Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Δίωξη Πρέβεζας: Η ομάδα που γράφει τη δική της ιστορία…


Σίγουρα καταγράφουν μία από τις καλύτερες επιδόσεις σε όλη την Ελλάδα. Ίσως και την καλύτερη. Η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Πρέβεζας αποτελεί παράδειγμα για όλους με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά της.
Πριν καλά καλά συμπληρωθεί ο ενδέκατος μήνας του 2013...ζυγίζει ενάμισι τόνο χασίς. Είναι η ποσότητα που κατασχέθηκε σ' αυτό το διάστημα.

Ίσως οι πολίτες, όταν ακούνε «Ομάδα Δίωξης» έχουν στο μυαλό τους ένα πολυπληθές σχήμα με όλη τη σύγχρονη υποδομή και με υποστηρικτές δυνάμεις. Όμως αυτά συμβαίνουν μόνο σε αμερικάνικες ταινίες.
Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Ενίοτε και σκληρή.
Η Ομάδα Δίωξης της Πρέβεζας, αυτή που κατάφερε να κατασχέσει ενάμισι τόνο χασίς, αποτελείται από μόλις τρία άτομα, τον σκύλο –είναι ο Έρως, πιστός σύντροφος και συνεργάτης- και τον εκπαιδευτή του.
Η δουλειά τους δύσκολη. Και επικίνδυνη. Χρειάζεται θάρρος και περίσσευμα ψυχής για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
Ποτέ δεν μετρούν τον χρόνο. Φεύγοντας από το σπίτι και τους δικούς τους δεν ξέρουν ποτέ ποια ώρα θα επιστρέψουν...
Η τελευταία μεγάλη επιτυχία γράφτηκε σε μία ερημική παραλία, στον Άγιο Νικήτα Λευκάδας. Είχαν τις πληροφορίες για διακίνηση μεγάλου φορτίου ναρκωτικών και τις αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο.
Η «καβάντζα» εντοπίστηκε και τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση. Άλλοτε η παρακολούθηση αυτή μπορεί να κρατήσει και μέρες. Κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Είτε βρέχει, είτε έχει καύσωνα, έμαθαν να γίνονται ένα με το βράχο ή το δέντρο, να μένουν ακίνητοι ώρες, να υπομένουν....
Κι άλλοτε καλούνται να δράσουν μέσα στην πόλη, σε στέκια γνωστά ή άγνωστα... Να πατάξουν και προλάβουν.
Η μάχη με τη διακίνηση των ναρκωτικών, η μάχη με το οργανωμένα κυκλώματα που δρουν πλέον στην περιοχή, μπορεί να θεωρείται άνιση. Όμως κερδίζεται!
Κερδίζεται κάθε φορά που κατάσχεται μία μεγάλη ποσότητα ή ένα γραμμάριο ηρωίνης. Και κερδίζεται γιατί πίσω από κάθε γραμμάριο που πέφτει στα χέρια της αστυνομίας υπάρχει κάποιο παιδί που έχει το περιθώριο να σωθεί.
Η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Πρέβεζας γράφει τη δική της ιστορία.... Καθημερινά! Με κόπο, με θάρρος και με αυτοθυσία.
Και η ανταμοιβή τους δεν είναι άλλη από το μπράβο που τους πει η τοπική ηγεσία. Το χτύπημα στην πλάτη από τον διοικητή τους. Το χαμόγελο από τους φίλους... Η αναγνώριση από την κοινωνία την οποία κερδίζει μέρα με την μέρα η ομάδα... Γιατί κυρίως είναι αυτό ακριβώς. Ομάδα.