Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στα μέσα ενημέρωσης του Δήμου Πρέβεζας ο Χάρης Σμυρνιώτης Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου εργαζομένων του ΙΓΜΕ, ο Διονύσης Παπανίκος Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής του Συνδικάτου του ΙΓΜΕ Πρέβεζας και ο Παναγιώτης Πάσχος , μέλος του Δ.Σ. εργαζομένων Πρέβεζας.
Ο κ. Παπανίκος τόνισε ότι το ΙΓΜΕ Πρέβεζας απευθύνθηκε σε φορείς της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι εκδήλωσαν την συμπαράστασή τους στους εργαζομένους και τόνισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης
του ΙΓΜΕ στην περιοχή με βάση αυτά που έχει προσφέρει.
Σύμφωνα με τον κ. Πάσχο το 10% της εφεδρείας που επιβάλλεται στο ΙΓΜΕ αφορά συνολικά τον οργανισμό σε όλη την Επικράτεια και όχι μεμονωμένα τον κάθε έναν, δηλαδή από τους 470 εργαζομένους θα τεθούν σε εφεδρεία οι 47.
Ο Χάρης Σμυρνιώτης τόνισε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Έθνους το ΙΓΜΕ οδεύει προς διάλυση. Επισήμανε τις συντονισμένες ενέργειες που έχει αναλάβει το Συνδικάτο αλλά και τις πιέσεις που ασκεί στο αρμόδιο Υπουργείο ΥΠΕΚΑ για την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΙΓΜΕ. Ο ίδιος χαρακτήρισε «Καυτή Πατάτα» την συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα να συμπεριλάβει το ΙΓΜΕ στους οργανισμούς υπό κατάργηση - συγχώνευση, κάτι που οι Κυβερνώντες κατάλαβαν εκ των υστέρων.
Στην Πρέβεζα αυτή τη στιγμή έχουν γίνει χρονοδιαγράμματα για τα ύδατα, το πεζομετρικό δίκτυο, και άλλα έργα εφαρμοσμένης γεωλογίας τα οποία βρίσκονται υπό εξέλιξη και με μια ενδεχόμενη κατάργηση θα παγώσουν. Επίσης η παρακολούθηση κατολισθήσεων είναι τομέας που μόνο το ΙΓΜΕ έχει την αρμοδιότητα να ερευνά.
Απαντώντας στην Τ.Φ. ο κ. Σμυρνιώτης τόνισε ότι η Κυβέρνηση και γενικότερα η πολιτική που εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί οδηγεί στην χρεοκοπία και τα Συνδικάτα πρόκειται να αντισταθούν με κάθε τρόπο ώστε να τους φέρουν δυσκολία στα σχέδια και να ανατραπούν οι πολιτικές. Επισήμανε πως υπάρχει διάθεση κινητοποιήσεων από όλο το φάσμα των εργαζομένων και έχουν ξεπεραστεί πλέον όποιες κομματικές αναστολές.
Αναφερόμενος στην Κυβέρνηση τόνισε πως στην αρχή έκαναν λόγο για εφεδρεία 4000 υπαλλήλων σε 14 οργανισμούς ενώ αργότερα μίλησαν για 15000 υπαλλήλους σε 151 οργανισμούς και σύμφωνα με τον κύριο Ρέππα, όπως είπε ο κ. Σμυρνιώτης, τώρα επιβάλουν εφεδρεία σε 350 οργανισμούς με αριθμό υπαλλήλων άγνωστο μέχρι στιγμής.
Οι εκπρόσωποι τόνισαν πως εκτός από τα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, υπάρχουν καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν από συμβάσεις κατολισθήσεων, νερών, νεκροταφείων, διάβρωσης ακτών, των οποίων η γνώση ανήκει αποκλειστικά στο ΙΓΜΕ. Υποστήριξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να καλύψει τις έρευνες που πραγματοποιεί το ΙΓΜΕ και αν προσπαθήσει να το κάνει για να λάβει τα χρήματα, το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολης ποιότητας.
Υπογράμμισαν ότι ο εξοπλισμός και η γνώση που διαθέτει το ΙΓΜΕ εδώ και 60 χρόνια είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει σε μία ιδιωτική εταιρεία. Επισήμαναν ότι και στον Καλλικράτη ο οποίος είναι ένα ‘μπάχαλο' όπως είπαν, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες ή οι Δήμοι, το ΙΓΜΕ είναι αυτό που καλείται για να δώσει τη λύση.
Να σημειώσουμε ότι στόχος των εργαζομένων του Ινστιτούτου είναι να παραμείνει εν ενεργεία με τη σημερινή του δομή, δηλαδή και με τις έξι περιφερειακές του μονάδες σε όλη την Ελλάδα.