Τελικά το Ζάππειο 3 έμελλε να είναι και το πιο ουσιαστικό για τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Όχι ότι τα δύο προηγούμενα δεν είχαν κι αυτά την σημασία τους, άλλωστε αρκετές από τις ιδέες και τα συνθήματα τους (βλέπε ανάπτυξη) τα …. υιοθέτησαν στην πορεία τόσο η Τρόικα και η Κομισιόν, όσο και το … ΠΑΣΟΚ
Απλά οι δύο προηγούμενες διακηρύξεις έγιναν σε μια περίοδο που κανείς ακόμη δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και τις συνέπειές της για την ελληνική κοινωνία. Ως εκ τούτου, το Ζάππειο 1 και 2 έπασχαν τουλάχιστον ως προς την πρόβλεψη για το μέλλον καθώς τα πάντα ήταν ρευστά.
Επομένως, ο πρόεδρος της ΝΔ δε θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να ζητήσει τη λαϊκή εντολή λέγοντας λεφτά υπάρχουν κι άλλα τέτοια κουραφέξαλα για ιθαγενείς.
Είπε, όμως, ένα σημαντικό: Ότι η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα που κάποιοι τη χρεοκόπησαν, αλλά που έχει όλα τα φόντα να αλλάξει.
Ουσιαστικά, η ομιλία του Σαμαρά στόχευσε σε όσους σήμερα είναι απαισιόδοξοι ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα. Και όμως, οι πολιτικές είναι που πάσχουν και τα πρόσωπα που καλούνται να τις υλοποιήσουν.
Τα οικονομικά μέτρα φυσικά δε μπορούν να εξειδικευτούν μέσα σε δύο ώρες ομιλίας. Δόθηκαν οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι απόλυτα σωστές. Αρκεί, επιμένουμε, να υπάρξουν τα κατάλληλα πρόσωπα να τις υλοποιήσουν. Για το Σαμαρά δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. Το πολιτικό προσωπικό πρέπει να βρεθεί και να είναι έτοιμο να φέρει τα πάνω – κάτω.
Ακούω διάφορους να λένε ότι κι ο Σαμαράς μια από τα ίδια ήταν, τα ίδια υποσχέθηκε. Λάθος. Διότι σε μια οικονομία που όλοι γνωρίζουν ότι πλησιάζει η καταστροφή αν δεν έχει επέλθει, δε χωρά η παροχολογία, και κάτι τέτοιο δεν έκανε.
Τα μέτρα, αν θέλει κάποιος να τα εξειδικεύσει, αφορούν μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και στόχο έχουν να οδηγήσουν στη ρευστότητα την οικονομία. Να πέσει χρήμα, να κινηθούν οι επιχειρήσεις, να βρεθούν δουλειές.
Η μείωση στο 15% της φορολογίας των νομικών προσώπων και η αμνήστευση όσων φέρουν πίσω τις αποταμιεύσεις είναι πολύ σημαντικά μέτρα που μπορούν να φέρουν χρήμα στην αγορά. Δύο χρόνια ακούμε από το ΠΑΣΟΚ ότι θα κάνει τα πάντα να φέρει τις αποταμιεύσεις πίσω, αλλά όλο και περισσότερες εκροές υπάρχουν. Μόνο με αμνήστευση των κατόχων τους, μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό.
Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες αφορά η υπόσχεση ότι δεν πρέπει να ξεπερνά η δόση το 30% του εισοδήματος, κάτι που μπορεί να γίνει με συμφωνία κεντρική με τις τράπεζες. Θα ανακουφιστούν έτσι τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί.
Πολύ σημαντικό για να κινηθεί η αγορά είναι και η επιδότηση των επιτοκίων για πρώτη κατοικία. Έτσι τα νέα ζευγάρια αποκτούν κίνητρο για την αγορά σπιτιού και θα κινηθεί ξανά η κτηματαγορά.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι η δέσμευση ότι δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες σε μια αγορά που καταρρέει και που οι εμπορικές είναι χαμηλότερες. Εδώ θα μπορούσε να προβλεφθεί και μια μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης που στις άλλες χώρες είναι 4%-5% και στην Ελλάδα 11%.
