Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

43 προτάσεις από την Ήπειρο στον Αναπτυξιακό Νόμο. Στα 94 εκατομμύρια το σύνολο των επενδύσεων

ANAPTYKSIAKOS NOMOS

Υπερδιπλάσιες είναι οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην Ήπειρο, για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο, στον πρώτο κύκλο του 2014 σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης Μηταράκης.
Στο δεύτερο κύκλο του 2013 στην Ήπειρο είχαν κατατεθεί μόλις 13 προτάσεις για νέες επενδυτικές μονάδες.
 
Στην πρώτη προκήρυξη του 2014, που έληξε πριν από λίγες ημέρες, κατατέθηκαν τριάντα τρεις επενδυτικοί φάκελοι με συνολικό προϋπολογισμό 16 εκατομμύρια ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τρεις επιπλέον προτάσεις με συνολικό προυπολογισμό 51 εκατομμύρια έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε προβλέπεται από τη νομοθεσία προτάσεις άνω των τριών εκατομμυρίων να υποβάλλονται στο Υπουργείο κι όχι στην Περιφέρεια.
Επτά επιπλέον προτάσεις με προυπολογισμό 27 εκατομμύρια έχουν κατατεθεί στη γενική επιχειρηματικότητα.
Στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι συντέλεσαν οι τροποποιήσεις του αναπτυξιακού νόμου κατά την προηγούμενη χρονιά οι οποίες στόχευαν στην άμεση βελτίωση της ρευστότητας και την απλούστευση των διαδικασιών.
Ενόψει του νέου Ευρωπαϊκού Χάρτη 2014-2020 το Υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται ήδη για την αναμόρφωση του αναπτυξιακού Νόμου.
Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πλαίσιο θα διατηρεί όλα τα θετικά στοιχεία που διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ταυτόχρονα όμως θα είναι ενταγμένο στο «δεκαετές σχέδιο για την ανάπτυξη» που εκπονεί η κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλει στην έμπρακτη στήριξη του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου.