον ΟΓΑ και στη συνέχεια ενώ έχουν παρέλθει πάνω από 3 μήνες (από την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης) δεν έχει ακόμα εκδοθεί ο αριθμός μητρώου τους. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και στην έλλειψη προσωπικού τόσο στον ΟΓΑ όσο και στην ΗΔΙΚΑ, όπως εξάλλου ομολόγησε και ο Υπουργός κ. Βρούτσης (στην με αρ. πρωτοκόλλου Φ90022/30506/573 απάντησή του στην προαναφερθείσα ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ).

 

Δυστυχώς για τους ενδιαφερόμενους το αποτέλεσμα είναι να χάνουν όλα τα δικαιώματα που θα είχαν σε επιδοτήσεις, επιστροφή για πετρέλαιο κ.λπ., εφόσον για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους απαιτείται ο ΑΜ του ασφαλισμένου. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα, χωρίς οι νέοι αγρότες να στερούνται των δικαιωμάτων τους λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης.

 

Ερώτηση σχετικά με την λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

 

Διαστάσεις σκανδάλου σε βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων προσλαμβάνει η νέα λεηλασία των αποθεματικών τους, στην οποία τα οδηγούν η κυβέρνηση και η τρόικα μέσω της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των λεγόμενων συστημικών τραπεζών, η οποία, σημειωτέον, γίνεται με χρήματα του δημοσίου.

 

Η ζημιά την οποία θα υποστεί η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, που μέχρι σήμερα κατείχαν μετοχές της Ε.Τ.Ε., της ALPHA BANK, της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της EUROBANK από τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους - συμμετοχή για την οποία δεν δόθηκε στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ούτε καν η διακριτική ευχέρεια να αποφασίσουν, αφού αποφάσισε και διέταξε αρνητικά για λογαριασμό τους η τρόικα - θα είναι τεράστια. Η ζημιά αυτή θα είναι ανυπολόγιστη για τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί εξαιτίας αυτής της τροϊκανής και κυβερνητικής απόφασης θα πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές εκατομμύρια δικαιώματά τους, που είχαν ως μέτοχοι αυτών των τραπεζών, χάνοντας τη θέση που είχαν (ως ποσοστό μετοχών) στο μετοχικό κεφάλαιό τους.

 

Ερώτηση σχετικά με την αντεργατική μεταχείριση των απεργών εργατών σε ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΓΕ

 

Εδώ και 38 ημέρες οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ βρίσκονται σε απεργία ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στον όμιλο και να μη γίνει καμιά μείωση στους ήδη περικομμένους μισθούς τους, ενώ οι εργαζόμενοι στη ΦΑΓΕ βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για 7η συνεχόμενη μέρα αντιδρώντας στην προσπάθεια επιβολής 4μερης εκ περιτροπής εργασίας στο τμήμα της αποθήκης.

Οι απεργοί στη ΜΕΒΓΑΛ αντιμετωπίστηκαν για μια ακόμα φορά με τη χρήση βίας καθώς τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στο εργοστάσιο ενόσω οι απεργοί βρίσκονταν στη 17η μέρα απεργίας, προκειμένου να τους διώξουν από τον χώρο.

Στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, η εργοδοσία προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό κατά παράβαση του Ν.1264/82 χρησιμοποιώντας οδηγούς, που δεν είχαν καμία σχέση με τις φορτοεκφορτώσεις και την εργασία στις αποθήκες, προκειμένου να φορτώσει ένα φορτηγό το οποίο προοριζόταν για εξαγωγή προϊόντων στην Αγγλία. Η μαζική περιφρούρηση των απεργών εργατών απέτρεψε την παράνομη απεργοσπαστική ενέργεια.

 

Ερώτηση σχετικά με την προστασία φωτορεπόρτερ από την αστυνομική αυθαιρεσία
 

Σύμφωνα με έγγραφη καταγγελία που δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο και το Διαδίκτυο, στις 17 Μαΐου 2013, ο φωτορεπόρτερ του διεθνούς πρακτορείου Associated Press κ. Νίκος Γιακουμίδης οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης από τον αξιωματικό κ. Θεμιστοκλή Παπούκνα και άνδρες της Ομάδας «Ζ», που επιχείρησαν να τον εμποδίσουν την ώρα που φωτογράφιζε έναν άστεγο στην πλατεία Αριστοτέλους.

 

Δεν πρόκειται, βεβαίως, για μεμονωμένο περιστατικό. Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, καταγγέλλεται ότι την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, επικεφαλής διμοιρίας της Υ.Α.Τ που επιχειρούσε στην περιοχή γύρω από τα Προπύλαια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, προέβη σε εκφοβισμό και λεκτικές απειλές εναντίον του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριου Λώλου, και της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη, με σκοπό να παρεμποδίσει το έργο τους. Όπως καταγγέλλεται, οι φωτορεπόρτερ υποβλήθηκαν σε έλεγχο με προσχηματικές αιτιάσεις, και μολονότι ο αστυνομικός γνώριζε την ιδιότητά τους.

