Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ατέλειωτος… εφιάλτης η ανεργία για νέους και νέες στην Ήπειρο!

Άγγιξε το 20,6% στην περιοχή μας το α’ τρίμηνο
Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης της ανεργίας για χιλιάδες Ηπειρώτες και κυρίως για τους νέους, καθώς μέρα με την ημέρα, αυξάνονται στην περιοχή μας όσοι ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλειά.
Η τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν πολλοί συμπολίτες, αποτυπώθηκε και στα νούμερα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για το πρώτο τρίμηνο του έτους, στο οποίο η ανεργία στην Ήπειρο άγγιξε το 20,6% (πανελλαδικά το ποσοστό έφθασε το 22,6%) και ήταν αυξημένη σε σύγκριση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο κατά 5,1%.Πίσω όμως από αυτούς τους αριθμούς και τις αναλύσεις, κρύβονται άνθρωποι, οικογένειες και παιδιά, που βλέπουν καθημερινά το βιοτικό επίπεδό τους να καταβαραθρώνεται, την ώρα μάλιστα που το κόστος ζωής έχει μεγαλώσει και μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, για να σταματήσει ο κατήφορος της ανεργίας.
Στους νέους…

Δυστυχώς, ο παραγωγικός ιστός της κοινωνίας, οι νέοι και οι νέες, πλήττονται περισσότερο απ’ όλους. Πανελλαδικά, το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα από 15-24 ετών έχει εκτιναχτεί στο 52,7% (!), ενώ αν συνυπολογίσει κανείς το ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα από 25 έως 29 ετών (που αγγίζει το 36%), καταλαβαίνει, ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Στην Ήπειρο, νέα παιδιά, μορφωμένα και με όρεξη για δουλειά, δημιουργούν καθημερινά «ουρές» έξω από τον ΟΑΕΔ, ελπίζοντας, ότι κάτι έχει βρεθεί, κάποια λύση έχει υπάρξει και για αυτούς. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή μαρτυρία 25χρονου Γιαννιώτη, κατόχου πτυχίου και μεταπτυχιακού, που είναι δυο χρόνια άνεργος: «Καθημερινά έρχομαι στα γραφεία του ΟΑΕΔ, μπας και βρεθεί κάτι, αλλά δεν υπάρχει λύση. Τα πάντα έχουν μπει σε μια περίοδο αναμονής, ειδικά τώρα που η χώρα είναι ακυβέρνητη. Ας ελπίσουμε, ότι μετά τις εκλογές θα βελτιωθούν τα πράγματα…».
Μονόδρομος…

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση και με το μέλλον τους στην Ελλάδα να φαντάζει –τη δεδομένη στιγμή- δυσοίωνο, πολλοί οδηγούνται στη μετανάστευση, αφού βλέπουν αυτή τη λύση, ως μονόδρομο, για να επιβιώσουν. «Ειδικά στην Ήπειρο, που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές άλλων περιοχών, όπως για παράδειγμα στην αγροτοκτηνοτροφία ή στη βιομηχανία, πολλά παιδιά αναγκάζονται να φύγουν» λένε πηγές, που σημειώνουν, ότι το τελευταίο διάστημα πάνω από 1500 νέοι και νέες μόνο από τα Γιάννινα, έχουν μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού. «Επιλέγουν κυρίως τη Σκανδιναβία, τις ΗΠΑ και την Ανατολή, όπως Ντουμπάι, Κατάρ, Κίνα κ.α.» λένε.
Πάνω από 1.120.000…

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το α’ τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.837.950 και των ανέργων σε 1.120.097. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,7% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2011.Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 57,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2011, ενώ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (26,5% έναντι 19,7%).

Οι καταρτισμένοι…
Πάντως, από τα στοιχεία αποδεικνύεται, ότι το μικρότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στους ανθρώπους που είναι καταρτισμένοι και έχουν αποκτήσει ένα ή και περισσότερα πτυχία, κάτι που είναι εν μέρει λογικό, όπως σημειώνουν αναλυτές, αφού πολλές εταιρίες ζητούν άτομα που έχουν εξειδικευτεί σε συγκεκριμένους τομείς.Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καν σχολείο (34,3%) και ακολουθούν αυτοί που έχουν τελειώσει κάποιες τάξεις δημοτικού (33,1%) και οι απόφοιτοι τριτάξιας Μέσης Εκπαίδευσης (25,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,0%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (15,7%).

Οι μακροχρόνιοι…

Επίσης, αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία), αποτελούν το 56,5% των ανέργων!Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, τα ποσοστά ανεργίας σε αυτούς είναι μεγαλύτερα από τους Έλληνες (30,5% έναντι 21,8%), ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι το 71,7% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ένα ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,7%. Ακόμη, να σημειωθεί, ότι οι περισσότεροι άνεργοι (σχεδόν 700.000!) προέρχονται από το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, αλλά και την επισκευή Ι.Χ. και μοτοσικλετών.

Στήριγμα ο ΟΑΕΔ…
Με την ανεργία να αυξάνεται συνεχώς, το τελευταίο διάστημα έχει μεγαλώσει σημαντικά και ο ρόλος του ΟΑΕΔ, στον οποίο καταφεύγουν όλοι σχεδόν οι άνεργοι, για να βρουν δουλειά. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που μετέχουν και στα προγράμματα του Οργανισμού, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες, από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα πάνω από 1 εκ. άτομα, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι και εκπαιδευόμενοι έχουν ενταχθεί σε 59 επιμέρους προγράμματα. Μάλιστα, εκτιμάται, ότι με αυτές τις δράσεις έχει επιτευχθεί μια ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας κατά 5%! «Φανταστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν υπήρχαν και αυτά τα προγράμματα…» έλεγαν με νόημα χθες συμπολίτες. Με δεδομένη την παραπάνω κατάσταση, λοιπόν, η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει (όπως όλοι ελπίζουν!), μετά τις εκλογές της Κυριακής, όχι μόνο πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην μείωση της ανεργίας, αλλά θα πρέπει να αναγάγει τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πρώτο της μέλημα. Καλείται να βρει τους τρόπους, για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, ώστε οι χιλιάδες άνεργοι και στην Ήπειρο, να νιώσουν και πάλι ότι είναι ενεργό κομμάτι του πληθυσμού, για να μπορέσουν βεβαίως να ζήσουν εαυτούς και τις οικογένειές τους...

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