Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Συγχαρητήρια Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής στην Περιφέρεια Ηπείρου για το ΕΣΠΑ

 
Με την αναγνώριση της αποτελεσματικής αξιοποίησης και απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν. Το βράδυ της Δευτέρας ο Επίτροπος παρακάθισε σε δείπνο εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Ηπείρου, οι οποίοι κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο.
 
Στην προσφώνησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε τις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στις εντάξεις/απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, που την έχουν φέρει στην πρώτη θέση των περιφερειών της χώρας. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής, όπως οδικοί άξονες (Ιόνια Οδός- Ε65) κ.ά.
 
Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η Ήπειρος, μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξή της στον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με τη μεταποίηση, στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας, στο περιβάλλον και στην παροχή υπηρεσιών.
 
«Η κατεύθυνση που έχετε δώσει, - είπε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον κ. Χαν- σε προηγούμενη συνάντησή μας, κινείται στο πλαίσιο ότι οι Υπηρεσίες της Πολιτείας και δη της Περιφέρειας, θα πρέπει να αναλάβουν ένα διαφορετικό ρόλο στη νέα προγραμματική περίοδο: Θα πρέπει δηλ. να προσεγγίζουνε εκείνες τις επιχειρήσεις, ώστε να αναλάβουν δράσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων.
 
Η φιλοσοφία αυτή μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Ωστόσο υπάρχει ζήτημα, ως προς την ατολμία του Κεντρικού κράτους να στηρίξει στην πράξη την αποκέντρωση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί από τις αιρετές Περιφέρειες».