Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

100 μέρες πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά.

Οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές, και οι ξένοι ηγέτες «αναμένουν την έκθεση της τρόικας»… Όσο αφήνουμε σκιές σώζουμε τους ενόχους και σπιλώνουμε τους αθώους
Να μην μείνει καμία σκιά στις καταγγελίες κατά πολιτικών ζητάει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα η δικαιοσύνη για όσα ακούγονται περί συμμετοχής πολιτικών σε διάφορα φαινόμενα διαφθοράς και επισημαίνει πως «ο καλύτερος τρόπος να αποκρυβεί ένα σκάνδαλο είναι να εφευρεθεί ένα ψευτο-σκάνδαλο και να πέσει όλη η προσοχή της κοινής γνώμης στο δεύτερο».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται εμμέσως στη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτά τάγματα εφόδου και ότι θα εφαρμόζεται ο νόμος σε κάθε περίπτωση.

Αναλυτικά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά στο σημερινό ΒΗΜΑgazino:

-Δέχεστε κριτική ότι κατά τη διάρκεια των 100 πρώτων ημερών δεν τηρείτε την κυριότερη προεκλογική δέσμευση που ήταν η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ποια είναι η απάντησή σας;


Πρώτον, η σαφής εντολή του λαού που λάβαμε ως κυβέρνηση συνεργασίας ήταν η παραμονή στο ευρώ, η παραμονή στην ευρωζώνη, η παραμονή στην Ευρώπη. Αυτή την εντολή τηρούμε.

Δεύτερον, η διαπραγμάτευση είναι διαρκής για όλα τα θέματα.


Τρίτον, τα όσα έχω πει προεκλογικά αφορούν ολόκληρη
την τετραετία που είναι ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης.

Η μέχρι σήμερα εξέλιξη είναι αυτή που πρέπει να είναι:

Πρώτα πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας που είχε τραυματιστεί. Γιατί η αξιοπιστία σου δίνει διαπραγματευτική δύναμη. Χωρίς αξιοπιστία δεν μπορείς να διαπραγματευθείς τίποτε.

Ταυτόχρονα διαχειριζόμαστε το μεγάλο και κρίσιμο θέμα του πακέτου των 11,7 δισεκατομμυρίων, ώστε να στεφθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, να έλθει η επόμενη δόση, να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να επιστρέψει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Που τη ζητάει, όπως η διψασμένη γη ζητάει τη βροχή...

Έτσι θα περάσουμε στο δεύτερο μεγάλο πρόταγμα μετά την παραμονή μας στο ευρώ, που είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

-Τι είναι αυτό που μάθατε στις πρώτες 100 μέρες της πρωθυπουργίας σας;

Εκείνο που άμεσα πρέπει να κάνει ένας Πρωθυπουργός είναι να διασφαλίζει τη συνέχεια μεταξύ εκείνων που αποφασίζονται και εκείνων που γίνονται. Οφείλω να παρακολουθώ με ένα «πολιτικό μαστίγιο». Να παρακολουθώ ποιος εφαρμόζει αυτά που έχουμε πει και ποιος όχι.

-Με μπλοκάκι ή με ipad;

Και σημειώσεις και ipad και τηλέφωνα και μνήμη και αποφασιστικότητα και ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσουμε μπροστά…

-Ποιο είναι το «λάθος» των πρώτων 100 ημερών που θα διορθώσετε στις επόμενες 100;

Από την πρώτη στιγμή σηκώσαμε τα μανίκια. Για παράδειγμα, η πολιτική του υπουργείου Δημοσίας τάξεως κατά της λαθρομετανάστευσης.

Αναμφίβολα, όμως, υπάρχουν αδυναμίες. Ένα πράγμα που με ενοχλεί είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουμε τον απαιτούμενο χώρο για την παρακολούθηση, με τη συνεργασία των κατάλληλων ανθρώπων, αυτού που αποκαλώ «χρονοστοχοδιάγραμμα». Χρειάζεται ένα σύστημα συνεργατών που να παρακολουθούν την εκτέλεση των στόχων.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Σύντομα, όμως, θα υπάρχει.

-Αυτές τις 100 ημέρες υπάρχει ένας «ελέφαντας στο δωμάτιο» της εξουσίας και αυτός είναι το μεγάλο πακέτο περιοριστικών μέτρων, το οποίο συζητείται, αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Πιστεύετε ότι η διαχείριση του θέματος αυτού θα προσδιορίσει τις επόμενες 100 ημέρες;

Το πακέτο πρέπει να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί μέσα σε λίγες μέρες. Η επόμενη δόση είναι απαραίτητη για την επιστροφή της ρευστότητας στην οικονομία. Δεν μπορεί να καθυστερήσει. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις απειλούνται να κλείσουν. Και η ανεργία μεγαλώνει…

-Έχετε πει ότι το προσεχές πακέτο περιοριστικών μέτρων θα είναι το τελευταίο. Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο δύσκολος στόχος, δηλαδή να μη χρειαστούν νέα μέτρα;

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία σταθεροποίησης της οικονομίας και επιστρέψει η ρευστότητα, τότε θα δώσω τη μάχη από το υπουργείο Ανάπτυξης. Θα με βρίσκετε στα παραγωγικά υπουργεία…

Γιατί εκεί θα κριθούμε: Στην προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

-Προτού γίνετε πρωθυπουργός εκφράζατε την άποψη ότι η περιοριστική πολιτική θα οδηγήσει στην ενίσχυση των άκρων. Και πράγματι έτσι έγινε σε μεγάλο βαθμό. Η προσπάθεια για την ανάκαμψη είναι και το στοίχημα για την ανατροπή της πορείας αυτής;

Ναι. Ο περιορισμός της κρατικής σπατάλης είναι ήδη εντυπωσιακός, παρότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερων εξοικονομήσεων, ιδίως στην υγεία, όπου τα υλικά αγοράζονται συχνά πολύ ακριβότερα απ΄ όσο κοστίζουν στο εξωτερικό ενώ η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας δεν έχει προχωρήσει.

