Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Στην βουλή έφερε το θέμα της λειτουργίας αγορών παραγωγών ο Κώστας Μπάρκας



Με το άρθρο 56 του νόμου 4235/2014 ορθά θεσμοθετήθηκε η λειτουργία αγορών παραγωγών, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ και παράγουν τα αγροτικά τους προϊόντα εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου λειτουργεί η κάθε Αγορά.

            Για την ενεργοποίηση όμως του θεσμού απαιτείται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 62, με την οποία να καθορίζονται λεπτομέρειες για τα αρμόδια όργανα, τα δικαιολογητικά, την τηρούμενη διαδικασία, την έναρξη λειτουργίας, τα ειδικά θέματα ως προς τους κανόνες λειτουργίας κ.α.

            Παρά λοιπόν την θεσμοθέτηση νομικά της λειτουργίας των εν λόγω αγορών λόγω της μη έκδοσης της ΚΥΑ το εγχείρημα των Αγορών Αγροτών παραμένει μετέωρο αφού δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιηθεί λόγω του ότι οι καθυστερήσεις το υπονομεύουν και δημιουργήσουν προβλήματα. Συγκεκριμένα στην Πρέβεζα, η Αγορά Αγροτών λειτουργούσε πιλοτικά σε σημείο της πόλης όπου είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο. Ωστόσο το Σάββατο 15.2.2014, για πρώτη φορά από την ημέρα έναρξής της, μετά από εισαγγελική εντολή λόγω καταγγελίας του Συλλόγου Οπωροπωλών, η Αγορά δεν λειτούργησε.

            Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση της ΚΥΑ και την επίλυση των προβλημάτων. Επίσης καλεί το σύνολο του κόσμου της αγροτιάς για την διαμόρφωση ενιαίου κοινού μετώπου για την προάσπιση των δικαίων αιτημάτων του αγώνα τους. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η συσπείρωση όλων των δυνάμεων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υλικών νικών που θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας και θα δείχνουν ένα διαφορετικό μοντέλου που θα αναδιοργανώνει τον νευραλγικό πρωτογενή τομέα της Ελληνικής οικονομίας.

            Τέλος μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό στην οποία θα του ζητάμε να δεσμευτεί για το πότε ακριβώς θα προβεί στην έκδοση της ΚΥΑ.