Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

«Δημόσιο Χρέος -Αλήθειες και Ψέματα» : Ομιλία που τρομοκράτησε το ακροατήριο

«Δημόσιο Χρέος -Αλήθειες και Ψέματα - Υπάρχει δυνατότητα εξόδου από την κρίση;» ήταν το θέμα της ομιλίας του οικονομολόγου - αρθρογράφου Δημήτρη Καζάκη στην αίθουσα της Λαϊκής Αγοράς το Σάββατο το πρωί.

Ο κ. Καζάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει απλά μένει η υπογραφή της ληξιαρχικής πράξης και η ανακοίνωσή της στον ελληνικό λαό.

Υποστήριξε πως η εμπλοκή του ΔΝΤ και η ένταξή μας στον μηχανισμό, είναι μία ιστορία η οποία παρακολουθούνταν κατά γράμμα από συγκεκριμένο επιτελείο στις Βρυξέλλες στο οποίο - έχει γραφτεί σε επίσημους ιστοχώρους που συντηρούν μεγάλα ιδρύματα και εφημερίδες του εξωτερικού - συμμετείχαν και αμερικανοί στρατιωτικοί που σχεδίασαν την επίθεση στη Βαγδάτη, δηλαδή στρατιωτικοί επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου.

Ο πόλεμός τους βέβαια δεν είχε να κάνει με «έξυπνες βόμβες» αλλά με έξυπνες οικονομικές τακτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κύριος υπαίτιος και σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για το Ελληνικό χρέος είναι ένας αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού ο οποίος διδάσκει στην σχολή πολέμου των ΗΠΑ και ταυτόχρονα είναι και ειδικός στα ζητήματα του χρέους της Ευρωζώνης. Ο κύριος αυτός γράφει συστηματικά άρθρα σε ξένες εφημερίδες.



Έτσι οδηγηθήκαμε στον «γύψο». Όποιος ασχολούνταν με την αγορά πριν μπούμε στον μηχανισμό, γνώριζε ήδη από τον Απρίλιο ότι συστηματικά οργανώνεται επίθεση κερδοσκοπίας κατά της Ελλάδας.

Παραμονές του μνημονίου το περασμένο Πάσχα, υπήρχε ο πανικός τον spread ,τότε δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, αναλυτές, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις 400 μονάδες βάσης που έχουν φτάσει. Προχθές, τόνισε ο κ. Καζάκης, τα spreads ξεπέρασαν τις 1300 μονάδες βάσης.

Το σκηνικό αυτό, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, στήθηκε για να μπορέσουμε να μπούμε στο καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Το μνημόνιο, τόνισε, ότι δεν είναι το βασικό για την χρεοκοπία, αλλά η δανειακή σύμβαση. Το μνημόνιο όπως είπε είναι μόνο ένα από τα έξι παραρτήματα που έχει η σύμβαση ταμειακής διευκόλυνσης. Παρανόμως όπως γνωρίζουν οι Νομικοί της χώρας, έχει ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο το μνημόνιο. Όμως η δανειακή σύμβαση ταμειακής διευκόλυνσης, δεν έχει περάσει καν από το Κοινοβούλιο, παρότι εκτελείται κατά γράμμα και κανέναν εκ των κομμάτων δεν ζήτησε να τεθεί προς ψήφιση.

Ο κ. Καζάκης χαρακτήρισε τη σύμβαση πρωτοφανή. «Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην Ελληνική ιστορία, ελληνική Κυβέρνηση να έχει υπογράψει τέτοια σύμβαση. Δεν έχει υπάρξει άλλο Κράτος από τότε που υπάρχει συντεταγμένο διεθνές δίκαιο, δηλαδή από τις αρχές του 19ου αιώνα που να έχει αποδεχθεί τέτοια δανειακή σύμβαση» τόνισε.

Ο κ. Καζάκης ανέφερε την παράγραφο 14 παρ. 5 της δανειακής σύμβασης η οποία λέει: «Η Ελλάδα (ο οφειλέτης) παραιτείται άνευ όρων και αμετάκλητα από οποιαδήποτε ασυλία διαθέτει στα περιουσιακά του στοιχεία, τωρινά και μελλοντικά και από το σύνολο των δικαιωμάτων του που μπορεί να έχει ως οφειλέτης απέναντι στους δανειστές του». Με βάση και με γνωμοδότηση του Ελληνικού Συμβουλίου του Κράτος η συγκεκριμένη παράγραφος εξασφαλίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα παραιτείται άνευ όρων και αμετάκλητα από την Εθνική της Κυριαρχία τόνισε ο κ. Καζάκης επισημαίνοντας ότι ως Κράτος καταλυθήκαμε και μάλιστα υπέρ τρίτων.

