Ένας Γερμανός και ένας Έλληνας, ο Χορστ Ράιχενμπαχ και ο Γιώργος Γλυνός, αναλαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου τα… κλειδιά της ελληνικής κυβέρνησης, μετά από την πρόταση του Ζ.Μ. Μπαρόζο που υιοθέτησαν οι «15», μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Η έλευση Ράιχενμπαχ στην Αθήνα αλλάζει εκ βάθρων τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και δεν αποτελεί μόνο
μία διαδικαστική αλλαγή, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου. Εγκαθίσταται σε ρόλο τοποτηρητή του συνόλου της ελληνικής κυβέρνησης μία ομάδα Ευρωπαίων τεχνοκρατών που θα ελέγχουν σημείο προς σημείο το Μεσοπρόθεσμο. Το μείζον είναι ότι δεν θα έχει στη δικαιοδοσία της μόνο την επιτάχυνση εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων όπως (για ευνόητους λόγους) έλεγε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα και θα αναφέρεται αποκλειστικά στους Μπαρόζο και Ρεν έχοντας τη δυνατότητα ακόμα και να διακόπτουν την πορεία δανεισμού της Ελλάδας, εφόσον θεωρήσουν ότι συντρέχει λόγος. Είναι ενδεικτικό ότι υπουργοί με τους οποίους συνομίλησε ο Τύπος της Κυριακής δεν γνωρίζουν ακόμη το ρόλο αυτής της ειδικής ομάδας υπό τον κ. Μπαρόζο, γνωρίζουν όμως -όπως χαρακτηριστικά έλεγαν- ότι από εδώ και στο εξής θα αναφέρονται στον κ. Ράιχενμπαχ και τον κ. Γλυνό που θα έχουν και το δικαίωμα του τελικού Ο.Κ. για κάθε κυβερνητική απόφαση που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο. Από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, μέχρι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την κοινωνική πολιτική στην Υγεία, στην απασχόληση και την παιδεία.Ο κ. Ράιχενμπαχ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και πρώην γενικός γραμματέας της Ε.Ε. ως επικεφαλής της ειδικής ομάδας (task force) που σύστησε ο Ζ.Μ. Μπαρόζο, και ο κ. Γλυνός -σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, γνωρίζει, λένε, όσο λίγοι στην Ελλάδα την Ε.Ε. και τον τρόπο που λειτουργεί η περίφημη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών»- ως επικεφαλής της αντίστοιχης ελληνικής ομάδας θα είναι οι άνθρωποι που από εδώ και στο εξής θα έχουν τον τελευταίο λόγο και αυτό απέχει παρασάγγας από τα περί «τεχνογνωσίας για την επιτάχυνση της εκταμίευσης του ΕΣΠΑ», που λέει δημοσίως η κυβέρνηση, με προφανή στόχο να αποφευχθούν αντιδράσεις εκτός αλλά και εντός της κυβέρνησης για τα πραγματικά όρια δικαιοδοσίας αυτής της ομάδας. Μόνιμα μέλη της ομάδας Ράιχενμπαχ θα είναι στελέχη που θα υποδείξουν από το δικό τους στελεχιακό δυναμικό επίτροποι όπως οι Ολι Ρεν, Τσάρλι Μακ Κρίβι κ.ά., ενώ τη σύνθεση της ελληνικής task force που θα είναι ο άμεσος συνομιλητής των Ευρωπαίων τοποτηρητών θα επιλέξει ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Γ. Γλυνός, από τις ήδη υπάρχουσες ομάδες των υπουργείων. Το όλο σχήμα θα λειτουργεί υπό τη στενή παρακολούθηση του ιδίου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ, του Γερμανού συνταξιούχου που ξεκίνησε από υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έφτασε μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών και περιγράφεται ως ένας πολύ σκληρός τεχνοκράτης, θα έχει μόνιμο γραφείο στην Αθήνα και είναι ενδεικτικό ότι στο γραφείο του θα γίνονται πλέον και οι συναντήσεις των υπαλλήλων της Τρόικας με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης κατά τους τρίμηνους ελέγχους.
Οι υπουργοί στέκονται με επιφύλαξη απέναντι στην ευρωπαϊκή task force, αλλά και τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Γ. Γλυνό, για δύο λόγους.
Πρώτον, διότι αναγνωρίζουν ως «καπέλο» την εγκατάστασή τους στην Αθήνα, πολύ περισσότερο όταν επικρατεί μυστικότητα από Βρυξέλλες και Μαξίμου γύρω από τις πραγματικές αρμοδιότητές της και τα όρια της δικαιοδοσίας της.
Δεύτερον, διότι αναγνωρίζουν στη σύσταση αυτής της ομάδας τη φράση του Γερμανού υπουργού κ. Σόιμπλε, περί μείωσης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.
Το who is who του Γερμανού τεχνοκράτη
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Αμβούργο και το Κίελο. Γερμανός διπλωμάτης, συνταξιοδοτήθηκε μετά από μακρά πορεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία συνετέλεσε μέχρι και γενικός διευθυντής. Αμεσος συνεργάτης και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αυτός είναι και ο λόγος που τον επανέφερε σε θέση – κλειδί, όπως ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου στην Ελλάδα. Πλήθος δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι αναλαμβάνει -ως επιλογή Μπαρόζο- την ομάδα εργασίας με έδρες τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, τον συνδέουν με το ενδιαφέρον των Γερμανών για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Από τα κρατητήρια της Μπουμπουλίνας στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών
Ο Γιώργος Γλυνός είναι εξήντα ετών, αντιστασιακός φοιτητής και ένα από τα θύματα των βασανιστών της περίφημης Μπουμπουλίνας την περίοδο της Χούντας. Το 1968 αποφυλακίστηκε και τότε γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη. Λέγεται ότι ήταν ένας από τους συντάκτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ήταν μέλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες, στις δύο ελληνικές προεδρίες (1983 και 1988) και σύμβουλος του Κ. Σημίτη, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και εφάρμοσε το πρόγραμμα λιτότητας της διετίας 1985 – 1987. Αργότερα, διετέλεσε σύμβουλος της πρώτης Ελληνίδας επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου και στην πενταετία 1999-2004 ήταν άμεσος συνεργάτης της Α. Διαμαντοπούλου όταν η σημερινή υπουργός Παιδείας ήταν επίτροπος. Τότε γνωρίστηκε με το σημερινό Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν αλλά και το σημερινό πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ, στον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