Άγνωστες και πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την κατασκευή και τη λειτουργία του πιο σύνθετου μηχανισμού της αρχαιότητας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι βρέθηκαν χθες στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης για να παρακολουθήσουν την ομιλία του καθηγητή Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Σειραδάκη , «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η ανακάλυψη – Η μελέτη – Οι τεχνικές – Η χρήση».
Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας στο πλαίσιο συμμετοχής της στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013-2014, με θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου» διοργάνωσε την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που είχε επίκεντρο τον καταπληκτικό μηχανισμό που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας, από την ανακάλυψή του λίγο πριν από το Πάσχα του 1900 μέχρι και σήμερα και παράλληλα εγκαινίασε την περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», στην οποία εκτίθεται το πλέον πρόσφατο και πιστό αντίγραφο του μηχανισμού, πλαισιωμένο από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.
«Ο χρόνος είναι κίνηση, μετασχηματισμός και εξέλιξη. Ο χρόνος είναι μνήμη και άρα ιστορία. Όλα τα πράγματα γύρω μας με κάποιον τρόπο τον κουβαλούν μέσα τους. Με την αποψινή μας εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να προσπαθήσουμε να τον αποκαλύψουμε» τόνισε στο καλωσόρισμά της η προϊσταμένη της ΛΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Χριστίνα Μερκούρη καλώντας τον κ. Σειραδάκη να μιλήσει για όλα τα βήματα που έχουν γίνει από την ανακάλυψη του μηχανισμού μέχρι και σήμερα.
«Η ιστορία της ανακάλυψής του μηχανισμού είναι εντυπωσιακή. Το 1900 Συμιακοί σφουγγαράδες αναγκάστηκαν να αγκυροβολήσουν στα Αντικύθηρα λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής. Ήταν Μ. Τρίτη και ένας δύτης, ο Ηλίας Λυκοπάντης, βούτηξε, είτε για να τσεκάρει μια νέα στολή, είτε –πιο πιθανόν– για να μαζέψει θαλασσινά για το νηστίσιμο γεύμα. Αντ’ αυτού, προς μεγάλη έκπληξη του καπετάνιου, ο Ηλίας ανέσυρε από το βυθό τον βραχίονα ενός μπρούτζινου αγάλματος. Είχε ανακαλύψει, σε βάθος περίπου 50 μέτρων, ένα από τα πλουσιότερα αρχαία ναυάγια που έμελλε να γίνει γνωστό ως το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων». Λίγους μήνες αργότερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία ξεκίνησε μια σειρά συστηματικών ενάλιων ανασκαφών, κατά τη διάρκεια των οποίων ανασύρθηκαν σημαντικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα ο περίφημος Έφηβος των Αντικυθήρων, πολλά από τα οποία εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Ανάμεσά τους ήταν και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο οποίος, διαβρωμένος, κομματιασμένος και απολιθωμένος πλέον μετά από 2000 χρόνια στο βυθό της θάλασσας, έμελλε να αλλάξει τη γνώμη πού είχαμε μέχρι σήμερα για τις τεχνολογικές ικανότητες των προγόνων μας» είπε εισαγωγικά ο κ. Σειραδάκης σημειώνοντας πως οι διαστάσεις του Μηχανισμού ήταν περίπου 30×20×10 cm – λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop – και περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και να προβλεφθούν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές).
περισσότερα στο atpreveza