Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ολόκληρη η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας στην συνάντηση για το ΕΣΠΑ

Κύριε Περιφερειάρχη
Κύριοι Δήμαρχοι
Κυρίες και Κύριοι
Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η μετάβαση αυτή απαιτεί εντατική προετοιμασία και μεθοδικό σχεδιασμό. Ήδη έχουμε σχεδόν τελειώσει την προετοιμασία με συστηματική και σκληρή δουλειά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι.  Η επιτυχία του αναπτυξιακού εγχειρήματος για μια Περιφέρεια συναρτάται άμεσα και με το βαθμό επιτυχίας στην απορρόφηση και ποιοτική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε τις μεγαλύτερες απορροφήσεις από κάθε άλλη Περιφέρεια με επίτευξη των στόχων τόσο σε ποσοτικούς όσο και ποιοτικούς όρους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας κο Αλέξανδρο Καχριμάνη για την ουσιαστική συμβολή του στην αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου τα τελευταία 3 χρόνια. Διότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτά τα τρία χρόνια της θητείας του έχει συντελεστεί τεράστια πρόοδος στην ένταξη μικρών και μεγάλων έργων στο ΕΣΠΑ και στην απορρόφηση που θα αποτελέσουν τη βάση της ανάπτυξης για το μέλλον της Ηπείρου.
Παρ' ότι διανύσαμε και συνεχίζουμε να διανύουμε μια αντίξοη οικονομική συγκυρία πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο έργο που έδωσε ορατά αποτελέσματα. Με πολλή προσπάθεια και σκληρή δουλειά εντάχθηκαν σημαντικά έργα κάποια από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και κάποια οδεύουν προς την αποπεράτωσή τους.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την κ. Ελένη Ρόκου διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής, η οποία συνεισέφερε καταλυτικά στο έργο μας με την πολύτιμη τεχνογνωσία της, ούτως ώστε τα οράματά μας για την Ήπειρο να λάβουν τεχνοκρατικό υπόβαθρο και να συναντήσουν την πολύπλοκη κωδικολογία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες της, καθώς και τους δικούς μου συνεργάτες και υπηρεσιακούς παράγοντες για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Η στάση μας και για τη νέα προγραμματική περίοδο θα είναι διεκδικητική σε σχέση με τομείς ανάπτυξης και αναλογούντα ποσά. Ήδη προεντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έργα όπως η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» με προϋπολογισμό περίπου 37,5 εκ. €.
Λαμβάνοντας υπόψη και το πλαίσιο εντός του οποίου οι αρμόδιες αρχές σχεδίασαν τον αναπτυξιακό προγραμματισμό επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω συνοπτικά την αναπτυξιακή στρατηγική για το Νομό μας και τους στόχους που έχουμε θέσει για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020.

Πρώτα ο άνθρωπος: Είναι γεγονός ότι πρωταρχική προτεραιότητα δεν μπορεί παρά να είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η καταπολέμηση της ανεργίας. Και σε αυτή την προγραμματική περίοδο, όπως άλλωστε κάναμε και στην προηγούμενη, θα επικεντρωθούμε στον ανθρώπινο παράγοντα· τον πολίτη, το ανθρώπινο δυναμικό και τις υψηλές δυνατότητες του σε κάθε τομέα, παρέχοντας του τη στήριξη και τα εφόδια για εύρεση εργασίας.
Πρωτογενής τομέας: Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους κύριους πλουτοπαραγωγικούς τομείς της περιοχής μας. Στηρίξαμε και θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα διότι πιστεύουμε ότι η ανάδειξη και αξιοποίηση της παραγωγικής βάσης της περιοχής μας, μπορεί να αποτελέσει άμεσα διέξοδο για το ανθρώπινο δυναμικό, και να οδηγήσει σε βιώσιμη απασχόληση με εξωστρεφή προσανατολισμό και κατά τρόπο που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.
 
Περιβάλλον: Η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων ήταν στην τριετία που πέρασε και συνεχίζει να είναι απαράβατη προτεραιότητά μας. Είδαμε και αποδείξαμε στην πράξη, ότι ανάπτυξη και περιβάλλον δεν έρχονται σε αντίθεση αλλά, με τη σωστή διαχείριση, αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοενισχύονται.

Τουρισμός: Ήδη έχουμε κάνει πολλά στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης, της προβολής της Ηπείρου και της προσέλκυσης επισκεπτών με σημαντική αύξηση τους. Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή μας και άμεσο χρηματοδότη της οικονομίας μας. Στόχος μας είναι και σε αυτή την προγραμματική περίοδο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στο να καταστήσουμε την Ήπειρο πρότυπο σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης "Ήπειρος 4 εποχών". Αυτό θα το πετύχουμε με την εφαρμογή του επιχειρησιακού-στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου σε συνέργεια με το φιλόδοξο πρόγραμμα της τουριστικής προβολής που υλοποιείται, με εξωστρέφεια και προωθητικές ενέργειες.