Παράλληλα, ο τομέας των εσόδων απαιτεί τη μέγιστη προσοχή. Η πάταξη της φοροδιαφυγής παραμένει κεντρικός στόχος.

Πρέπει να προωθήσουμε ιδιωτικοποιήσεις που θα ενισχύουν την ελληνική οικονομία γιατί θα προσελκύσουν σε αυτήν «ηγέτες» απ’ όλο τον κόσμο στους αντίστοιχους επιχειρηματικούς κλάδους. Χωρίς τις επενδύσεις δεν έχουμε ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη δεν έχουμε νέες θέσεις εργασίας.

Για να κτυπηθεί η άνοδος των άκρων, πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία και το κράτος. Η οικονομία δίνοντας θέσεις εργασίας, εισόδημα και ευκαιρίες. Και το κράτος προσφέροντας ασφάλεια, αίσθημα δικαίου και δίχτυ προστασίας στους ασθενέστερους. Όπου υπάρχουν αυτά, τα άκρα περιθωριοποιούνται.

- Δίνετε την εντύπωση ότι όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα και εύκολα και η κρίση θα είναι μια κακή ανάμνηση. Είναι τόσο απλό;

Σίγουρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η Ευρώπη θα ψηφίσει Ελλάδα. Οι εταίροι θα δουν τις αλλαγές που γίνονται. Δίνουμε τα σωστά μηνύματα και αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της χώρας.

-Πολλοί περίμεναν ότι θα διεκδικούσατε μια μεγάλη αλλαγή, ένα game change στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Θα ζητούσατε για παράδειγμα τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ. Γιατί αυτό δεν έγινε;

Οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές. Ωστόσο, το πρωτεύον είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Όμως προσέξτε: Κάθε συνομιλία μου με ξένους ηγέτες καταλήγει μονότονα στο εξής: «Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας»…

Επικεντρώνουμε λοιπόν εκεί την προσπάθειά μας έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να γίνουν και όλα τα απαιτούμενα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Που θα φέρουν επιτέλους το φώς στην άκρη του τούνελ…

-Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας φήμες περί πιθανής εμπλοκής πολιτικών προσώπων σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τι θα κάνετε γι’ αυτό;

Το έχω πει εδώ και καιρό. Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς. Καμιά σκιά, όλα στο φώς. Γιατί όσο αφήνουμε σκιές δεν σώζουμε μόνο τους ενόχους, σπιλώνουμε και τους αθώους. Και ασφαλώς πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως τι είναι «φήμη» και τι αλήθεια. Τι ευσταθεί και τι όχι.

Γιατί στο παρελθόν έγινε μεγάλη ζημιά από δύο νοσηρά φαινόμενα: Από αληθινά σκάνδαλα για τα οποία δεν διώχθηκε κανείς. Αλλά και από τεράστιο θόρυβο για σκάνδαλα που αποδείχθηκαν… ανύπαρκτα στο τέλος!

Και μη ξεχνάτε, ότι ο καλύτερος τρόπος να αποκρυβεί ένα σκάνδαλο είναι να εφευρεθεί ένα ψευτο-σκάνδαλο και να πέσει όλη η προσοχή της κοινής γνώμης στο δεύτερο. Και ο πιο συνηθισμένος τρόπος να προστατευθούν οι ένοχοι είναι να κυνηγηθούν αθώοι.

Γι’ αυτό λέω, όλα στο φως και αμέσως. Για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.

-Κάποιοι λένε ότι κινδυνεύει η δημοκρατική ομαλότητα. Συμμερίζεστε αυτή την ανησυχία;


Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει μόνον από τους εχθρούς της, αλλά, κυρίως, από την ολιγωρία όσων την προασπίζονται!

Σας λέω λοιπόν, ότι είναι χρέος μας να προασπιστούμε τη δημοκρατική ομαλότητα από κάθε ακραία συμπεριφορά.

Είναι καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα από κάθε παρανομία. Είτε από «κουκουλοφόρους», είτε από «τάγματα εφόδου».


Εδώ έγιναν πολλές «εκπτώσεις» στο παρελθόν. Κι αυτό πληρώνουμε τώρα. Εκείνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι τέρμα οι εκπτώσεις στην παρανομία.

Τέρμα οι παρωπίδες στο ποιος παρανομεί και ποιος ωφελείται. Τέρμα στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όταν παραβιάζεται η δημοκρατική νομιμότητα.

Τέρμα σε όλα αυτά που για πολλά χρόνια δηλητηρίαζαν την ομαλότητα και έδωσαν χώρο στα άκρα να αναπτυχθούν.

Η δημοκρατία δεν είναι μια λέξη που την επικαλούμαστε όταν θιγόμαστε εμείς οι ίδιοι μόνο. Προστατεύει όλους! Κι εμάς και τους αντιπάλους μας… Γι’ αυτό πρέπει να την παίρνουμε σοβαρά και να τη σεβόμαστε. Κι αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε.