Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Νέα στοιχεία για το σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή

Στοιχεία που συνδέουν τη «σκοτεινή» ακόμη και σήμερα, υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, την περίοδο 2004-2005, με το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το οποίο αποκαλύφθηκε πέρυσι από έγγραφα της ΕΥΠ και «αναφορές Ρώσων πρακτόρων», φαίνεται ότι βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Οι δύο αυτές δικογραφίες οι οποίες εκκρεμούν σε ανακριτές με κατηγορίες κατ’ αγνώστων δραστών σε βαθμό κακουργήματος, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται σύντομα σε συνενωθούν. Και αυτό γιατί μεταξύ τους, υπάρχουν ενδείξεις πως υπάρχει κάποια κοινή γραμμή στα ίχνη της οποίας είναι πλέον η Δικαιοσύνη. Βασικός τόπος «συνάντησης» άλλωστε, και των δύο υποθέσεων ήταν η κατασκοπεία σε βάρος κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Και η ανάκριση προσπαθώντας να συνθέσει όλα τα κομμάτια του πάζλ των υποθέσεων αυτών, επιχειρεί να αξιολογήσει τις ενδείξεις που έχει στη διάθεσή της, για να καταλήξει στο εάν επρόκειτο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

«Αιχμή του δόρατος» για την εισαγγελική έρευνα αποτελεί κυρίως, η αποκάλυψη πως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των πολιτικών προσώπων δεν σταμάτησαν το 2005, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο με τον εντοπισμό του παράνομου λογισμικού της εταιρίας VADAFONΕ, αλλά συνεχίστηκαν για ακόμη δύο χρόνια.

«Η κατασκοπεία συνεχιζόταν κανονικά», έλεγε χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένη πηγή, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί, τουλάχιστον μέχρι το 2007, φέρονται πως συνεχίστηκαν οι τηλεφωνικές υποκλοπές, δηλαδή ακόμη κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για την υπόθεση. Χρειάστηκε μάλιστα, να αναλάβουν δράση και άλλες εταιρείες (όχι τηλεφωνικές), οι οποίες απλώς ήταν η «βιτρίνα», όπως προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ένα επιπλέον στοιχείο εξάλλου, που «προδίδει» την πιθανή σύνδεση των δυο υποθέσεων είναι σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ανάμεσα στις υποκλαπείσες συνομιλίες, ήταν και αυτές του Κ. Καραμανλή με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, αλλά και τον Βούλγαρο Παρβάνοφ για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. Αυτή η συνάντηση βέβαια, έγινε το Σεπτέμβρη του 2006, ενώ οι Ρώσοι απέστειλαν ομάδα στην Αθήνα, ύστερα από δύο χρόνια, το 2008, όπως σημείωναν άλλες πηγές…

Οι δυο έρευνες πάντως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο τους.
Υποκλοπές
Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών εκκρεμεί μετά από ποινική δίωξη που ασκήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2010 για «απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας» κατά παντός υπευθύνου, στον 3ο ειδικό ανακριτή Αθηνών και αφορά στις υποκλοπές συνομιλιών μελών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων, κ.α., το διάστημα 2004 – 2005, την περίοδο δηλαδή που η χώρα βρίσκονταν στο διεθνές προσκήνιο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σχετική έρευνα είχε διενεργήσει ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Δασούλας. Το 2007, η υπόθεση των υποκλοπών είχε μπει στο αρχείο αγνώστων δραστών, καθώς η ανάκριση που είχε διενεργηθεί δεν είχε μπορέσει να ρίξει φως στα «πως» και τα «γιατί» της υπόθεσης. Το 2010, η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο κατόπιν παρέμβασης του μετέπειτα υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τότε προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Στοιχεία για εμπλοκή υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ

Τη νέα έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο κ. Δασούλας, ο οποίος με τη συνδρομή μελών της ΑΔΑΕ κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία που καταδεικνύουν εμπλοκή στην υπόθεση, υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα «ύποπτο» κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούνταν από υπαλλήλους της πρεσβείας στην Αθήνα. Όπως προέκυψε από την έρευνα η συσκευή αγοράστηκε μαζί με άλλα τρία καρτοκινητά από κατάστημα στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά, από ένα πρόσωπο που είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία. Εντοπίστηκαν ακόμη και άλλοι «ύποπτοι» τηλεφωνικοί αριθμοί στο Μέριλαντ, που επικοινώνησαν με τα καρτοκινητά-σκιές των υποκλοπέων στην Ελλάδα.

Σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού
Η υπόθεση των καταγγελιών για «σχέδιο απόπειρας δολοφονίας του Κ. Καραμανλή» εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2012 στον 3ο τακτικό ανακριτή Αθηνών μετά την ποινική δίωξη κατά αγνώστων τα αδικήματα των «προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας», «διατάραξης ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος» και «αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας, που του παρέχει το Σύνταγμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας και κατατέθηκαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Ορνεράκη, οι καταγγελίες αφορούν σε έγγραφο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προς την ΕΥΠ, σύμφωνα με το οποίο, υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, λόγω της ενεργειακής πολιτικής της τότε κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται να αφορά περίοδο μεταξύ 2006-2008 και συντάχθηκε σχετική αναφορά από την ΕΥΠ το 2009 σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρονταν να υποστηρίζουν ότι είχαν διενεργήσει αντιπαρακολουθήσεις και είχαν εντοπίσει ομάδα 20 ατόμων, που παρακολουθούσαν, τον τότε πρωθυπουργό. Υποστηριζόταν μάλιστα, στο έγγραφο ότι τα πρόσωπα αυτά - που παρακολουθούσαν τον τότε πρωθυπουργό - ήταν μέλη ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Από τον εισαγγελέα και τον ανακριτή εξετάσθηκαν αξιωματικοί και διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), αλλά και πρόσωπα που υπηρετούσαν στην ασφάλεια του τότε πρωθυπουργού.

πηγη