Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνει η Ελλάδα


Για πέμπτη φορά βρίσκεται από σήμερα στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ελλάδα, από την προσχώρησή της το 1981 στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και υπό την ηγεσία τότε του Κωνσταντίνου Καραμανλή (http://youtu.be/lFU8JWqpC_U). Η Ελλάδα παρέλαβε την Προεδρία σήμερα από την Λιθουανία και 1η Ιουλίου 2014 θα την παραδώσει στην Ιταλία. 

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, όπως τις ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε παρέμβασή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (20/12/13) είναι:

Α. Η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της συνοχής.
Β. Η εμβάθυνση της ενοποίησης, και ιδιαίτερα της ΟΝΕ, με την προώθηση πολιτικών και δράσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, που βγήκαν στην επιφάνεια στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Γ. Η μετανάστευση, η διαχείριση συνόρων και η κινητικότητα των πολιτών της Ένωσης στο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Δ. Οι θαλάσσιες Πολιτικές της ΕΕ - ΑΟΖ

Την πεποίθησή του ότι θα είναι μια πετυχημένη Προεδρία αυτή που ξεκινά σήμερα εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Πρέβεζας, Βαγγέλης Ντάκουλας, με αφορμή την ανάληψη της  Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  από την Ελλάδα. «Εύχομαι κάθε επιτυχία στην Κυβέρνηση. Η Προεδρία αυτή θα έχει δράση σε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει και των εκλογών του Μαΐου. Εμείς ως ΝΟ.Δ.Ε. Πρέβεζας πρόκειται να προχωρήσουμε σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών του νομού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εκλογές και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά και την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές».

,






Όπως  αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας,  www.gr2014.eu, η εκάστοτε Προεδρία αποτελεί προνόμιο και υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθένα από τα 28 κράτη-μέλη αναλαμβάνει εκ περιτροπής για μια περίοδο έξι μηνών την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η παράδοση των ηνίων του Συμβουλίου της ΕΕ από την κάθε κυλιόμενη Προεδρία προς την επόμενη λαμβάνει χώρα την 1η Ιανουαρίου και 1η Ιουλίου κάθε έτους. Σύμφωνα με Απόφαση του Συμβουλίου της 1ης Ιανουαρίου 2007, η σειρά των κυλιόμενων προεδριών έχει καθοριστεί έως το 2020. Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, εγκαινιάστηκε με την ιδρυτική Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 1957.

Τα εγκαίνια της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ελλάδα, με παρουσία πλήθους ευρωπαίων αξιωματούχων, θα γίνουν στις 8 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.



 ΝΟΔΕ Πρέβεζας