Όπως είπε, η κατάλυση του Ελληνικού Κράτους συνέβη διότι ο δανειστής δεν έχει την δυνατότητα «εκκαθάρισης» ενός Κράτους εάν αρνηθεί να πληρώσει, όπως συμβαίνει σε μια επιχείρηση, αυτός είναι και ο εφιάλτης των δανειστών ανά τον κόσμο. Έτσι και η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε εθελοντική απεμπόληση της Εθνικής της Κυριαρχίας προκειμένου οι δανειστές της να μπορούν να θέσουν υπό εκκαθάριση το σύνολο της χώρας. Δηλαδή το ελληνικό Κράτος δεν έχει την δυνατότητα να υπερασπιστεί έναντι των δανειστών του τίποτα, ούτε δημόσια περιουσία, ούτε στρατό, ούτε όπλα, ούτε δημόσια κτίρια, ούτε την ιδιωτική περιουσία, καταθέσεις, μισθούς, ούτε το Εθνικό Έδαφος. Έτσι οι δανειστές κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την δανειακή σύμβαση μπορούν να κατάσχουν και να εκποιήσουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που αφορά την Ελλάδα. Η σύμβαση αναφέρει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης εντός 30 ημερών, τίθεται σε εφαρμογή των σύνολο της δανειακής σύμβασης, που σημαίνει ότι μπαίνουν, κατάσχουν και εκποιούν χωρίς να μπορεί να αντιδράσει ή να φρενάρει αυτή τη διαδικασία η Κυβέρνηση.

Συνταγματολόγοι έχουν επισημάνει ότι μπορούν να δεσμευτούν για παράδειγμα τα πολεμικά αεροπλάνα της χώρας, το κτίριο της Βουλής, η Ακρόπολη, τα πάντα στα πλαίσια αυτής της σύμβασης.

Ο κ. Καζάκης ανέφερε πως η δανειακή σύμβαση έχει χαρακτηριστεί «Λεόντιος» και «Αποικιοκρατική» γιατί προβλέπει ακόμη ότι ο δανειστής μπορεί να εκχωρήσει μέρος των χρεωστικών του απαιτήσεων έναντι της Ελλάδας σε Τρίτη χώρα. Δηλαδή μπορεί για δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους κάποιος από τους δανειστές της χώρας να παραχωρήσει για παράδειγμα τη Βουλή στην Τουρκία ή να δεσμεύσουν τα Ελληνικά αεροπλάνα που πετούν πάνω από το Αιγαίο μόνο και μόνο για να πυροδοτήσουν μια ένταση στα Βαλκάνια.

Επισήμανε ότι από τα 110 δις που μας δόθηκαν από τον μηχανισμό, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε ούτε ένα ευρώ από τα 100 για καμία άλλη ανάγκη της χώρας πέρα από τα δάνεια και τα υπόλοιπα 10 έχουν προγραμματιστεί για τις τράπεζες.

Οι πολιτικές λιτότητας και διάλυσης είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν τα λεφτά που χρειάζονται για να πληρωθούν τα χρέη των δανειστών, όσο και να στύψουν τον συνταξιούχο, όσο και να κοπούν οι μισθοί.

Κατηγορούν την Κυβέρνηση οι ευρωπαίοι εταίροι ότι δεν πέτυχε το μνημόνιο διότι ήταν «άτολμη». Δηλαδή δεν έστυψαν αρκετά τον συνταξιούχο, ή τον εργαζόμενο, δεν τσαλαπάτησαν αρκετά τον μικρομεσαίο επιχειρηματία ή έμπορο. Αυτή η ατολμία της Ελληνικής Κυβέρνηση μέσα σε 8 μήνες μας στοίχησαν τα εξής: Υποχώρηση της Ελληνικής οικονομίας κατά 6,8% επίσημα το 2010, πρωτοφανής για την Ελληνική Οικονομία εκτός από συνθήκες πολέμου, χάθηκαν 10 χρόνια οικονομικής επέκτασης, πτώση του τζίρου της αγοράς σε επίπεδα 2001 μέσα σε 8 μήνες, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες παρουσίασε διψήφια πτώση, κάτι που σημαίνει ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυτης εξαφάνισης. Στο 2010 η μέση λαϊκή οικογένεια πλήρωσε προς όφελος των δανειστών 24.000 ευρώ το καθένα, όσο είναι δηλαδή το ετήσιο εισόδημά του. Είναι φανερό τι θα επακολουθήσει τους επόμενους 8 μήνες.

