Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δεν χαρίζεται ο Στράτος Ιωάννου και δίνει νέα απάντηση για την Νικόπολη.

 
Θεωρούμε ότι είναι πλέον κουραστικό να επανερχόμαστε σε μια ανωφελή συζήτηση πάνω στο θέμα της υποψηφιότητας της Νικόπολης για να αποκαθιστούμε τις ανακρίβειες των δημοσιευμάτων του προέδρου του Τοπικού Ομίλου κ. Κατσίμπρα.

Πιστεύουμε ότι σε ένα τόσο σπουδαίο γεγονός όπως η ελπιδοφόρος επανένταξη της Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων της Unesco δε χωρούν μεμψιμοιρίες και μικρότητες. Εντούτοις, είναι αναγκαίο για την ενημέρωση των συμπολιτών μας να επανέλθουμε, για τελευταία φορά στο θέμα.
 
Αναφέραμε και στην προηγούμενη μας απάντηση στον κ. Κατσίμπρα, τον πρόεδρο του Τοπικού Ομίλου ότι η προσπάθεια για την ένταξη της Νικόπολης δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο εγχείρημα αλλά και ένα δύσκολο εγχείρημα. Μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα μόνον αν εργαστούμε όλοι μαζί γι’ αυτό έχουμε οικοδομήσει μια αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Οι προσπάθειες που κάνουμε δεν είναι μόνο για την αποτροπή αποκλεισμού και την επανένταξη της Νικόπολης στον νέο ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων, κάτι που επετεύχθη αποτρέποντας την αποτυχία του όλου εγχειρήματος. Aλλά στρέφονται, κατά κύριο λόγο, στην συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας και στην ικανοποίηση μιας σειράς από προϋποθέσεις και κριτήρια που τίθενται από την UNESCO.
 
Οι προϋποθέσεις αυτές εμπεριέχουν έργα μεγάλης κλίμακας όπως η επαναχάραξη του Εθνικού δρόμου ώστε να μην περνάει μέσα από τον Αρχαιολογικό χώρο, μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης (οι οποίες εκπονούνται από την Επιστημονική Επιτροπή, τη ΛΓ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, κ.α), την απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή ιδιοκτησιών που βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στο οποίο είναι απαραίτητη η συνδρομή του Δήμου, μελέτες στελέχωσης και βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος, μελέτες για την προσβασιμότητα των μνημείων και τη σήμανση, έργα ανάδειξης των μνημείων στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης του αρχαιολογικού πάρκου και πολλά άλλα.
 
Ειδικότερα για την επαναχάραξη του Εθνικού δρόμου, που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχία της υποψηφιότητας, από το 2011 ξεκίνησε η προσπάθεια για εύρεση χρηματοδότησης. Έχει ανατεθεί και επιβλέπεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και υλοποιείται μελέτη, η οποία προχωράει και είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
 
Μας προκαλεί εντύπωση που έχει διαφύγει από πλευράς του Τοπικού Ομίλου ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα για την τύχη της υποψηφιότητας, όταν επανειλημμένως έχει ανακοινωθεί και δημοσιευτεί αυτή η εξέλιξη. Για την υποβοήθησή σας, χαρακτηριστική αναφορά έγινε τελευταίως κατά την εκδήλωση του Απολογισμού Έργου διετίας που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή συνέντευξης τύπου στις 10-4-2013 παρουσία δημοσιογράφων εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου αλλά και τηλεοπτικού καναλιού που μετέδωσε ολόκληρη την εκδήλωση.
 
Όμως υπάρχει κάτι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό. Φαίνεται ότι έχετε δυσκολία να αντιληφθείτε ότι τα σημαντικά έργα που συντελούνται τα τελευταία δύο χρόνια στη Νικόπολη έχουν αποφασιστική σημασία για την τύχη και του φακέλου της Νικόπολης. Σας υπενθυμίζουμε ορισμένα από αυτά:
Η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
 
Οι ανασκαφικές και παρεμβάσεις αποκατάστασης που πραγματοποιούνται για την ανάδειξη των ίδιων των μνημείων. Με 100.000 ευρώ από πόρους της Π.Ε. Πρέβεζας και 1.5000.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε από το ΕΠΑΝ, γίνονται από πέρσι σοβαρές εργασίες ανάδειξης του θεάτρου της Νικόπολης.
 
Το γεγονός ότι σε συμφωνία με τους συλλόγους εργοληπτών αποφασίσαμε το 0,5% του προϋπολογισμού κάθε δημοσίου έργου στην περιοχή να διατίθεται για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.
 
Η συνεργασία μας με το Διάζωμα που ασχολείται με την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, για τη δημιουργία του καινοτομικού τουριστικού προϊόντος με τίτλο «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» δυναμώνει ακόμη περισσότερο την προοπτική των προσπαθειών μας.
 
