Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Πρέβεζα: "Έπεσαν" τα πρώτα πρόστιμα για το κάπνισμα

Πρέβεζα: "Έπεσαν" τα πρώτα πρόστιμα για το κάπνισμα
Σε πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου προχωρούν τα αρμόδια όργανα και ήδη από σήμερα "έπεσαν" τα πρώτα πρόστιμα σε καταστήματα της Πρέβεζας.
Μετά από μια περίοδο «προσαρμογής» και υποδείξεων, ξεκίνησε στην ουσία η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και από το πρωί ειδικό κλιμάκιο αποτελούμενο από αστυνομικούς προχώρησε σε ελέγχους σε καταστήματα της πόλης.
Να θυμίσουμε πως το ύψος του προστίμου ανέρχεται στα 600 ευρώ ανά παράβαση (τασακια, κάπνισμα, ταμπέλες) για τον καταστηματάρχη και στα 50 ευρώ για τον πελάτη που καπνίζει.
Σε γενικές γραμμές πάντως φαίνεται πως οι καταστηματάρχες είναι και οι ίδιοι αποφασισμένοι να συμμορφωθούν με το νόμο, ενώ οι έλεγχοι πρόκειται να συνεχιστούν αφού και οι οδηγίες από το αρμόδιο Υπουργείο είναι σαφείς και αυστηρές.
Να σημειώσουμε πως τη Δευτέρα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη απέστειλε εγκύκλιο για το κάπνισμα στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας, ζητώντας να εφαρμοστεί έστω και τώρα, σχεδόν 6 χρόνια μετά την ψήφιση του, ο νόμος Λοβέρδου.
Με την εγκύκλιο η κ. Κουτζαμάνη ζητά να δοθούν δέουσες οδηγίες στις αρμόδιες αρχές για την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους.
Η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει στην εγκύκλιο της ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας («εξαιρουμένων» των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού), σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης (εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον).
Όπως διευκρινίζεται, «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά. Το κάπνισμα απαγορεύεται στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και αγοραίων και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και Δημοσίας Χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Τέλος, η κ. Κουτζαμάνη στην εγκύκλιο της αναφέρει τις αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης τους καπνίσματος και την επιβολή κυρώσεων.