Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΣΤΗΜΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση με το βρώμικο κύκλωμα του ποδοσφαίρου




Μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των επαχθών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και μία ημέρα μετά την καλλιέργεια του κλίματος προσδοκιών που επεχείρησε να περάσει στην κοινωνία ο πρωθυπουργός με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή, το αστυνομικό -δικαστικό μυθιστόρημα που λέγεται «παράγκα του ποδοσφαίρου» άρχισε να δημοσιοποιείται με… δόσεις
προκειμένου να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και προφανώς να την αποπροσανατολίσει από τις επώδυνες αποφάσεις για τους μισθούς, τις συντάξεις, τους πρόσθετους φόρους και τις επικείμενες απολύσεις.

Στη θέση των 83 εις βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες θα μπορούσαν να βρίσκονται … τρομοκράτες που συνήθως συλλαμβάνονται παραμονές κρίσιμων αποφάσεων για μέτρα λιτότητας ή τις περιόδους που κορυφώνονται οι αρνητικές συγκυρίες για την Ελλάδα.


Οι περισσότεροι «πιτσιρικάδες του τρόμου» βρίσκονται ήδη στη φυλακή έστω και με έωλα κατηγορητήρια, ενώ λίγο καιρό νωρίτερα είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 218 άτομα του υποκόσμου από τα οποία ελάχιστα έχουν εντοπιστεί και ένα - δύο προφυλακιστεί.

Οι μόνοι που έμεναν στο απυρόβλητο ήταν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες οι οποίοι οργίασαν στη διάρκεια της τελευταίας ποδοσφαιρικής σεζόν τζιράροντας πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ κάθε εβδομάδα σε στημένα παιχνίδια και τώρα διώκονται αντιμετωπίζοντας βαρύτατες ποινές με μοναδικά στοιχεία τις «κασέτες» της ΕΥΠ η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει πολλές αμφισβητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Ενδεικτικό γεγονός η περίπτωση της εξάρθρωσης του κυκλώματος των εκβιαστών το καλοκαίρι του 2009.

Οι μόνοι που παραμένουν ακόμη φυλακή είναι οι ήδη φυλακισμένοι παλαιότερα εγκέφαλοι του κυκλώματος και δύο ακόμη κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες. Όλοι οι άλλοι κινούνται ελεύθερα περιμένοντας τα δίκη ή έχουν εξαφανιστεί από την Ελλάδα.


Όλοι τους γνωστοί…
Μπορεί ο υπουργός Πολιτισμού να πανηγυρίζει ότι …έσπασε το απόστημα του ποδοσφαίρου προτάσσοντας την … « πολιτική βούληση του πρωθυπουργού» , όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Όντως έγινε υπουργικό συμβούλιο στις 5 Μαΐου μετά τα τραγικά γεγονότα του Ολυμπιακού Σταδίου στον τελικό κυπέλλου ΑΕΚ - Ατρομήτου που ντρόπιασαν για μία ακόμη φορά την Ελλάδα διεθνώς .


Όμως η εισαγγελέας του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος Πόπη Παπανδρέου έχει συντάξει δικογραφία 93.000 σελίδων (!) με 130 σελίδες πόρισμα το οποίο σημαίνει ότι η δικαστική αρχή ασχολείται επισταμένα τουλάχιστον τρία χρόνια.
Κανείς από τους εμπλεκόμενους και διωκόμενους δεν είναι άγνωστος στον χώρο του ποδοσφαίρου.


Πιο σωστά , είναι όλοι τους πασίγνωστοι , από τους προέδρους των ομάδων , τους ποδοσφαιριστές και τους μάνατζερς μέχρι τους προπονητές , τους επιτελείς των διοικήσεων, τους τεχνικούς και οικονομικούς παράγοντες.


Στην πλειοψηφία τους περνούσαν αρκετά συχνά το κατώφλι των ποινικών δικαστηρίων και της αθλητικής δικαιοσύνης για να κατηγορήσουν τους αντιπάλους τους για στημένα παιχνίδια ενώ οι περισσότεροι απολαμβάνουν και ισχυρής αστυνομικής προστασίας.


Αναμφίβολα πρόκειται για το μεγαλύτερο απόστημα του ελληνικού αθλητισμού , το «σπάσιμο» του όμως αυτή την περίοδο προκαλεί ερωτήματα και αμφιβολίες για την επίτευξη του τελικού στόχου της εξάρθρωσής του.

Τα κεντρικά πρόσωπα
Στο πόρισμα αναφέρονται 13 πρόσωπα που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος , πρόεδρος της Ηλιούπολης Γ. Τσακογιάννης, ο Μ. Ψωμιάδης και ο γιός του Σταύρος καθώς και οι Μ. Νικολόπουλος, Γ. Παπακώστας, Ν. Χάλκος, Β. Γεωρτσιάκος, Θ. Ντότσης, Δ. Ζαβαντίας, Α. Δημόπουλος, Ι. Παπαδόπουλος, Ν. Ζαμάνης, Β. Καρακούλιας και Ν. Παντελής.


Στους συγκεκριμένους αποδίδονται κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίασης, απάτης , ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ενώ από κοντά … πάνε και οι άλλοι 75 περίπου σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για ξέπλυμα και συνέργεια σε δωροδοκία και σε αλλοίωση αγώνα.


Στις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ συγκαταλέγονται δεκάδες ποδοσφαιρικοί παράγοντες, πρόσωπα του υποκόσμου , δικηγόροι, επιχειρηματίες ακόμη και καλλιτέχνες. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου κυκλώματος που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο επί δεκαετίες , ο ετήσιος τζίρος υπερβαίνει τα 60 εκατ ευρώ στο νόμιμο στοίχημα και τα 100 εκατ ευρώ στο παράνομο.


Η δε εγκληματική δράση ορισμένων εκ των εμπλεκόμενων δεν περιορίζεται μόνο στον παράνομο στοιχηματισμό.

Του Δ. Γιαννακόπουλου
Εφημεριδα.
ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.