Η χθεσινή κατάθεση του κ. Προβόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα μπορεί στην «ούγια» να έγραφε «κεντρικός τραπεζίτης», όμως για όσους θέλουν να τη διαβάσουν προσεκτικά «έκαψε» το ΠΑΣΟΚ και τους πράσινους μύθους που επί χρόνια θέλησε να καλλιεργήσει για το «λεφτά υπάρχουν» και το «δεν ξέραμε την κατάσταση της οικονομίας».
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν εξ αρχής απόλυτα σαφής: «Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της Λούκας Κατσέλη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο του 10%».
Ενημέρωση που, όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, την έκανε στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και ως πρωθυπουργό την Τρίτη μετά τις εκλογές και μάλιστα επικαιροποιημένη με τα νεότερα στοιχεία, καθώς «είχε προστεθεί ένας μήνας».
Ο κ. Προβόπουλος, μάλιστα, θέλησε να «βγάλει» τις «μάσκες» σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν είχε ποτέ προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές για την εκτίναξη του ελλείμματος ανασύροντας την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος του 2009, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο και έδειξε στους βουλευτές πως από τότε σημείωνε στη σελίδα 123 ότι «το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διπλασιάσθηκε και έφτασε στα 23,7 εκατομμύρια ευρώ ή 9,9% του ΑΕΠ».
Καταλυτική όμως ήταν η απάντηση του κ. Προβόπουλου όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να μην είχε κλείσει ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές και να μην είχαμε οδηγηθεί στο Μνημόνιο, εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε λάβει αμέσως μέτρα.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος απάντησε πως «ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία μέτρα και φιλόδοξα που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι που δεν έγινε». Πρόσθεσε δε ότι «μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, μπορεί το 13% για παράδειγμα να ήταν στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπαν ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαβαίνουμε τα χειρότερα».
Οι εργασίες της εξεταστικής δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα, αλλά το προσωρινό συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο: Η πρεμούρα που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ για το άρον άρον στήσιμο της επιτροπής πριν από τις εκλογές, με σκοπό να αθωώσει τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, εξελίσσεται σε μπούμερανγκ. Από τις συγκλονιστικές καταγγελίες τόσο του κ. Προβόπουλου, όσο και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, ανωτάτου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, τοποθετημένου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο ελληνικός λαός είναι σε θέση πλέον να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πώς ο τέως πρωθυπουργός και ο τότε «τσάρος» του μεθόδευσαν την έξοδο της Ελλάδας από τις αγορές και την οδήγησαν στο Μνημόνιο και τα «νύχια» του ΔΝΤ. Από τις απαράδεκτες δηλώσεις περί «Τιτανικού» και «διεφθαρμένης χώρας» και τις ψεύτικες απειλές για «πιστόλι πάνω στο τραπέζι» μέχρι την παραποίηση στοιχείων για την αναθεώρηση του ελλείμματος, ο ταμπλάς δεν ήρθε μόνο στον πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ, αλλά, δυστυχώς, έπεσε πάνω σε όλη την κοινωνία.
Είναι πια ξεκάθαρο ακόμα και για τους πλέον δύσπιστους ότι οι ευθύνες των κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου για το ότι η χώρα οδηγήθηκε με την πυξίδα να δείχνει προς το ΔΝΤ και τη χρεοκοπία είναι τεράστιες και θα πρέπει να αποδοθούν σε όλα τα επίπεδα. Καθώς πλέον έχουμε περάσει από τις σοβαρές υπόνοιες σε αποδεικτικά στοιχεία που προκύπτουν από τις επίσημες καταθέσεις υπευθύνων προσώπων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είναι σαφές ότι οι εγκληματικές πράξεις που αποδίδονται στους δύο πολιτικούς άνδρες έχουν υπερβεί κατά πολύ το όριο των πολιτικών ευθυνών και αγγίζουν ευθέως τις ποινικές. Γι’ αυτό και είναι βέβαιο ότι στο σημείο που έχει φθάσει η χώρα, δεν επιτρέπεται να δοθεί αυτή τη φορά συχωροχάρτι σε κανέναν.
Ο «Τιτανικός» θα τους καταδιώκει σε όλη την ζωή τους
Χαρακτηριστικό της αγωνίας που διακατέχει πλέον το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου είναι ότι ο δεύτερος προσπαθεία να μαζέψει την δήλωσή του περί ‘Τιτανικού” η οποία αποκτά πλέον διαστάσεις αποδεικτικού στοιχείου στην Εξεταστική Επιτροπή.
Έτσι προχθές μιλώντας στο Mega ισχυρίστηκε ότι «η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο όχι επειδή ένας υπουργός Οικονομικών τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες είπε ότι η χώρα ήταν σαν τον “Τιτανικό”, με έναν καπετάνιο να κοιμάται και να μη βλέπει πού πάει -και ευτυχώς άλλαξε η κυβέρνηση και προλάβαμε να στρίψουμε το τιμόνι– , γιατί αυτό είχα πει».
Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Παραμονές του Eurogroup, σε ειδική συνέντευξη Τύπου για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδας, κι ενώ οι εταίροι μας και οι αγορές ήταν «τσιτωμένοι» στο έπακρο, ο τότε «τσάρος» της Οικονομίας ξεστόμιζε τα εξής ενώπιον 200 δημοσιογράφων: «Αν χρειαστεί, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο “Τιτανικός”».
Και μόνο η παρομοίωση της ελληνικής οικονομίας με το τραγικότερο ναυάγιο της Ιστορίας εκτίναξε τα spreads δανεισμού των 10ετών ελληνικών ομολόγων κατά 30 μονάδες, στις 333,4 μονάδες βάσης. Λίγες μέρες αργότερα, o οίκος Fitch υποβάθμισε τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και τα spreads ανέβηκαν στις 340 μονάδες.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε και άλλες φορές να «μαζέψει» τη δήλωση περί «Τιτανικού», που τον καταδιώκει απηνώς.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», στις 23 Μαΐου 2010, είπε χαρακτηριστικά: «Ο “Τιτανικός” έπεσε στο παγόβουνο επειδή ο καπετάνιος κοιμόταν στην καμπίνα και δεν ήταν στη γέφυρα. Αυτό ακριβώς θα συνέβαινε και στην ελληνική οικονομία αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές (σ.σ. του 2009). Ευτυχώς, τώρα η χώρα έχει κυβέρνηση, καπετάνιο και πλήρωμα που κάνουν τη δουλειά τους. Γι΄ αυτό οι κίνδυνοι να πέσουμε στο παγόβουνο δεν υπάρχουν πια (!)».
Εξάλλου, από την προσωπική ιστοσελίδα του κ. Παπακωνσταντίνου (www.gpapak.gr) δεν λείπει καμία ομιλία του στη Βουλή, σε συνέδρια, σε ευρωπαϊκές συνόδους ή στα ΜΜΕ. Απουσιάζει όμως παντελώς η ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών, όπου έγινε η δήλωση για τον «Τιτανικό». Ειρωνεία της τύχης, δυο μέρες αργότερα, στις 17/2/2010 αναρτάται στο σάιτ η ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Φαίνεται ότι τον κυνηγούν ακόμη και οι συμπτώσεις!
(Antinews, με πληροφορίες από “Ελεύθερο Τύπο”)