Ήταν Τρίτη 14 Μαΐου 1895 λίγο μετά το μεσημέρι όταν ο εγκέλαδος χτύπησε την Παραμυθιά προκαλώντας τεράστιες ζημιές και αφήνοντας πίσω του 75 νεκρούς και 46 τραυματίες. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ αναφορές από Αμερικάνικα σχετικά συγγράμματα τον ανεβάζουν στους 7,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η βιβλιογραφία αναφέρει νεκρούς, τραυματίες και σοβαρές βλάβες σε κατοικίες, σχολεία και εκκλησίες στη Παραμυθιά, το Δραγούμη (Ζερβοχώρι), στη Δράγανη, στο Καρβουνάρι το Κουρτέση (Μεσοβούνι) αλλά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές όπως το Μαργαρίτι.
Μπορούμε να φανταστούμε τι επικρατούσε την ημέρα αυτή αν σκεφτούμε την παντελή έλλειψη αντισεισμικών κατασκευών των κτισμάτων της εποχής εκείνης. Αύριο Δευτέρα 14 Μαΐου, συμπληρώνονται 117 χρόνια από το φονικό σεισμό της Παραμυθιάς και απομεινάρια κτισμάτων από τον σεισμό αυτό, στέκουν ακόμα σε πείσμα των καιρών για να μας θυμίζουν την δύναμη της φύσης.
Όπως αναφέρει ο γνωστός Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα είναι η πρώτη που έχει καταγραφεί ως ιστορικά στοιχεία σε σχετικά συγγράμματα για την περιοχή της Παραμυθιάς ενώ σημειώνει πως προηγήθηκε ένας προσεισμός μερικές ώρες πριν και ακολούθησε έντονη μετασεισμική ακολουθία για μεγάλο διάστημα. Ο Γεράσιμος Χουλιάρας απαντώντας σε επιστολή σχετική με την σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει η Παραμυθιά τα τελευταία χρόνια, απαντά πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πως θα εξελιχθεί μελλοντικά και γι' αυτόν το λόγο, οι οποιεσδήποτε μικροσεισμικες δραστηριότητες θα πρέπει να δραστηριοποιήσουν και τους κτιριακούς ελέγχους από πολιτικούς μηχανικούς
|