Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Γεννήθηκαν χελωνάκια στην Καστροσυκιά


THALASSAΔεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν οι ακτές της Πρέβεζας είχαν γεμίσει από νεκρές χελώνες, προκαλώντας θλίψη σε πολλούς καθώς ένα από τα προστατευόμενα είδη αποδεκατίζονταν. Αυτή την φορά η είδηση για τις χελώνες είναι ευχάριστη. Δύο Καρέτα- Καρέτα, γέννησαν στην παραλία της Καστροσυκιάς, πράγμα όχι πολύ συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια.
Τις χελώνες παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή που βγήκαν στην παραλία και εναπόθεσαν τα αυγά τους Γάλλοι επιστήμονες οι οποίοι «οριοθέτησαν» το


σημείο, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους κολυμβητές, ενώ με βάση τους υπολογισμούς τους τα χελωνάκια θα βγουν από τα αυγά και θα κατευθυνθούν προς την θάλασσα γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η Καστροσυκιά όμως δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο χελώνες Καρέτα-Καρέτα γέννησαν τα αυγά τους αφού λουόμενοι κατέγραψαν μικρά χελωνάκια και στην παραλία Αλωνάκι. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια νότα αισιοδοξίας αναφορικά με την προστασία της θαλάσσιας ζωής δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σε Ιόνιο και Αμβρακικό από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν νεκρές, περισσότερες από 40 χελώνες Καρέτα-Καρέτα στην πλειοψηφία τους χτυπημένες στο κεφάλι. Οι μεγαλύτεροι κάτοικοι της Καστροσυκιάς θυμούνται παλιότερα αρκετές χελώνες να γεννούν στην περιοχή, σημειώνοντας ότι τα χελωνάκια που γεννήθηκαν εκεί θα επιστρέψουν και αυτά στο συγκεκριμένο σημείο για να εναποθέσουν τα αυγά τους.