 

Πέρα από τα καταγγελλόμενα περιστατικά, η απουσία μέτρων προστασίας των φωτορεπόρτερ, στο πρόσφατο παρελθόν έχει στοιχίσει σοβαρούς τραυματισμούς, έχει δε συμβάλει στην κατακρήμνιση της χώρας μας στους δείκτες ελευθερίας του Τύπου (σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», η Ελλάδα βρίσκεται στην 84η θέση, χαρακτηρίζεται δε «σκέτη καταστροφή» όσον αφορά το κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ.

 

 

Ερώτηση όσον αφορά στην απόγνωση δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων με επιδότηση ΟΕΚ, εξαιτίας της αυθαιρεσίας των τραπεζών και της απουσίας ουσιαστικής ρύθμισης.

 

Δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, με επιδότηση επιτοκίου από τον (καταργημένο) ΟΕΚ, βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο. Η μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία και εν γένει οι μνημονιακές πολιτικές έχουν περιορίσει δραματικά τα οικογενειακά τους εισοδήματα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες, από τις οποίες έχουν δανειστεί. Οι επαναλαμβανόμενες μάλιστα δεσμεύσεις και εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας για ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων δεν έχουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, υλοποιηθεί.

 

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί.  Πολλοί εκ των δανειοληπτών, μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, έχουν απευθυνθεί στα τραπεζικά ιδρύματα από τα οποία έχουν δανειστεί και έχουν ζητήσει την επιμήκυνση των δανείων τους (τα οποία μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν κανονικά), με στόχο τη μείωση της δόσης και αποδεχόμενοι –ως κίνηση απελπισίας- την κατάργηση της επιδότησης του επιτοκίου που μέχρι σήμερα απολάμβαναν, προκειμένου να γίνει η επιμήκυνση.

 

Οι τράπεζες όμως αρνούνται να προχωρήσουν σε μια τέτοια διαδικασία, η οποία, σημειωτέον, ακολουθείται στο σύνολο των λοιπών στεγαστικών δανείων. Αρνούνται δηλαδή να επιμηκύνουν το χρόνο εξόφλησης των δανείων (απαντώντας αρνητικά σε σχετικά αιτήματα) και παρουσιάζουν ως μοναδική λύση τη μη πληρωμή του δανείου για τρείς μήνες (!), ώστε να καταγγελθεί αυτόματα η σύμβαση με τον ΟΕΚ, το δάνειο να χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενο και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη  ρύθμιση αυτού, υπογράφοντας νέα δανειακή σύμβαση, χωρίς φυσικά επιδότηση επιτοκίου και με δυσμενέστερους όρους από την αρχική σύμβαση.

 
Αναφορά με βάση την επιστολή του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων, σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει για την περιοχή, η υποβάθμιση του Ινστιτούτου Γάλακτος και τη κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά.

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η διάσπαση του Οργανισμού.

 

Για τις δομές που λειτουργούν στα Ιωάννινα, προτείνεται η κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικάς, η συγχώνευση του Ινστιτούτου Γάλακτος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών με έδρα την Αθήνα, η μεταφορά του πρώην ΚΕΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον προτεινόμενο για σύσταση Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων & Προϊόντων Διατροφής και η διατήρηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

 

Επιχειρείται μια χωροταξική υπερσυγκέντρωση των δομών έρευνας και εκπαίδευσης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης με παράλληλη πλήρη αποδυνάμωση και υποβάθμιση των υφιστάμενων περιφερειακών δομών καταδικάζοντας στην πράξη κάθε δυνατότητα υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας και εκπαίδευσης.

 

Παράλληλα, η προτεινόμενη συγκέντρωση των δομών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκαλεί όλον τον κόσμο του πρωτογενή τομέα καθώς, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για αστικές περιοχές απομακρυσμένες κατά κοινή ομολογία από τους τόπους αγροτικής παραγωγής, και στα δύο αυτά αστικά κέντρα λειτουργούν Γεωπονικά Πανεπιστήμια ικανά να υποστηρίξουν την γεωργική έρευνα και εκπαίδευση.

 

Δεδομένου ότι στην Ήπειρο η ποιμενική αιγοπροβατοτροφία παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και καλείται να αποτελέσει βασικό άξονα της προσπάθειας για την ανάπτυξη της περιοχής, οι λόγοι διατήρησης της υποδομής έρευνας και εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στα Ιωάννινα είναι περισσότεροι από τους αμφισβητούμενους δημοσιονομικούς λόγους κατάργησης ή υποβάθμισής της.

 

 

 

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

-----------------------------

Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585

Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059

barkas@parliament.gr