Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Το δόγμα του σοκ - Αναλύσεις & Περίληψη

Μια μικρή περίληψη ανάλυση του βιβλίου της Ναομι Κλάιν "Το δόγμα του σοκ", που μοιράστηκε μαζί μας η οικονομολόγος κα Εφη Κωτσάκη, με ένα μικρο πρόλογο απο την ίδια. και με την ανάλυση 33 σελίδων σε pdf έτοιμο να το κατεβάσετε.
Εκτός αυτού. Η εκπομπή του κου Άρη Χατσηστεφάνου με το ίδιο θέμα:
Ποιός έθαψε την Ελλάδα σε ένα βαθύ ορυχείο στην έρημο Ατακάμα της Χίλης; Μπορεί να εφαρμοστεί η θεωρία της Ναόμι Κλάιν για το δόγμα του σοκ στην ελληνική πραγματικότητα; Τι ΔΕΝ θέλει να συμβουλεύσσει την ελληνική κυβέρνηση ένας άτυπος συνεργάτης του Ούγκο Τσάβες και του Έβο Μοράλες;

Ακούστε...


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια σύντομη περίληψη του βιβλίου της Ναόμι Κλάιν: «Το Δόγμα του Σοκ», Η Άνοδος του Καπιταλισμού της Καταστροφής. Είναι προφανές ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκατασταθεί η ανάγνωση του βιβλίου από αυτή την περίληψη. Το βιβλίο αυτό είναι σημαντικό γιατί αποτελεί μια εξαιρετική και πολύ καλά γραμμένη περιήγηση στα γεγονότα των τελευταίων 30-40 χρόνων, γεγονότα που συνοπτικά συνδέσαμε με τα ονόματα του νεοφιλελευθερισμού, της παγκοσμιοποίησης, της συναίνεσης της Ουάσιγκτον, των κοινωνιών των δύο τρίτων, κτλ. Παρακολουθεί κυρίως την επέκταση , ιδεολογική και οργανωτική των ιδεών της σχολής του Σικάγου και του κεντρικού εκφραστή της Μίλτον Φρίντμαν. Το θεμελιώδες εύρημα του βιβλίου είναι ότι για την εισαγωγή και εφαρμογή των συνταγών της σχολής, αναγκαία συνθήκη σε όλες τις περιπτώσεις (τις οποίες παρακολουθεί αρκετά εξαντλητικά), προϋπήρξε η παρουσία, ή η τεχνική δημιουργία ενός σοκ, πολιτικού οικονομικού, φυσικού ή/και πολεμικού. Το σοκ άμβλυνε τις δυνατότητες κατανόησης των πληθυσμών και επέτρεπε την εφαρμογή των αντιδημοφιλών συνταγών της σχολής. Το βιβλίο εστιάζεται στις εκλεπτυσμένες και πολύπλοκες συνταγές, δημιουργίας ή εκμετάλλευσης των σοκ που επινόησαν η σχολή του Σικάγο και οι συνδεδεμένοι με αυτή θεσμοί (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Κρατι­κός μηχανισμός των ΗΠΑ κτλ.). Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα, γιατί επιτρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά που περνάμε και το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, έχει σχεδιαστεί και δοκιμαστεί με καταστροφικά αποτελέσματα στους λαούς πολλών άλλων χωρών. Έτσι μας επιτρέπει να αντιληφθούμε καλύτερα τα διαδοχικά μέτρα που μας επιβάλλονται και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα, αν δεν τα ματαιώσουμε έγκαιρα.
Κλείνουμε τον πρόλογο σημειώνοντας ότι η περί­­λη­ψη που ακολουθεί είναι μια σχετικά ελεύθερη παρουσίαση του βιβλίου με συχνές ένθετες δικές μας σκέψεις και συμπεράσματα (επίλογος), που στο σύνολο τους σχεδόν προεκτείνουν ή διευκρινίζουν τις θέσεις του.
ΕΦΗ ΚΩΤΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Οικονομική κρίση