Συλλαλητήριο από κτηνοτρόφους χθες στη Φιλιππιάδα
• Και χθες κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και εργαζόμενοι στη «Δωδώνη» διαδήλωσαν ενάντια στην πώληση της εταιρίας, που αποφάσισε η ΑΤΕ, και απέκλεισαν για μια ώρα την Εθνική Οδό στον κόμβο της Φιλιππιάδας. Διατράνωσαν μάλιστα την απόφασή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Την ίδια στιγμή, η Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία επιβεβαιώνει συνεχώς το πολύ καλό της όνομα, που απορρέει βεβαίως από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών.
Περίπου 10 εταιρίες από Ελλάδα, Ευρώπη, αλλά και Ηνωμένες Πολιτείες (!) φέρεται να έχουν καταθέσει ήδη πρόταση ενδιαφέροντος για την αγορά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γνωστές εταιρίες, που για χρόνια δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και θέλουν να αγοράσουν την κορυφαία Ηπειρωτική βιομηχανία. Υπενθυμίζεται, ότι η ημερομηνία λήξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (για την πρώτη φάση του διαγωνισμού) έχει οριστεί από την μεγαλομέτοχο ΑΤΕ η 9η Μαρτίου.
Το συλλαλητήριο…
Στο μεταξύ, παρουσία πλήθους κτηνοτρόφων και εργαζομένων στη «Δωδώνη» πραγματοποιήθηκε χθες στη Φιλιππιάδα το συλλαλητήριο που εδώ και μια εβδομάδα είχαν προαναγγείλει.
Έγινε για μια ώρα συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου της Εθνικής Οδού, με τους διαδηλωτές να απαιτούν για μια ακόμη φορά από την Πολιτεία να μην πουλήσει την εταιρία, αλλά να την μεταβιβάσει στους φυσικούς της φορείς, που είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Πολλοί έλεγαν χαρακτηριστικά, ότι «αν η «Δωδώνη» πωληθεί, τότε αυτό θα σημάνει και το τέλος της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο». Στο συλλαλητήριο το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ζήκος και ο Δήμαρχος Ζηρού Β. Γιολδάσης.
Η ΕΑΣ Ιωαννίνων…
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣΙ), η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της κάλεσε ξανά την ΑΤΕ και κατ’ επέκταση την Πολιτεία «να εφαρμόσει την ιδρυτική πράξη της Βιομηχανίας, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα προκειμένου να μεταβιβαστεί το ποσοστό της ΑΤΕ στους φυσικούς της φορείς στην λογιστική αξία ή στην αξία η οποία θα προκύψει από κοινά αποδεκτή αποτίμηση, όπως έχουμε προτείνει επανειλημμένα».
Όπως υποστηρίζει η ΕΑΣΙ, με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί, ο χαρακτήρας της εταιρίας, αλλά και οι υπεραξίες θα παραμείνουν στην Ήπειρο και κατ’ επέκταση στους κτηνοτρόφους.
«Παράλληλα κάνουμε γνωστό προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο δικαστικός αγώνας για την επιστροφή του 7,7% το οποίο απέκτησε η ΑΤΕ παράνομα από τις Ε.Α.Σ.- μετόχους θα συνεχιστεί μέχρι την αποκατάσταση της αδικίας, κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι επίδοξοι αγοραστές».