Υποδομές: Η φυσική θέση της Ηπείρου (Δυτική Πύλη της Ελλάδας προς την Ε.Ε και τη Βαλκανική) με τη σταδιακή άρση της συγκοινωνιακής της απομόνωσης και την κατασκευή των μεγάλων υπερτοπικών μεταφορικών υποδομών (Εγνατία Οδός, αποπεράτωση της Ιόνιας Οδού, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Αεροδρόμια Ακτίου και Ιωαννίνων) και με δεδομένο την εκτέλεση οδικών αξόνων από Βορρά προς Νότο (Ιταλία-Κροατία-Μαυροβούνιο-Αλβανία), όπου η πρόσβαση από Τεργέστη στα Ιωάννινα εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή σε λιγότερο από έξι ώρες, δίνεται η ευκαιρία στην Ήπειρο να αποτελέσει Σταυροδρόμι.
Για το λόγο αυτό πρέπει να εστιάσουμε στην οδική διασύνδεση του Νομού μας με την Εγνατία και την Ιόνια Οδό, στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, όπως επίσης και στη βελτίωση και συντήρηση του Εθνικού, επαρχιακού και βασικού οδικού δικτύου.
Διότι άμεση προτεραιότητα μας είναι η οδική ασφάλεια σε όλο το δίκτυο του νομού.

Προτεραιότητα μας αποτελεί η αξιοποίηση του Κάστρου Αγίου Ανδρέα και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία διοικητηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών της ΠΕ Πρέβεζας και εστιών πολιτισμού.

Βασικός μας στόχος είναι και η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, η ενίσχυση του νοσοκομείου και όλων των δομών υγείας του Νομού, κάτι πάνω στο οποίο ήδη εργαζόμαστε.
Όραμά μας η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου.
Σημαντικός μας στόχος επίσης είναι η αναβάθμιση του λιμανιού της Πρέβεζας σύμφωνα με το Master plan που έχει εκπονηθεί.


Πολιτισμός: Ο πολιτισμός, τόσο ως ζωντανή παράδοση και καλλιτεχνικά δρώμενα, όσο και με τη μορφή του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Την τριετία που πέρασε πραγματοποιήσαμε πλήθος ενεργειών ανάδειξης και αξιοποίησης του αρχαιολογικού μας πλούτου και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί ήδη έγινε το πρώτο βήμα για τη νέα προγραμματική περίοδο με την προένταξη των «Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» που περιλαμβάνει έργα ανάδειξης των μνημείων αλλά και έργα υποδομών. Η επιτυχής ολοκλήρωση του είναι από τα σημαντικότερα οράματα μας. Αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα που κάνει πράξη αυτήν την συνέργεια.

Κοινωνικές εξυπηρετήσεις: Ήμασταν και θα είμαστε δίπλα στον άνθρωπο. Θα σταθούμε δίπλα του στην καθημερινότητα του και στα προβλήματα που βιώνει από την οικονομική κρίση.  Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τις υποδομές πρόνοιας για άτομα με ειδικές ανάγκες, και να οργανώσουμε δράσεις ενημέρωσης και προστασίας που θα απευθύνονται στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (τρίτη ηλικία, ΑΜΕΑ, άνεργοι, άτομα εθισμένα σε ουσίες).

Εκπαίδευση: Ήταν και θα συνεχίσει να είναι στις προτεραιότητες μας η εκπαίδευση. Στόχος μας είναι μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα που θα υλοποιηθούν από το ΚΕΚ της Π.Ε Πρέβεζας, η τοπική κοινωνία να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για πιο εύκολη εξεύρεση εργασίας.
Τέλος στους βασικούς μας στόχους είναι η σωστή αξιοποίηση της ενέργειας προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
και
η ανάπτυξη της Τεχνολογίας της Πληροφόρησης (υιοθέτηση καινοτομίας σε όλους τους τομείς, ψηφιακές θεματολογικές αναπαραστάσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
Σας παρουσίασα συνοπτικά τους στόχους που έχουμε θέσει για τη νέα προγραμματική περίοδο, στόχοι οι οποίοι εξειδικεύουν το αναπτυξιακό όραμα που έχουμε για την περιοχή μας.
Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα με απτά αποτελέσματα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να χτίζουμε ένα μέλλον ανάπτυξης και απασχόλησης για την Ήπειρο, όχι θεωρητικά και με υποσχέσεις αλλά με χειροπιαστά επιτεύγματα. Αισιοδοξούμε, ότι με συστηματική προσπάθεια, σκληρή δουλειά, σχεδιασμό και όραμα θα επιτύχουμε πολλά περισσότερα το επόμενο διάστημα.