Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Απάντηση της Π.Ε. Πρέβεζας σε δημοσίευμα του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού

Προηγούμενο ανακριβές δημοσίευμα μας έδωσε την  ευκαιρία να ενημερώσουμε τους πολίτες για το έργο που πραγματοποιούμε στον Αμβρακικό, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Αναφερθήκαμε στην απομάκρυνση όλων των χοιροτροφικών μονάδων από τον ποταμό Λούρο, την εφαρμογή βιολογικού καθαρισμού σε όλες τις χοιροτροφικές μονάδες, αναφερθήκαμε στους αυστηρούς ελέγχους που διενεργούν οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πρέβεζας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Διεύθυνση Ανάπτυξης) σε επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση, πχ χοιροτροφικές εγκαταστάσεις, σφαγεία, σε διάχυτες ρυπογόνες εστίες, ελέγχους σε ιχθυοκαλλιέργειες, ελέγχους για την ποιότητα των υδάτων, για διοξίνες και βαρέα μέταλλα σε ψάρια, για τοξικό φυτοπλαγκτόν, κ.α.        

            Αναφερθήκαμε, επίσης σε ένα σπουδαίο έργο για τον Αμβρακικό, την Εκβάθυνση του Λιμανιού της Πρέβεζας, με άμεση επίπτωση στην ανανέωση των υδάτων του Αμβρακικού μέσα από το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ με προϋπολογισμό 6.050.000,00 ευρώ. Με το έργο αυτό θα διαπλατυνθεί το εσωτερικό στόμιο του διαύλου για να αντιμετωπισθεί η ανεπαρκής ανανέωση των υδάτων, αλλά και για να μειωθεί ουσιαστικά το φαινόμενο του ευτροφισμού και να σταματήσει η σταδιακή μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στον Αμβρακικό.

            Επιδεικτικά αγνοήσατε τα δεδομένα αυτά, εστιάζοντας σε εκείνα που εσείς θέλατε να προβάλλετε, με αποτέλεσμα να παραπληροφορείτε τους πολίτες, να δημιουργείτε εντυπώσεις και να παραποιείτε την αλήθεια.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες: Αναφέραμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας ότι  «η χωροταξική διευθέτηση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό Κόλπο αποτελεί μια σημαντική παράμετρο του θέματος. Εφαρμόζουμε την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα την υπ’ αριθμ. 31722/4-11-2011 Απόφαση Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.

            Σχετικά με τη δυναμικότητα των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, κατ’ εξαίρεσιν  στον Αμβρακικό δεν εφαρμόστηκε η κοινή υπουργική εγκύκλιος (121570/1866/12-6-2009) που προέβλεπε την αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Έχοντας λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του Αμβρακικού Κόλπου και την επιβάρυνση την οποία έχει υποστεί αποφασίστηκε να μην αυξηθεί η δυναμικότητα των υφιστάμενων μονάδων.

            Επίσης αναφέραμε ότι, με βάση το ίδιο πλαίσιο, για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος, δεν χορηγήθηκε ούτε μια νέα άδεια για τη δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.»

 

            Τα δεδομένα αυτά θελήσατε να αμφισβητήσετε, προβάλλοντας παραποιημένη την αλήθεια. Αναμέναμε να απαντήσετε επί της ουσίας, στο αν δόθηκαν νέες άδειες, όπως αναφέραμε στην απάντησή μας. Διότι ενώ γνωρίζετε ότι δεν δόθηκαν, δεν το λέτε, αλλά επιδίδεστε σε ρητορική, κάτι που θα έπρεπε να αποφεύγει ένας σύλλογος που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και μόνο.

            Αφήνετε, λοιπόν, να εννοηθεί ότι έχει γίνει διπλασιασμός της δυναμικότητας των μονάδων ΛΑΣΚΑΡΑ Α.Ε. από 239 σε 460 τόνους ψάρια Β. ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ Α.Ε. από 230 σε 460 τόνους ψάρια ετησίως. Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Ουδέποτε δόθηκε άδεια για να πραγματοποιηθεί διπλασιασμός της δυναμικότητας των μονάδων.

            Κύριε Π. Χαραλάμπους, ως «Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού Κόλπου» θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη.

            Μάθετε λοιπόν ότι, όσον αφορά τις εταιρείες «Ιχθυοπαραγωγική Λασκάρα Α.Ε.» και «Λεοντίτσης Β. Α.Ε.», με βάσει την Απόφαση 31722/4-11-11 (ΦΕΚ Β 2505 4-11-11), εκδόθηκαν Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τις παραπάνω μονάδες οι οποίες αναφέρουν ξεκάθαρα πως η δυναμικότητα τους παραμένει στα παλαιά επίπεδα (230 τόνοι/έτος έκαστη).  

            Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της «Ιχθυοπαραγωγική Λασκάρα Α.Ε.» έχει εκδοθεί η 42229/1910/06-08-2012 ΑΕΠΟ (ΑΔΑ: Β4Γ7ΟΡ1Γ-Δ54) ενώ για την «Λεοντίτσης Β. Α.Ε.» έχει εκδοθεί η 72326/2898/11-02-2012 ΑΕΠΟ (ΑΔΑ-Β4Μ4ΟΡ1Γ-ΘΕΙ).

            Αναφορικά, τώρα για τη μονάδα ΕΥΡΥΑΛΟΣ ΕΠΕ στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας γιατί δεν υποβάλλετε ερώτημα στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας;

            Αναφερθήκατε, επίσης, στους τηλεμετρικούς σταθμούς, με ειρωνικό και κακοπροαίρετο τρόπο, που πάλι βασίζεται σε ανακρίβειες. Πράγματι, καταφέραμε σε αυτήν την αντίξοη οικονομική συγκυρία να διαθέσουμε, μαζί με την Π.Ε. Άρτας, το ποσό των  55.350,00 ευρώ για την αποκατάσταση των 8 σταθμών. Οι οποίοι, σας θυμίζουμε, είχαν λεηλατηθεί, είχαν καταστραφεί σκόπιμα από αγνώστους. Καταχρηστικά αναφέρετε ότι το Δεκέμβριο του 2011 η Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε το κονδύλι αυτό. Η αλήθεια είναι ότι στις 22/12 του 2012, ανατέθηκε στην ΕΤΑΝΑΜ το έργο «Λειτουργία δικτύου αυτόματων τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων προστατευόμενης περιοχής υγροτότων Αμβρακικού». Έκτοτε, δηλαδή για περίπου πέντε μήνες, υλοποιείται η αποκατάστασή τους και σύντομα θα είναι εν λειτουργία.

            Εσείς, ως «Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού Κόλπου» καταγγείλατε το γεγονός της λεηλασίας, (αν ναι, μπράβο σας) ή καταγγέλλετε μόνον το φορέα που προσπαθεί να τους αποκαταστήσει;

            Το ίδιο ισχύει και για άλλα οικτρά φαινόμενα που συντελούνται κατά καιρούς στον Αμβρακικό, σύμφωνα με καταγγελίες, όπως η σκόπιμη θανάτωση χελωνών καρέτα-καρέτα και δελφινιών; Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τον Αμβρακικό, θα περίμενε κανείς να έχετε να πείτε δυο καλά λόγια για το έργο που συντελείται, ασκώντας ταυτόχρονα γόνιμη κριτική αλλά προτείνοντας και λύσεις. Αντ’ αυτού αρέσκεσθε σε μια στείρα και μόνιμη άρνηση.

            Μετά από αυτήν την ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη απάντηση για την ενημέρωση των πολιτών δεν θα επανέλθουμε στο θέμα.