Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αυτός είναι ο νέος "Αλ Καπόνε"

Ο πρώτος «δημόσιος κίνδυνος» μετά τον Αλ ΚαπόνεΟ πρώτος «υπ' αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος» του Σικάγο, μετά τον Αλ Καπόνε, είναι Μεξικάνος και ακούει στο όνομα Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Ο «τίτλος» του απονεμήθηκε επισήμως από τις αρχές της αμερικανικής μεγαλούπολης, που είχαν να κάνουν κάτι τέτοιο από το 1930 και την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης...
Ο «Ελ Τσάπο» - ο λιλιπούτειος, στη μεξικάνικη αργκό - διευθύνει το παντοδύναμο καρτέλ της Σιναλόα και «κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί το Σικάγο ως ορμητήριο για την διοχέτευση και το εμπόριο ναρκωτικών στις Μεσοδυτικές Πολιτείες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή (Καταπολέμησης του) Εγκλήματος του Σικάγου.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αυτή επιτροπή, που είχε συσταθεί το 1919, ο Γκουσμάν περνάει περίπου 1.500 με 2.000 κιλά κοκαΐνης τον μήνα μέσω του Σικάγου και κατηγορείται ότι «συμμετέχει στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών μαζί με άλλους 35 κατηγορούμενους».
Η ίδια Επιτροπή είχε απονείμει τον ίδιο «τίτλο» - του υπ' αριθμόν ένα δημοσίου κινδύνου - στον Καπόνε, όμως έκτοτε δεν είχε ξαναφανεί «άλλος εγκληματίας τέτοιου διαμετρήματος που να αξίζει αυτής της προσωνυμίας», επισημαίνει η ίδια, προσθέτοντας πως ο Γκουσμάν ευθύνεται για «ακόμη χειρότερες σφαγές από εκείνες του Καπόνε».