Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αγανάκτηση και Ανασφάλεια "δείχνει" ειδική έρευνα της Public Issue

Απόλυτα αρνητικός για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους σχεδιαστές του Μνημονίου είναι ο απολογισμός που προκύπτει από την ειδική έρευνα της εταιρείας Public Issue η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Καθημερινή» (παρουσιάστηκε αντίστοιχα στα δύο μέσα στις 18/5 και 19/5).

Οι Έλληνες πολίτες σε πολύ μεγάλα ποσοστά πλέον απορρίπτουν τη λογική του Μνημονίου. Με δεδομένη της εμπειρία εφαρμογής κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, αντιλαμβάνονται κατά 62% ότι έβλαψε τη χώρα, ενώ το ίδιο ποσοστό (62%) απαντά με μία λέξη ότι είναι «κατά του Μνημονίου», έναντι μόλις του 15%, που απάντησε «υπέρ». Ταυτόχρονα, το 69% απαντά σήμερα ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος με μόνο το 24% να το θεωρεί έτσι, ενώ πριν από ένα χρόνο (Μάιος 2010) η αποδοχή του «μονόδρομου» έφτανε στο 32%.
Με αυτά τα δεδομένα όμως, δημιουργείται ένα γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας και ανασφάλειας το οποίο περιγράφεται χαρακτηριστικά από το 69% που εκτιμά ότι ο απαιτούμενος χρόνος για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα ξεπεράσει τα 10 χρόνια, όταν οι ίδιες απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα πριν από ένα χρόνο είχαν περιοριστεί στο 34%. Αντίστοιχα, το 64% εκτιμά σήμερα ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Γι’ αυτό και το 53% επιζητά πλέον διαπραγμάτευση για τον τρόπο πληρωμής του χρέους, έναντι μόλις του 17% που πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσουμε με το Μνημόνιο πληρώνοντας κανονικά, αλλά και του 17% επίσης που ακολουθεί την ακραία λογική του «να μην πληρώσουμε».

Εκτός όμως από την ανασφάλεια και τον φόβο που κατακλύζει την ελληνική κοινωνία, μειώνεται επίσης σημαντικά και η εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση. Μόνο το 22% απάντησε σήμερα ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να διαχειριστή τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και μόλις το 18% εμπιστεύεται τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πριν από ένα χρόνο και οι δύο συγκέντρωναν ποσοστό εμπιστοσύνης στο 36%. Σημειώνεται ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό δηλώνεται μόνο από 1 στους 2 (51%) και περιορίζεται στο 38% για τον υπουργό οικονομικών.

Τι εμπιστοσύνη άλλωστε μπορεί να υπάρξει σήμερα από μία αγανακτισμένη κοινωνία που τοποθετείται κατά 47% στην πιο ακραία θέση (10) όταν ερωτάται να τοποθετηθεί σε μία κλίμακα που περιγράφει από το 1 έως το 10 την ανάγκη που αισθάνονται να διαμαρτυρηθούν πολύ έντονα;