Είναι λοιπόν φανερό ότι υπηρετούμε την υπόθεση της ένταξης της Νικόπολης με ένα φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών που επικεντρώνεται στην ουσία και στην πράξη και όχι στις δημόσιες σχέσεις, στις «ανακοινώσεις» και στην ανέξοδη μελλοντολογία.
 
Ο κ. Κατσίμπρας στο δημοσίευμά του αναφέρει ο ίδιος την αδυναμία συνεργασίας του Τοπικού Ομίλου με τους άλλους τοπικούς φορείς (λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν υπήρξε συνεργασία των τοπικών φορέων»). Δε μας εκπλήσσει, είναι κάτι που το βλέπουμε και τώρα. Η προσπάθειά του να αποδώσει την αποτυχία της προσπάθειας σε «άλλους» είναι ατυχής.
 
Ο κ. Κατσίμπρας αναφέρει ότι οι προσπάθειες του Τοπικού Ομίλου είχαν ξεκινήσει από το 2003. Λυπούμαστε που παρά τις προσπάθειες αυτές το 2011 η Νικόπολη παρ’ ολίγο να αποκλεισθεί οριστικά από αυτήν τη σημαντική προοπτική.
 
Με πλήρη αδυναμία ανταπόκρισης και ακριβώς προ του γκρεμού, ο κ. Κατσίμπρας, σύμφωνα με αυτά που ο ίδιος δημοσίευσε σε επιστολή του στα ΜΜΕ, («έχοντας φτάσει στο έτος 2011, πιθανή απένταξη του μνημείου από τον ενδεικτικό κατάλογο, στις αρχές του 2012») «ο όμιλος αρχίζει να ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» καλώντας σε βοήθεια, για την αντιστροφή της πολύ αρνητικής τροπής της υπόθεσης.
 
Καλώς έπραξε, παρότι είχε φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.
Χάριν της άμεσης ανταπόκρισης της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας στην έκκληση για βοήθεια και των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε, καταφέραμε να αποτρέψουμε το ναυάγιο.
 
Ο κ. Κατσίμπρας αναφέρει ότι «στις 30-1-2012 κατά την κοπή της πίτας του Τοπικού Ομίλου ανακοίνωσαν την παραμονή της Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο «γιατί ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα». Δε μας ενόχλησε καθόλου που ανακοινώθηκε από τον Τοπικό Όμιλο μια προφορική διαβεβαίωση με καλά νέα και απορούμε που ενοχλεί εσάς όταν ανακοινώσαμε την έγγραφη επίσημη διαβεβαίωση του Υπουργείου. Βλέπετε, το έγγραφο απευθύνονταν στην Περιφέρεια Ηπείρου και όχι στον Τοπικό Όμιλο. Άλλωστε οι θεσμικά προσδιορισμένοι και επίσημοι συνομιλητές του Υπουργείου είναι οι τοπικές Αρχές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση… Το ίδιο ισχύει και για την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα αλλά και της Γενικής Γραμματέως κ. Μενδώνη. Είναι κατανοητή η πικρία του κ. Κατσίμπρα, διότι δεν εκλήθη από τον Υπουργό ούτε από το τη Γ.Γ., αφού αυτοί διαμορφώνουν την agenda τους, να συμμετάσχει στις συναντήσεις. Μήπως θα έπρεπε να τον προβληματίσει περισσότερο;
 
Αν και εμείς ακολουθούσαμε την ίδια τακτική, να ανακοινώνουμε για επικοινωνιακούς λόγους τις προφορικές διαβεβαιώσεις Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και πολιτικών προσώπων εν γένει, θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα του νομού, τουλάχιστον «προφορικά». Ευτυχώς, όμως, έχουμε διαφορετική λογική και γνωρίζουμε ότι δεν γίνονται όλες οι διαβεβαιώσεις πράξη, διότι απαιτούνται μια σειρά από προϋποθέσεις και παρεμβάσεις. Αρχή μας είναι να μην περιοριζόμαστε στις «δημόσιες σχέσεις» αλλά να εστιάζουμε στα έργα. Το μοντέλο των «δημοσίων σχέσεων» οι πρακτικές των ανευθυνο-υπεύθυνων και της ανέξοδης ρητορικής έφεραν τη χώρα εδώ που είμαστε.
 
Θεωρούμε ότι ήδη αναλώθηκε πολύς χρόνος για τις επεξηγήσεις αυτές που στοχεύουν ασφαλώς όχι στην αντιπαράθεση αλλά στην αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των πολιτών. Δεν θα επανέλθουμε στο θέμα ούτε θα ακολουθήσουμε νέα πιθανά δημοσιεύματα, διότι θεωρούμε ότι δόθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματίσει κάθε πολίτης άποψη για το θέμα.
 
Σε κάθε περίπτωση, η στιγμή της επίσημης ένταξης της Νικόπολης στον νέο ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων είναι, θα έπρεπε να είναι, μια στιγμή χαράς και ικανοποίησης καθώς ανανεώνεται η ελπίδα για την ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.