Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ερώτηση Κώστα Μπάρκα για το ΚΕΠΑ Πρέβεζας



Εξετάσεις του ΚΕΠΑ διενεργούνται στο γραφείο του  Διευθυντή ΙΚΑ Πρεβέζας.

Ο «ξαφνικός θάνατος» των πολύ-ιατρείων του ΕΟΠΠΥ σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των Μνημονίων, αποτέλεσε μια ενέργεια όπου έχει προκαλέσει άμεση και ριζική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας των πολιτών (ασφαλισμένων και μη). Σε μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση και ραγδαία υποτίμηση των ζωών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, η μνημονιακή συγκυβέρνηση καταδικάζει τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης, σε ένα μαραθώνιο για την εξυπηρέτηση ακόμα και των πιο απλών περιστατικών πρωτοβάθμιας υγείας. Στις ουρές των ήδη υπερφορτωμένων νοσοκομείων, το προσωπικό τους πλέον συνεχίζει την υπόθεση της εξυπηρέτησης των ασθενών με πραγματικά ηρωική ευσυνειδησία, κόντρα σε μια κυβέρνηση που επιτίθεται συνεχώς στην υγεία του λαού.

Το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, μετά από αυτό των πολύ-ιατρείων του ΙΚΑ, έγινε τόσο βιαστικά και τόσο εκδικητικά ως προς τους ασθενείς, που προκαλεί πραγματική έκπληξη στους πολίτες

-          Ως και το προηγούμενο βράδυ, οι ιδιωτικές τηλεφωνικές γραμμές για τον προγραμματισμό επίσκεψης λειτουργούσαν κανονικά. Αντί τουλάχιστον να ενημερώνουν το κοινό, συνέχισαν να κλείνουν (με το αντίστοιχο αντίτιμο) εξετάσεις, ενώ σε λίγες ώρες τα πολύ-ιατρεία θα έκλειναν.

-          Το ΦΕΚ δεν είχε εκδοθεί, άλλα παρόλα αυτά κλιμάκια παραλαβής του Υπουργείου ζητούσαν να παραδοθούν οι εγκαταστάσεις σε νομικό κενό και κατά παράβαση της ευθύνης προστασίας τους από το προσωπικό.

-          Μετά την παράδοση των πολύ-ιατρείων, σε πολλές περιπτώσεις ο μόνος που έμενε να ενημερώσει τους ασθενείς όπου προσέρχονταν κανονικά, ήταν ο ιδιωτικός φύλακας!

Ένα ακόμα δείγμα της προχειρότητας και της αδιαφορίας για τις ανάγκες των πολιτών, αποτελεί η διαμορφωθείσα κατάσταση με τους ελέγχους του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), μια κρίσιμη και νευραλγική υπηρεσία όπου εδώ και καιρό απαξιώνεται, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις  της.

Αλλά η υποβάθμιση και η απαξίωση δεν τελειώνουν εκεί. Μετά το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ και το σφράγισμα των πολύ-ιατρείων του, όπου συνεδρίαζαν οι ιατρικές επιτροπές για την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας, το ΚΕΠΑ της Πρέβεζας μεταφέρθηκε στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και συγκεκριμένα στο Γραφείο του Διευθυντή, (!) (αφού στο Υποκατάστημα δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος χώρος) έναν χώρο απολύτως ακατάλληλο για την εκπλήρωση των εξετάσεων ασθενών που αιτούνται πιστοποίησης αναπηρίας. Ένα χώρος στον οποίον δεν υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός, όργανα, ούτε καν ιατρική κλίνη, στεγάζει σήμερα τις εξετάσεις των ασθενών, προς την απόγνωση όλων των εμπλεκομένων.

Έτσι, ως και σήμερα, τα ΚΕΠΑ στην Πρέβεζα εξετάζουν στο Γραφείο του Διευθυντή, με τον Διευθυντή να έχει … αναγκαστικά μετακομίσει σε άλλο γραφείο ή να περιφέρεται και τους εξεταζόμενους ασθενείς με τους συνοδούς τους να στοιβάζονται στο ίδιο χώρο υποδοχής με τους άλλους ασφαλισμένους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους συναλλασσόμενους να αντικρίζουν παραπληγικούς σε καροτσάκια υποβασταζόμενους ασθενείς κλπ. Ο παραλογισμός συνεχίζεται και οι πολίτες βιώνουν την συνεχή απαξίωση τους δικαιώματος τους σε δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές παροχές υπηρεσιών υγείας.

Επειδή οι ακολουθούμενες πολιτικές  υποβαθμίζουν ριζικά την  υγεία και την πρόνοια των πολιτών και οδηγούν σε πολλαπλά αδιέξοδα.

Επειδή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των αιτούντων πιστοποίησης θίγεται με τρόπο απόλυτο και πρωτοφανή.

 

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1. Ποιος είναι ο απολογισμός του Υπουργείου Υγείας ως προς το κλείσιμο των πολυ-ιατρείων του ΕΟΠΥΥ και τις συνέπειες που αυτή η κίνηση είχε στους πολίτες;

2. Με ποιο τρόπο και ποιο χρονοδιάγραμμα θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει με το ΚΕΠΑ Πρέβεζας;