Ο κ. Καζάκης σημείωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πτώχευσης και συντηρείται τεχνητά με δύο τρόπους. Αφενός με ενέσεις ρευστότητας από το εξωτερικό δηλαδή της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προσφάτως σταμάτησε να χρηματοδοτεί, και δεύτερον από το πέρασμα των ιδιωτικών χρεών στο δημόσιο χρέος μέσα από τις εγγυήσεις που δίνει «αβέρτα κουβέρτα» το Ελληνικό Κράτος.

«Τι θα συμβεί λοιπόν με τα 620 δις άνοιγμα των εγχώριων τραπεζών τα οποία πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα. Πως θα βρεθούν, ένας Θεός ξέρει, τόνισε.

Ο κ. Καζάκης υποστήριξε ότι το Ευρώ είναι ο κατεξοχήν μηχανισμός του κιμά. Τόνισε ότι το Ευρώ δεν είναι νόμισμα, δεν σχεδιάστηκε ως νόμισμα, αλλά ως πιστωτικό εργαλείο για να μπορούν οι τράπεζες να μαζεύουν τα εισοδήματα των πολιτών και της οικονομίας, αυτό άλλωστε συνέβη στην δεκαετία του Ευρώ Και δημιουργήθηκαν τράπεζες τέρατα στη ευρωζώνη.

Για να πάρει η Ελλάδα μία ανάσα πενταετίας μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να γυρίσουμε ομόλογα 184 δις την στιγμή που η μεγαλύτερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης ήταν της Αργεντινής, 100 δις δολάρια, η οποία αμέσως μετά πτώχευσε, διότι καμία αγορά δεν δέχτηκε.

Εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να κάνει αναδιάρθρωση ο κ. Καζάκης πρότεινε: «Λέμε στους δανειστές μας, ευχαριστούμε πάρα πολύ, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, διότι τα έχουν πάρει διπλά και τρίδιπλα από μας. Την τελευταία δεκαετία τόνισε, πληρώσαμε 450 δις σε τοκοχρεολύσια, δηλαδή μιάμιση φορά το τρέχων χρέος. Την επόμενη πενταετία με βάση το μνημόνιο καλούμαστε να το πληρώσουμε για άλλη μιάμιση φορά. Εάν αυτό δεν είναι τοκογλυφία, τότε τι είναι;» υποστήριξε.

Στην πραγματικότητα στα 440 εκ που χρωστάει η Ελλάδα το αρχικό κεφάλαιο των δανείων είναι 4% είπε ο κ. Καζάκης, τα υπόλοιπα είναι τόκοι και τόκοι πάνω στους τόκους. Το Κράτος πληρώνει δηλαδή πανωτόκια πάνω σε πανωτόκια, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά βάσει αποφάσεων του Αρείου Πάγου αλλά και από την Διεθνή Νομοθεσία. Το Διεθνές Δίκαιο παρέχει πολλούς τρόπους και εργαλεία να αρνηθεί το χρέος της και να το αναγνωρίσει ως παράνομο και καταχρηστικό, κάτι το οποίο έχει ξαναγίνει 36 φορές μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έχει κάνει μάλιστα και η Ελλάδα το 1936 αφού η Μεταξική δικτατορία είχε ξεφτιλίσει τα Δημόσια ταμεία δεν μπορούσε να πληρώσει πλέον τα χρέη.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κράτους που εμφανίστηκε στο τότε Διεθνές Δικαστήριο δεν αρνήθηκε ότι η Ελλάδα πήρε τα χρήματα, αλλά ότι βρίσκεται στο εξής δίλλημα, ή η ελληνική Κυβέρνηση πληρώνει τους δανειστές οπότε βάζει την αγχόνη στο λαό της, διαλύει το Κράτος και τίθεται η ασφάλεια του Κράτους υπό αμφισβήτηση, ή δεν πληρώνει τους δανειστές της προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.

Κατά τον κύριο Καζάκη μόνο οι πολίτες θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, καμία από τις Κυβερνήσεις. Η προοπτική της Ελλάδας, εάν αφεθεί ως έχει, είναι να γίνει η νέα Αφρική της Ευρώπης, με μισθούς ανάλογους, με καθεστώτα ανάλογα και με αγορές ανάλογες.