Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους
πιστούς μονάχα δύο φορές να φάνε ψάρι, συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού και την
Κυριακή των Βαΐων. Στην ορεινή όμως Ελλάδα και στις πιο φτωχές περιοχές ο
παστός μπακαλιάρος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση
Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι
θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Με τα χρόνια αυτή η
συνήθεια εδραιώθηκε στην ζωή των ανθρώπων και έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του
διπλού εορτασμού.