Μεγαλύτερη εξειδίκευση απαιτείται για τα προγράμματα στήριξης των ανέργων καθώς η ανεργία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τη χώρα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν. Πολύτεκνοι που έχασαν επιδόματα, ομολογιούχοι που έχασαν αποταμιεύσεις, αγρότες που έχουν πληγεί καίρια και μικρές επιχειρήσεις είναι δεδομένο πως χρειάζονται στήριξη και θα πρέπει να είναι το νούμερο ένα θέμα για τη νέα κυβέρνηση.
H επισήμανση για 13ο και 14ο μισθό είναι σημαντική και προφανώς δεν την πέταξε απλά, αλλά έχει συγκεκριμένο σχέδιο.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και στον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Πώς θα γίνει αυτός, ποιους θα εξαιρεί, ποιοι θα πληρώνουν και σε τι ποσοστό είναι ορισμένα από τα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν διότι ενδιαφέρουν πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η μείωση των φόρων στους μικρομεσαίους είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την φορολογική δικαιοσύνη, αρκεί να ακολουθείται από μέτρα ισοδύναμα. Κι αυτά δεν μπορούν παρά να βρεθούν από τους έχοντες οι οποίοι και φοροδιαφεύγουν.
Η μεγαλύτερη μάχη του Σαμαρά ως πρωθυπουργός θα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Από τον μικρό μέχρι τον πλούσιο που έχουν κάνει μόδα τη μη πληρωμή φόρων και πίνουν στην υγεία των κορόϊδων, δηλαδή μισθωτών και συνταξιούχων.
Μεγάλη πρόκληση είναι επίσης η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εκεί που απέτυχε το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, απόλυτα σωστή ήταν η επισήμανση του Σαμαρά για μείωση των τιμών στα προϊόντα. Διότι δε μπορεί να κάνει εσωτερική υποτίμηση μόνο στους μισθούς.
Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να ειπωθούν για τις προτάσεις του για τις ιδιωτικοποιήσεις, τον πόλεμο στα καρτέλ, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει τις πρώτες κιόλας 100 ημέρες της ένα και μόνο: Να αποκαταστήσει την ομαλότητα στην αγορά και την εμπιστοσύνη Ελλήνων και ξένων ότι η χώρα δε θα χρεοκοπήσει. Τουλάχιστον ο Σαμαράς δείχνει ικανός να διαπραγματευτεί με την τρόικα βασικές δεσμεύσεις. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων οικονομικών γεγονότων σε Ιταλία και Ισπανία και με το διαφαινόμενο θρίαμβο του Ολάντ στη Γαλλία, μπορούν πολλά να αλλάξουν στη νοοτροπία της τρόικας.
Σαφέστατα ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με λουλούδια αλλά με αγκάθια, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.
Επίσης, ξεκάθαρα, κι αυτό δεν είναι δικαιολογία, η χώρα είναι «καμένη γη».
Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο όμως ο Σαμαράς μπορεί να φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης. Αν στα όσα είπε στο Ζάππειο προσθέσει ορισμένες βασικές εξειδικεύσεις, αν δώσει στους Έλληνες να καταλάβουν ότι όλοι πληρώνουν και αυτό ξεκινά από τους πλούσιους.
Αν τηρήσει απαρέγκλιτα το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε, τότε η χώρα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Αρκεί φυσικά οι ξένοι δανειστές να τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά του, αλλά αυτό είναι και θέμα τελικά του εκλογικού σώματος. Θα του δώσουν την “δύναμη ενός έθνους” που ζητά για να κάνει πράξη όσα εξάγγειλε σήμερα;
Α. Ψ.