Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

1o Βραβείο για το "ΠΑΡΙΖΑΚΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ένα καινοτόμο διατροφικό προϊόν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το «Παριζάκι Θαλασσινών», κέρδισε το Πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Ecotrophelia 2011, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιήθηκε στη διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «Anuga» της Κολωνίας.
Το πρωτοπόρο αυτό προϊόν, που δημιούργησε το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με ομάδα του Ελληνικού Ανοιχτού
Πανεπιστημίου, είχε κερδίσει, λίγες μέρες νωρίτερα, το πρώτο βραβείο στον «1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2011 συμμετέχουν φοιτητικές ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων της Ευρώπης, οι οποίες σε συνεργασία με εταιρείες, αναπτύσσουν οικολογικά, καινοτόμα προϊόντα τροφίμων και ποτών.
Ως βάση για την κατασκευή του είναι η μεταποίηση με φυσικές μεθόδους των θαλασσινών από αχρησιμοποίητα τμήματα των κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές), που κατά την επεξεργασία τους από τις εταιρίες ιχθυρών, παραμένουν ανεκμετάλλευτα, παρά την διατροφική τους αξία. Επιπλέον, περιλαμβάνει φυτικές ίνες και φυτικό λίπος από βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στην μελέτη παραγωγής του προϊόντος συμμετείχαν ο μεταδιδάκτορας Δημήτρης Γεωργαντέλης και η υποψήφια διδάκτορας, Αυγουστίνη Γκαλιτσοπούλου.
Το παριζάκι (είδος σαλαμιού) θαλασσινών, πέρα από την γεύση του, διακρίθηκε και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Ωστόσο το προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά, από το νέο έτος.