Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Στην βουλή οι καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών στην Πρέβεζα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



Θέμα: Σοβαρές και μεγάλες οι καταστροφές κηπευτικών της περιοχής Πρέβεζας από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο στις 29/11/2012.





Ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος που έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή Καλαμίτσι της Πρέβεζας του Δήμου Πρέβεζας, προκάλεσε σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές στο αγροτικό κεφάλαιο και την φυτική παραγωγή.
Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η μεγάλη ταχύτητα του ανέμου κατάστρεψε τα θερμοκήπια της περιοχής σε μια έκταση πάνω από 150 στρέμματα (θερμοκήπια), ισοπεδώνοντας υλικά κάλυψης αλλά και την κατασκευή, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι υπάρχουσες καλλιέργειες και να μην υπάρχει δυνατότητα για νέες, ώστε να μπορέσει να αναπληρωθεί κάποιο μέρος του εισοδήματος.
Οι ζημιές υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ζημιές έπαθαν και αλιευτικά σκάφη. Από τη μανία του ανέμου ξηλώθηκαν, επίσης, στέγες στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ, αλλά και πολλά βιοτεχνικά κτίρια. Η ζημιά είναι τεράστια. Ταυτόχρονα το σύνολο των αγροτών είναι χρεωμένο στις τράπεζες και η δανειοδότηση και ρευστότητα είναι ανύπαρκτη, ειδικά μετά τη διάλυση της ΑΤΕ .
Η αντιλαϊκή, αντιαγροτικη πολιτική που εφαρμόζεται και ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ αφήνει την φτωχή αγροτιά στο έλεος των καιρικών συνθηκών και ακραίων φαινομένων.
Είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων και ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι ευθύνες των τοπικών παραγόντων που δεν ζήτησαν να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Είναι ανάγκη η φτωχή αγροτιά να παλέψει για ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο που να καλύπτει το 100% των ζημιών από όλες τις ασθένειες - φυσικές καταστροφές, την φυτική, την ζωική παραγωγή και τις πάγιες εγκαταστάσεις.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει άμεσα ώστε:


  • Να καταγραφεί άμεσα και γρήγορα το σύνολο των καταστροφών και να αποζημιωθεί χωρίς καθυστερήσεις το σύνολο των ζημιών στις εγκαταστάσεις και υποδομές, το φυτικό κεφάλαιο, την ηρτημένη παραγωγή, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να αποκαταστήσουν τις ζημίες και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.
  • Να παγώσουν τα δάνεια χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και να απαγορευτεί κάθε διαδικασία πλειστηριασμού ή κατάσχεσης από τις τράπεζες στις οποίες οφείλουν δάνεια οι πληγέντες.
Ο βουλευτής


Νίκος Μωραΐτης