Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Farmer Market Πρέβεζας.. καινοτομία με εμπόδια

άρθρο από το preveza-info
Οι πολιτικοί μας ταγοί μας έχουν ''πιπιλήσει'' το μυαλό, ότι για την έξοδο από την κρίση πρέπει να παράγουμε και να επιχειρούμε.
Ως προς αυτό το κομμάτι δεν έχουν και άδικο.
Τι γίνεται όμως όταν η πολιτεία στέκεται εμπόδιο  και όχι αρωγός σε τέτοιες δράσεις.
Η λαϊκή αγορά αγροτών της Πρέβεζας ήταν μια νέα δράση -  μορφή επιχειρηματικότητας,  η πρώτη πανελλαδικά που λειτούργησε πιλοτικά ως κάτι νέο και καινοτόμο.
Πράγματι για πρώτη φορά,   μόνο οι  παραγωγοί και όχι  έμποροι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε μια λαϊκή, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες και προσιτές  για όλους.
Όπως είναι γνωστό για να γίνει κάτι νέο στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.
 Η λειτουργία της Λαϊκής στηρίχτηκε,  σ’ένα προσωρινό  νομοθετικό πλαίσιο που μάλλον ‘’μπάζει’’, αν λάβουμε υπόψη τις καταγγελίες εμπόρων που ζητούν την αναστολή   λειτουργίας της.
Έτσι μετά από 18 μήνες λειτουργία της Λαϊκής φτάσαμε το περασμένο Σάββατο ελεγκτής της περιφέρειας, νομίμως μετά από καταγγελία, να προειδοποιεί για πρόστιμα.
Για άλλη μια φορά ζούμε το θλιβερό φαινόμενο της ελληνικής κοινοβουλευτικής γραφειοκρατίας,  που κάποιος θέλει να επιχειρήσει και το κράτος τον ΄΄φρενάρει’’, μας και το κοινοβούλιο δεν αξιώθηκε τόσο καιρό   να νομοθετήσει και να νομιμοποιήσει τις αγροτικές λαϊκές αγορές.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης,  είναι η δήλωση του προέδρου της ΕΝΑ Πρέβεζα κου Ραβανού μιλώντας σε Ρ/Σ  ο οποίος είπε ‘’ πρώτοι καινοτομήσαμε…. πρώτοι θα κλείσουμε;’’